Cine taie cablurile?

Cine taie cablurile?

Cablurile submarine care conectează statele Orientului Mijlociu la reţeaua informatică mondială cad unul câte unul.

Seria de patru accidente care au afectat comunicaţiile telefonice şi internetul pentru sute de milioane de oameni din Orientul Mijlociu face acum obiectul mai multor teorii conspirative, cel mai adesea fiind puse generic pe seama „războiului informaţional“. Potrivit postului de televiziune australian ABC, la începutul săptămânii trecute, două cabluri de internet submarine au fost tăiate în Marea Mediterană, incidentul fiind atribuit oficial unei „ancore slăbite“.

A urmat un cablu din India. Vineri, un cablu din Golful Persic care lega emiratele Quatar şi Dubai a fost de asemenea întrerupt în mod neaşteptat. Ultimul „accident“ a fost picătura care a revărsat paharul teoriilor potrivit cărora forţe mult mai sinistre au intrat în acţiune la scară globală. Dispar legăturile, apar teoriile Ministerul egiptean al Transporturilor a documentat cu înregistrări video faptul că în zona portului Alexandria, unde au fost întrerupte primele două cabluri, nu se afla absolut nicio navă în momentul producerii incidentului.

Cablurile au rămas întrerupte, iar serviciile internet sunt în continuare grav perturbate, în special în Egipt şi India. Aşa s-a născut teoria că respectivele cabluri ar fi fost tăiate intenţionat, într-o încercare americanoisraeliană de tăiere a accesului internet în Iran, precum şi că operaţiunea ar face parte dintr-un plan secret al Pentagonului, care are o strategie de „război informaţional“.

Analistul de telecomunicaţii Paul Budde apreciază însă că totul nu este decât o coincidenţă nefericită, care nu face decât să evidenţieze cât de interconectată este lumea în care trăim. Cele patru incidente s-au tradus în reduceri sensibile în viteza de transfer a datelor, resimţite chiar şi în SUA sau Europa.

Zona Orientului Mijlociu a fost cel mai serios afectată. Două dintre cablurile întrerupte, Flag Europe-Asia (Mediterana) şi Falcon (Golful Persic), aparţin firmei Flag Telecom, parte a grupului indian Reliance ADA. Flag Telecom spune că nu a mai avut niciodată două cabluri întrerupte în acelaşi timp, mai ales în condiţiile în care reţeaua sa este una dintre cele mai noi, rupturile cauzate de uzura sau îmbătrânirea cablurilor fiind deci excluse. TERITORIU INAMIC Pentagonul luptă cu internetul Armata americană are o „foaie de drum“ - Information Operations Roadmap - în care afirmă fără echivoc faptul că internetul, cu potenţialul său de a oferi acces liber la orice informaţii, trebuie tratat ca şi cum ar fi un „sistem de armament“ inamic. „Departamentul Apărării trebuie să fie pregătit să lupte cu reţeaua“, afirma Donald Rumsfeld, fostul secretar al apărării, cel care a semnat documentul în 2003.

Planul a fost clasificat drept „noforn“ (acces restricţionat cetăţenilor străini, inclusiv al aliaţilor), dar făcut public în ianuarie 2006. Documentul este inspirat de Reconstruirea Apărărilor Americane, un studiu al controversatei organizaţii neoconservatoare Proiectul pentru un Nou Secol American (PNAC), putând fi consultat la adresa http://www.gwu.edu/Ănsarchiv/NS AEBB/NSAEBB177/info_ops_roadma p.pdf

Ne puteți urmări și pe Google News