„Baciul“, în naţionala evazioniştilor

„Baciul“, în naţionala evazioniştilor

Pe Gică Popescu îl costă scump asocierea cu fraţii Ioan şi Victor Becali. Ieri, la capătul a peste doi ani de investigaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, printr-un comunicat, că a început urmărirea penală împotriva a zece persoane care au prejudiciat cluburile, federaţia şi bugetul de stat. Procurorii au reţinut trei infracţiuni pe care le-ar fi săvârşit cei zece „oameni de fotbal“: înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Funia se apropie de par în cazul marilor vinovaţi pentru dezastrul postrevoluţ ionar al fotbalului românesc. Personajele care, timp de un deceniu şi jumătate, au jecmănit cu un cinism şi o îndârjire greu de imaginat una dintre cele mai prospere „industrii“ a acestei ţări - fotbalul - dau acum din colţ în colţ.

După ani în care presa a purtat o luptă aparent sortită eşecului, scriind cu tenacitate despre nenumăratele nereguli comise la tranzacţiile cu jucători şi despre indivizii care s-au îmbogăţit pe spinarea cluburilor, a sportivilor şi a milioane de oameni, autorităţile s-au decis, în sfârşit, să intre în joc.

DNA a dat publicităţii ieri un amplu comunicat, confirmând informaţiile furnizate de EVZ: un prim lot de zece persoane din fotbalul românesc a fost pus sub învinuire, fiind acuzat de infracţiuni grave: înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Materialele EVZ, confirmate de ancheta procurorilor Comunicatul procurorilor confirmă pas cu pas toate capetele de acuzare formulate, de-a lungul timpului, de cotidianul nostru. În esenţă, e vorba despre sustragerea a sume de ordinul zecilor de milioane de dolari din transferurile fotbaliştilor români de la cluburile din ţară la cele din străinătate. Ancheta autorităţilor a început în 2005 şi a necesitat un volum uriaş de muncă.

Timp de doi ani s-a corespondat intens cu instituţii şi cluburi de peste mări şi ţări. Întortocheatele drumuri ale comisioanelor au ajuns până în Insulele Virgine. S-au interceptat telefoanele celor suspectaţi. S-au obţinut răspunsuri la 17 comisii rogatorii de pe două continente. Au fost implicate Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Garda Financiară. Au rezultat probe şi indicii asupra ilegalităţilor comise într-un prim eşalon de 12 transferuri. O mare dezamăgire

Pe lista învinuiţilor se regăsesc nume pe care le bănuiam: fraţii Ioan şi Victor Becali (implicaţi în aproape toate tranzacţiile, ca intermediari şi principali beneficiari), George Copos, Cristi Borcea, Gigi Neţoiu. Sunt şi câteva personaje secundare, oameni care - în comparaţie cu ceilalţi - doar au „ciugulit“ câte ceva: Mihai Stoica, Mircea Stoenescu, Jean Pădureanu. Pe listă apare şi un avocat, Sică Puşcoci, intermediarul vânzărilor a doi jucători către Coreea de Sud. Din păcate, în mijlocul acestei „faune“ poate fi găsit - imensă dezamăgire! - şi un nume cu adevărat mare: Gică Popescu. Un model de neurmat Fostul mare fotbalist, căpitan (alături de Hagi) al „generaţiei de aur“ şi al celebrei FC Barcelona, plăteşte acum cu cel mai de preţ lucru al său, reputaţia, pentru vina de a se fi lăsat atras de mirajul „combinaţiilor“ lui Ioan Becali. Pentru fostul mare fotbalist, cândva model de cinste şi corectitudine în fotbalul nostru, se adevereşte - din păcate - o zicală tristă: „A dat cinstea pe ruşine“. „COMBINAŢIE“

Off-shore în Insulele Virgine Pe cât de amplă, pe atât de incompletă este lista persoanelor care au păgubit fotbalul românesc, potrivit comunicatului DNA de ieri. Faptele expuse de procurori, cu date, nume şi cifre concrete, reprezintă doar vârful aisbergului. Lumea fotbalului ştie că lista jucătorilor vânduţi prin mijloace incorecte este cu mult mai mare, iar prejudiciul adus atât statului, cât şi cluburilor îl depăşeşte pe cel menţionat în comunicat. Sunt aşteptate dosarele cu adevărat „grele“ Acestui prim-lot de tranzacţii trebuie să i se alăture dosarele cu adevărat „grele“: transferul lui Adi Mutu la Inter Milano, cel al lui Marius Niculae la Sporting Lisabona ori cel al lui Ciprian Marica la Şahtior Doneţk. Iar lista poate continua cu alte zeci de nume. În toţi aceşti ani, fotbalul românesc a fost supus unui jaf sistematic şi organizat de către un grup care şi-a perfecţionat permanent metodele.

Nu este vorba, aşa cum susţine Gigi Becali, despre inşi care au fost „mai deştepţi“ decât ceilalţi, ci de indivizi care au profitat de disoluţia autorităţii în stat, deturnând zeci de milioane de dolari de la bugetul cluburilor şi al statului către propriile conturi. În ultimă instanţă, nu mai este vorba doar despre spolierea cluburilor la care ţin milioane de oameni.

E vorba - lucru mult mai grav - de păgubirea statului. Cu alte cuvinte, nu s-au plătit impozite de milioane de dolari către bugetul statului. „Persoanele mai sus menţionate, împreună sau în parte, prin tranzacţii ilegale şi folosire de interpuşi, au externalizat sume de peste 10 milioane de euro cuvenite cluburilor“, se arată în comunicatul DNA. Rampele de lansare spre buzunarele celor aflaţi acum în vizorul procurorilor sunt Dinamo, Rapid, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi. Pagubă la bugetul de stat, la cluburi şi la FRF „De asemenea, prin neînregistrarea în contabilitatea celor patru cluburi a veniturilor rezultate din transferuri şi implicit din diminuarea veniturilor impozabile, bugetul de stat a fost prejudiciat cu o sumă de peste 1,7 milioane de euro“, mai scrie comunicatul DNA. Bani deturnaţi către intermediari prin firme off-shore din Insulele Virgine şi Olanda. Pe lângă cluburi şi bugetul de stat, o a treia parte păgubită e FRF, care a pierdut, din cauza raportării unor sume mai mici decât cele reale, aproximativ 600.000 de euro. Sfârşitul unei epoci Toţi aceşti bani au putut fi găsiţi, de-a lungul anilor, nu pe terenul de fotbal (aşa cum ar fi fost normal), reinvestiţi în jucători, bază materială sau transferuri, ci au putut fi admiraţi în parcări, sub forma limuzinelor de lux. În vilele construite în Pipera sau aiurea. În bezelele trimise din vacanţe exotice. În cazinouri, azvârlite la postavul ruletei. Din acest punct de vedere, România a semănat, în toţi aceşti ani, cu America interbelică. Rămâne de văzut dacă şi procurorii noştri vor reuşi să-l prindă pe Al Capone. ÎNVINUIŢII

Lista urmăriţilor penal

Becali Ioan - fost impresar Becali Victor - impresar Borcea Cristian - preşedinte la Dinamo Copos Gheorghe - patron la Rapid Neţoiu Gheorghe - acţionar la Dinamo Pădureanu Jean - preşedinte la Gloria Bistriţa Popescu Gheorghe - impresar Puşcoci Sică - avocat Stoenescu Mircea - fost preşedinte la Dinamo Stoica Mihai - fost conducător la Oţelul TRANZACŢIILE Cosmin Contra (Dinamo-Alaves) Paul Codrea (Dinamo-Genoa) Florin Cernat (Oţelul-Dinamo Kiev) Bogdan Mara (Dinamo-Alaves) Lucian Sânmărtean (Gloria- Panathinaikos) Florin Bratu (Rapid-Galatasaray) Dan Alexa (Dinamo-Beijing Hyundai) Adrian Mihalcea (Dinamo-Genoa) Nicolae Mitea (Dinamo-Ajax) Cristian Dulca (Rapid-Po Hang Steelers) Ionel Ganea (Gloria-VfB Stuttgart) Iulian Arhire (Oţelul-Po Hang Steelers)

„Baciul“ a dat ieri asigurări că n-are emoţii şi a promis că va reacţiona după ce va şti care sunt învinuirile care i se aduc Gică Popescu este cel mai „greu“ nume din lista făcută publică ieri de DNA şi, totodată, singurul care a plătit deja o sumă frumuşică, 400.000 de euro, reprezentând impozitul pe comisionul colosal pe care l-a luat în „cazul Bratu“. „Baciul“ este, de altfel, singurul din listă care a jucat fotbal la nivel înalt şi şi-a clădit un nume în toată lumea.

Imaginea lui Popescu este cea mai şifonată în tot acest scandal. „Repede, să vorbim repede, pentru că sunt într-o întâlnire. Ştiu subiectul despre care vrei să discutăm“, a fost prima reacţie a lui Popescu ieri, când sa decis să răspundă la telefon, după vreo 20 de apeluri ratate. Gică Popescu trage ponoasele „afacerii Florin Bratu“ „Nu am ce să declar deocamdată. Cei de la DNA pot să spună ce vor, eu nu fac nicio declaraţie până nu mi se aduce la cunoştinţă de ce anume sunt învinuit. Am fost la DNA. Le-am spus că vreau să fie de faţă şi avocatul meu când îmi vor prezenta învinuirile. Repet, dânşii pot să spună orice, eu voi vorbi după ce o să primesc învinuirile“, a comentat Popescu.

Întrebat dacă nu se teme că, până la urmă, acest scandal va lua o turnură negativă pentru el, fostul căpitan de la FC Barcelona a replicat sec: „Sunt foarte liniştit“. „Cazul Bratu“ i-a fost fatal impresarului Gică Popescu, care, după acel scandal, a renunţat la meseria de agent de jucători. În contul grupării Rapid au intrat doar 100.000 de dolari, din totalul de 2.750.000 de dolari plătiţi de Galatasaray Istanbul pentru Florin Bratu.

Restul l-au reprezentat comisioanele colosale pe care şi le-au băgat în propriile buzunare Gică Popescu, Ioan Becali, dar şi - se spunea la vremea respectivă - George Copos. Apariţia numelui lui Gică Popescu pe lista oamenilor de fotbal împotriva cărora s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală este cea mai mare pată pe imaginea celui care a fost mult timp căpitanul echipei naţionale de fotbal.

Alăturarea numelui lui Popescu cu cele ale unor personaje controversate precum fraţii Becali, Sică Puşcoci şi Jean Pădureanu reprezintă o altă pată pe care Popescu nu şi-o va şterge prea repede din „CV“. Din toată lista, pe plan internaţional singurul nume cu rezonanţă este Popescu. (Octavian Cojocaru) SE ASCUND

Cine se scuză se acuză Cei zece oameni din fotbal incluşi pe lista DNA au făcut tot posibilul ieri să evite comentariile pe această temă. Cei câţiva care au răspuns au făcut-o evaziv, iar alţii s-au ascuns pur şi simplu, închizându-şi telefoanele. Niciunul n-a făcut publică vreo dovadă care să-l disculpe. „Nu ne facem probleme cu DNA-ul, nu am nicio emoţie, e o prostie. Aşa se întâmplă în ţara asta“, a spus George Copos.

Patronul Rapidului n-a avut cum să evite subiectul fiindcă în momentul în care a apărut „lista neagră“ se afla în timpul conferinţei de presă organizate pentru prezentarea sârbului Ranko Despotovici. Mihai Stoica a răspuns după vreo două ore: „N-am ce să comentez. O să vină şi momentul în care voi vorbi. Nevinovăţia nu mi-o pot demonstra printr-un comunicat sau printr-o conferinţă de presă, ci în faţa instanţei, dacă este cazul“.

Actualul manager de la Unirea Urziceni nu s-a putut abţine să nu comenteze cazul finului său, Florin Cernat: „Nu am nicio legătură cu transferul său la Dinamo Kiev. În momentul în care a plecat în Ucraina a făcut-o de la Dinamo, iar Oţelul nu mai avea nici un procent din drepturile asupra jucătorului“. Cristi Borcea a primit vestea că este urmărit penal chiar în ziua în care a împlinit 38 de ani.

„Nu am fost chemat la DNA. Aveţi informaţii greşite“, a reacţionat nervos Borcea. Clubul Dinamo a transmis aseară un comunicat în care se spune că, la solicitarea DNA, s-au remis documentele unor transferuri efectuate în perioada 1999-2005. „Contractele de transfer cu cluburile cesionare au fost semnate în baza mandatelor acordate, iar prin audit intern s-au verificat documentele depuse şi nu s-au constatat diferenţe în raport cu mandatele acordate“.

Jean Pădureanu a anunţat că-şi va prezenta poziţia astăzi, printr-un comunicat de presă, după ce, în prealabil, va prezenta cursul transferurilor lui Ionel Ganea şi Lucian Sânmă rtean Consiliului Director de la Gloria Bistriţa.

„Ştiu că este o anchetă mai veche în fotbalul românesc. E de circa un an şi e legată de transferuri. Probabil că acum au ajuns şi la mine, e normal. Probabil că este o anchetă a celor de la DNA în ceea ce mă priveşte. Nu îmi este teamă. Nu am nimic de ascuns!“, a spus Victor Becali. Ioan Becali, Sică Puşcoci, Mircea Stoenescu şi Gigi Neţoiu n-au fost de găsit. Gigi i-a dat de gol

Dacă toţi cei incriminaţi n-au ştiut cum să se ascundă fie închizându-şi telefoanele, fie folosind un discurs fără relevanţă, Gigi Becali a dezvăluit câteva nereguli. Latifundiarul a simţit nevoia să se transforme în avocatul verilor săi, dar a sfârşit prin a recunoaşte diferen- ţele dintre banii căpătaţi de cluburile româneşti şi cele prezentate de grupă rile din străinătate! „Nicolae Mitea era jucător liber, iar Giovanni (n.r. - Ioan Becali) a luat 1.700.000 de euro.

La Ganea, Pădureanu a încasat 600.000 de dolari. Giovanni a încasat două milioane prin firme intermediare, dar a plătit impozitele legal în ţările unde erau banii. Despre «cazul Bratu» nu vreau să vorbesc, pentru că este altceva. Într-adevăr, am citit şi eu prin presă, iar dacă e aşa, e evaziune fiscală“, a spus Becali. Toate aceste declaraţii nu-i disculpă, ci îi acuză pe fraţii Ioan şi Victor Becali. (Adi Dobre, Cristi Delcea)

CODUL PENAL Pedepse aspre Codul Penal prevede pedepse grele pentru infracţiunile de care e învinuit „lotul evazioniştilor“: > Înşelăciune: Această infracţiune este definită de lege drept „inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust“. Se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani. > Evaziune fiscală: Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani următoarele fapte: 1. ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; 2. omisiunea evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate ori a veniturilor realizate. Dacă prin aceste fapte s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, limitele pedepselor se majorează cu 3 ani. > Spălare de bani: Potrivit Codului Penal, constituite spălare a banilor, predepsită cu închisoare de la 3 la 12 ani: 1. schimbarea sau transferul de bunuri despre care făptuitorul ştie că provin din comiterea de infrac- ţiuni, fie pentru a ascunde originea ilicită a acestora, fie pentru a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei; 2. ascunderea adevăratei naturi a provenienţei, a situării, a dispoziţiei, a circula- ţiei sau a proprietăţii bunurilor; 3. dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri despre care făptuitorul ştie că provin din săvârşirea de infracţiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News