Cristian Tudor Popescu a renunţat la conducerea ziarului „Gândul“, considerând că parametrii de performanţă impuşi de patronul PubliMedia nu sunt realizabili.
Cristian Tudor Popescu a demisionat, ieri, din poziţia de director al cotidianului „Gândul“, invocând nemulţumirea lui Adrian Sârbu, acţionar majoritar al ziarului, în legătură cu politica editorială de care Popescu era responsabil. Demisia a fost decizia lui C.T. Popescu şi a fost acceptată de şeful PubliMedia. Popescu va rămâne colaborator al ziarului, urmând să publice editoriale în calitate de senior editor.
Totodată, acţiunile pe care le deţine la compania „Crucişătorul“ vor fi vândute către Adrian Sârbu. Popescu a menţionat pentru EVZ că Sârbu le va comunica celor care rămân în conducerea ziarului viziunea sa în ce priveşte noua politică editorială şi obiectivele de performanţă. Demisia lui C.T. Popescu este ultima dintr-o serie de mişcări în urma cărora şi Bogdan Chirieac, şi Adrian Ursu şi-au părăsit funcţiile de redactori-şefi în cadrul cotidianului „Gândul“. AFACERE
„Acţiunile le voi vinde trustului PubliMedia“
EVZ: De ce aţi demisionat din funcţia de director al ziarului „Gândul“? Cristian Tudor Popescu: În urma unor discuţii cu domnul Adrian Sârbu, acţionar majoritar al ziarului, care au avut loc în cadrul unei şedinţe cu conducerea ziarului, a rezultat că el este nemulţumit de politica editorială a ziarului. El consideră că aceasta nu se ridică la nivelul cerinţelor impuse de investiţiile pentru relansarea ziarului „Gândul“.
De asemenea, domnul Sârbu a solicitat un set de parametri de performanţă - adică audienţă generală, audienţă pe net, tiraj, abonamente şi vânzare cu bucata - pe care eu nu le consider realizabile. Nu consider că pot fi atinse în condiţiile actuale ale presei româneşti şi în condiţiile în care „Gândul“ rămâne în categoria „quality newspaper“ (n.r. - ziar de referinţă).
Decizia îmi aparţine, mi se pare normală, în condiţiile în care eu sunt principalul responsabil editorial. Mi se pare normal să-mi asum ceea ce domnul Sârbu consideră a fi o politică editorială necorespunzătoare. Sârbu nu mi-a făcut nicio obiecţie punctuală, urmează ca dânsul să le comunice viziunea sa colegilor mei care vor rămâne în echipa de conducere, cu care se va întâlni ulterior. Ce legătură veţi păstra cu redacţia „Gândului“? În continuare, întrucât consider că ziarul „Gândul“ este un ziar bun, nu de puţine ori foarte bun, un ziar independent şi echilibrat politic, care contează în opinia publică, aleg să rămân senior editor la această publicaţie. Voi răspunde exclusiv pentru textele pe care le voi semna în ziar, atâta vreme cât scrisul meu va mai fi considerat util pentru ziar, iar eu, la rândul meu, voi mai putea să-mi pun semnătura în „Gândul“. Ce veţi face cu cele 14% din acţiuni pe care le deţineţi la acest cotidian? Acţiunile le voi vinde trustului PubliMedia, deci domnului Sârbu. Luaţi în calcul o colaborare cu o altă instituţie de presă de pe piaţa de la noi? Contractul meu cu PubliMedia va fi un contract „free“, care nu va însemna exclusivitate. O să văd ce alte lucruri o să mai fac în presă. Deocamdată voi rămâne senior editor la „Gândul“. Nu aş vrea ca acest contract să excludă alte opţiuni ale mele de a lucra în presă. Care sunt planurile dumneavoastră în legătură cu Clubul Român de Presă? Nu intenţionez să mai candidez în noile structuri ale Clubului. Consider că misiunea mea de un an de zile, cât m-am angajat prin mandatul pe care mi l-a dat Adunarea Generală, realegându-mă preşedinte anul trecut, s-a încheiat prin constituirea Asociaţiei Patronatului de Presă din România, în cadrul Clubului şi cu sprijinul Clubului, precum şi a Asociatiei Jurnaliştilor din România.
Asociaţia Patronală şi-a ales deja conducerea, preşedinte este Cosmina Noaghea (director PubliMedia), iar Asociaţia Jurnaliş tilor din România şi-l va alege pe 19 ianuarie. După aceasta, rămân simplu membru al Asociaţ iei Jurnaliştilor din România. Într-o convorbire telefonică cu o jurnalistă a postului Realitatea TV, Mihai Tatulici spunea că demisia dumneavoastră reprezintă dispariţia „presei de autor“ de la noi... În principiu, are dreptate, dar chestiunea reclamă o discuţie mai amplă. CARIERĂ
14 ani la „Adevărul“ Cristian Tudor Popescu s-a angajat în 1991 la cotidianul „Adevărul“. În 1996 a fost promovat pe funcţia de redactor- şef, pe care a deţinut-o până în 2005. Totodată, a fost redactor-şef al săptămânalului „Adevărul literar şi artistic“, între 1996 şi 2000. În anul 2005, demisionează de la cotidianul „Adevărul“ alături de alţi 81 de jurnalişti şi, împreună cu Mircea Dinescu, fondează ziarul „Gândul“.
În martie 2003, Cristian Tudor Popescu este ales preşedinte al Clubului Român de Presă, renunţând la această funcţie în noiembrie 2006, pe motivul „mercenarilor“ din presa românească: „Ziariştii au devenit, în prea mare măsură, nişte mercenari care, după ce se bat cu pumnii în piept pentru niscai principii, se mută la trustul primului mahăr care dă mai mult. Şi nu numai «dinozaurii», ci şi prea mulţi jurnalişti din noile generaţii.
Şuvoaie de bani venind din afara presei inundă acum mass-media, alterând relaţiile profesionale din branşă, golind de sens branduri construite în mai mult de un deceniu“. În februarie 2007, în contextul reformării CRP, Popescu a acceptat o candidatură la aceeaşi funcţie şi a fost votat pentru încă un an. Cunoscut pentru incisivitatea sa, Popescu a primit distincţia „Jurnalistul anului“ trei ani la rând, în cadrul galei „Zece pentru România“, care premiază personalităţi din domenii diferite, pe baza votului exprimat de public. MIŞCĂRI
„Gândul“ zbuciumat Popescu este a treia mutare semnificativă din cadrul redacţiei „Gândul“, după plecările lui Bogdan Chirieac şi Adrian Ursu, împreună cu care a fondat ziarul. Anul trecut, Bogdan Chirieac a demisionat din poziţia de senior editor al ziarului după ce „Evenimentul zilei“ a dezvăluit afacerile pe care le avea jurnalistul cu Serviciul de Transmisiuni Speciale şi a pus problema conflictului de interese ziarist/om de afaceri.
EVZ a arătat că tranzacţiile se derulau prin firma Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL, care a avut opt contracte cu STS (dintre care cinci obţinute prin consultarea unei singure oferte) în valoare de 24 de milioane de euro. La sfârşitul anului, „Crucişătorul“ rămâne şi fără redactor-şef. Adrian Ursu şi-a anunţat demisia, motivând-o prin nevoia de „o schimbare“. În locul lui, de la 1 ianuarie, a fost numit Marius Niţu, până atunci redactor-şef adjunct al ziarului „Gândul“.
Potrivit informaţiilor EVZ, Adrian Ursu ar urma să facă parte dintr-un consiliu editorial de conducere a ziarului „Cotidianul“. În acest board, Adrian Ursu va fi coleg cu Doru Buşcu (directorial editorial Realitatea-Caţavencu), Robert Turcescu (actual director editorial al „Cotidianului“) şi Emil Hurezeanu (director editorial „România liberă“). În eventualitatea în care ar veni în boardul „Cotidianul“, Emil Hurezeanu ar trebui să părăsească postul de director editorial al „României libere“, pe care îl ocupă în prezent.