Finalizarea ansamblului rezidenţial Palas, demarat în 2007 „în coasta” Palatului Culturii din Iaşi, va fi amânată cu un an.
Criza economică l-a afectat şi pe omul de afaceri Iulian Dascălu, preşedintele „Iulius Group”, dezvoltatorul proiectului. Lucrările de pe şantierul deschis în centrul oraşului au fost încetinite, iar compania a făcut public, joi seara, faptul că recepţia proiectului va fi făcută în 2011, cu un an mai târziu decât era prevăzut iniţial.
Proiectul Palas a stârnit nenumărate controverse, din partea cetăţenilor şi a aleşilor locali, cu câţiva ani înainte de organizarea de şantier din 2007. Opozanţii au atras atenţia că şantierul afectează structura de rezistenţă a monumentului din centrul Iaşiului. În plus, în instanţa de contencios administrativ au ajuns o serie de plângeri, prin care se cerea închiderea şantierului pe motiv că autorizaţiile ar fi trebuit eliberate de Consiliul Judeţean Iaşi, şi nu de reprezentanţi ai municipalităţii, interesaţi mai mult de atragerea investiţiilor private, decât de conservarea monumentelor aflate pe lista Ministerului Culturii. O parte din plângeri au fost respinse, iar altele sunt în curs de judecată.
Iulian Dascălu: „Trebuie să vedem ce vrea piaţa”
Investiţia în Palas, cea mai mare din Iaşi la momentul actual, este în pericol din cauza contextului economic, motiv pentru care dezvoltatorul privat şi-a regândit strategia. „Avem probleme, dar nu altele decât cele din conjunctura actuală de criză economică. Se munceşte în continuare, deşi nu la cotele cu care eram obişnuiţi. Proiectul are finanţare, dar trebuie să vedem ce vrea piaţa. Oricum, sub nicio formă nu se va vinde”, a precizat Stela Fodor, director executiv al Iulius Group.
Primele semne că proiectul „scârţâie” au apărut la începutul anului, când cei peste 300 de muncitori chinezi au revenit într-un număr mai mic din vacanţa de sărbători. Acum, Dascălu va muta la Timişoara o parte din muncitorii de pe şantierul Palas pentru extinderea mallului din capitala Banatului, programată pentru finalizare în toamna anului 2009.
Politica paşilor mărunţi
Dezvoltatorul a decis să adopte politica paşilor mărunţi în proiectul Palas, gândit ca zonă comercială, rezidenţială, hotelieră, cu birouri de clasa A, cea mai mare parcare subterană din ţară şi un parc de aproximativ cinci hectare care se adresează unui public de peste 9 milioane de persoane.
Iulian Dascălu susţine că, în această perioadă, va acorda prioritate acelor componente ale ansamblului care nu sunt foarte sensibile la fluctuaţiile pieţei. El aşteaptă relaxarea creditării pentru populaţie şi stabilizarea economiei. „Palas este un proiect vital pentru comunitatea şi viitorul Iaşiului şi unul dintre puţinele proiecte din ţară care continuă în aceste condiţii de criză economică. Trebuie să găsim pe plan local cele mai bune soluţii şi îi asigurăm pe ieşeni că ne vom respecta promisiunea de a finaliza ansamblul”, a conchis Iulian Dascălu.