Liviu Luca, „băiatul deştept” de la sindicate

Liviu Luca, „băiatul deştept” de la sindicate

Liderul de sindicat de la Petrom, Liviu Luca, a aprobat fuziunea cu Hidrosind pentru a se opune reorganizării sectorului energetic.

Hidrosind, sindicatul care reprezintă cea mai mare parte dintre salariaţii Hidroelectrica, în fruntea căruia se află Decebal Sulea, a aprobat, la începutul acestei luni, fuziunea cu Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI) din Petrom, condus de Liviu Luca.

Acesta a preluat, de altfel, şi frâiele noii federaţii, neînfiinţată încă juridic şi care reprezintă acum o forţă sindicală în energie de aproximativ 40.000 de salariaţi. Noua entitate se va opune planului de restructurare a sistemului energetic gândit de ministrul economiei, Adriean Videanu, prin care Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, de numele căreia s-au legat scandalurile legate de contractele cu „băieţii deştepţi”, ar urma să fie spartă în două. În negocieri de anul trecut

Potrivit unor surse din piaţă, negocierile între cele două entităţi au început de anul trecut, când guvernul Tăriceanu intenţiona să unească Hidroelectrica cu Electrica şi alţi producători într-o singură companie, un colos cu o valoare de piaţă estimată atunci la 20-24 de miliarde de euro. Ideea a fost însă contestată de majoritatea actorilor din piaţă, iar acum Ministerul Economiei a propus crearea a doi jucători naţionali, care să-i reunească pe aproape toţi producătorii de energie din subordinea sa cu societăţile miniere şi Electrica. În acest scenariu, Hidroelectrica ar urma să fie spartă în două, Hidrosind fiind unul dintre cei mai înverşunaţi contestatari ai ideii.

„Hotărârea privind fuziunea a fost luată în structurile de conducere ale celor două federaţii. Săptămâna viitoare urmează să depunem hârtiile la judecătorie. În două, maximum trei luni, urmează ca noua federaţie să fie înfiinţată şi juridic”, a declarat, pentru EVZ, fostul lider al Hidrosind, Ilie Roşu. Potrivit acestuia, noua entitate sin dicală se va chema, într-o primă etapă, Federaţia Petrol-Energie, şi va fi deschisă şi sindicatelor altor companii. Roşu spune că restructurarea nu se va realiza cât timp va exista noua federaţie.

„Reorganizarea este o prostie, tre buie continuate investiţiile în sec tor şi nu promovate măsuri ca ba rajele, de pildă, să fie date la Administraţia Apele Române, care nu are bani să le îngrijească şi vor avea loc nişte catastrofe”, a completat Roşu. „Nu văd necesitatea spargerii Hidroelectrica” Contactat de EVZ, Liviu Luca a declarat că scopul acestei fuziuni este „de a se crea o mişcare sindicală mai puternică”.

În ceea ce priveşte poziţia sa privind planul autorităţilor de restructurare a sistemului energetic, liderul sindical a spus că va susţine varianta sindicatelor, care nu văd necesitatea acestui lucru. „Luaţi DEX-ul şi vedeţi ce înseamnă restructurare. Însă aici spargi ceva ce merge (Hidroelectrica - n.r.) în două entităţi care nu vor func ţiona”, a spus Luca. Întrebat dacă Federaţia ar putea deveni acţionar la noile companii din energie sau ar putea cere externalizarea unor servicii din Hidroelectrica, el a afirmat: „Când aud de acţiuni, o iau la fugă. Nu vreau să aud de nicio acţiune. Dacă vor externalizări de servicii sau acţiuni, să şi le ceară singure (sindicatele - n.red.)”, a spus Luca. Circa 40.000 de oameni sub aceeaşi pălărie Federaţia Petrol-Energie va reuni aproximativ 6.000 de salariaţi din Hidroelectrica şi circa 32.000 de la FSLI Petrom, însă e posibilă şi o asociere cu Electrica Serv sau cu sindicatele din gaze. Unul dintre avantajele acestei fuziuni este, sus ţine Roşu, acela că sindicatul din Hidroelectrica va avea o reprezentare în structurile sindicale superioare şi un cuvânt de spus în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Economiei şi în Consiliul Economic şi Social.

Dincolo de oprirea reorganizării sistemului energetic prin crearea celor două companii naţionale integrate, una dintre mizele economice ale acestei fuziuni ar putea fi şi accesul la Hidroserv-uri, o afacere anuală de zeci de milioane de euro, care ar urma să fie scoase la privatizare.

"Când aud de acţiuni, o iau la fugă. Nu vreau să aud de nicio acţiune. Dacă vor externalizări de servicii sau acţiuni (la viitoarele companii energetice naţionale - n.r.), să şi le ceară singure."- Liviu Luca, preşedinte FSLI Petrom

Ne puteți urmări și pe Google News