EDITORIALUL EVZ: Caut tinichigiu şcolit. Exclus filosof

EDITORIALUL EVZ: Caut tinichigiu şcolit. Exclus filosof

Călin Hera: „Supărându-i pe «filosofii neîncadrabili», Traian Băsescu a vrut să transmită mesajul că a trecut de partea omului simplu, cu palmele bătătorite şi cu multe voturi la dispoziţie”.

E bine când cineva se implică în problemele educaţiei din România. Iar atunci când este vorba despre şeful statului, poţi spera că lucrurile se vor mişca. Asta, dacă eşti naiv. În realitate, nimeni, vreau să spun nicio persoană responsabilă, nu riscă să se atingă de sistemul de învăţământ din România. E un subiect prea sensibil, electoral vorbind.

Timp de mai multe luni am încercat să aflu, împreună cu colegii specializaţi pe Educaţie şi cu corespondenţii EVZ, cât de adecvat e sistemul de învăţământ din România cu piaţa muncii. Oricât am căutat veşti bune, nu ne-au ieşit în cale. Cunoşteam experienţa timişoreană, unde un consorţiu internaţional a făcut o înţelegere cu Universitatea Politehnică. „Avem nevoie de atâţia specialişti în aceste domenii”, au zis cei de la Continental, şi aşa au rezultat câteva specializări, în mai multe facultăţi, absolvenţii având asigurată angajarea. Vor mai fi fiind şi alte exemple de acest fel, dar sunt rarităţi.

Privind din această perspectivă, este bine-venit apelul făcut de preşedintele ţării în deja celebra şedinţă de guvern în care a stabilit agenda publică pentru multă vreme de acum încolo. Nu ştiu dacă vă amintiţi secvenţa. După ce i-a luat la rând pe premier şi câţiva minştri, Traian Băsescu a ajuns, ca din întâmplare, la Ecaterina Andronescu, titulara Educaţiei. „O mare rugăminte la dumneavoastră”, a spus Băsescu, ca şi cum atunci i-ar fi venit ideea. „Nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregătiţi în şcoli. Nu mai sunt licee de alimentaţie, să facem ospătari. (...) Ne facem filosofi şi ăia neîncadrabili în câmpul muncii”, a continuat el.

Cred că acest mesaj se luptă cu cel despre „re-ce-si-u-ne” pentru titlul de mesaj-cheie. (ieri, pe site-ul preşedinţiei clipea, coincidenţă!, linkul către propunerile Comisiei prezidenţiale pentru politicile din Educaţie). Declaraţia lui aşa a fost pregătită, să facă „poc!”. Anume au fost alese acest moment şi acest tip de discurs. Nimic întâmplător, punct ochit, punct lovit. Calculul e cinic. Traian Băsescu a ştiut că-i va supăra pe „intelectualii” care atât de mult l-au sprijinit. Chiar a mizat pe asta.

Pentru că, supărându-i pe „filosofii neîncadrabili”, a socotit că va împăca aşa-zisa „clasă muncitoare”, potenţial sensibilă la acest tip de abordare. Mesajul pe care ar trebui să-l reţină toată lumea cu dubii la prezidenţiale este acela că Traian Băsescu a trecut de partea omului simplu, cu palmele bătătorite. Iar ca mesajul să fie puternic, implică acel în dauna, adică o doză incipientă de conflict, necesară pentru mobilizare. Şeful statului nu va merge mai departe pe acest în dauna, a fost suficient să inventeze un pseudoconflict şi să se situeze de partea celor mulţi. Pe ceilalţi, pe „neîncadrabili”, îi va recâştiga după alegeri.

Oricum, subiectul Educaţie e doar o parolă electorală. Aşa a fost şi astă-toamnă, când cu promisiunile iresponsabile privind majorarea cu 50% a lefurilor cadrelor didactice. Ulciorul electoral, se pare, merge de nenumărate ori la apă. În orice caz, ăsta-i planul.

Puteţi comenta şi pe http://www.calinhera.blogspot.com/.

Ne puteți urmări și pe Google News