Seceta ucide agricultura în 2009

Seceta ucide agricultura în 2009

Peste jumătate din suprafeţele agricole din România vor fi grav afectate de seceta anunţată de meteorologi.

Asta, în condiţiile în care doar 20-25 la sută din totalul terenurilor cultivate au fost asigurate pentru acest an agricol, astfel încât proprietarii să poată beneficia de despăgubiri de la stat.

Mai grav este faptul că aproximativ un milion din cele şapte milioane de hectare cultivate au fost deja calamitate, nu doar din cauza secetei, ci şi din cauza îngheţului, după cum a anunţat, ieri, ministrul agriculturii, Ilie Sârbu. Potrivit preşedintelui federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, bilanţul se va ridica, curând, la aproape 4 milioane de hectare calamitate, majoritatea în zonele din sudul ţării, estul Moldovei şi Dobrogea. În opinia sa, primele efecte ale secetei se vor resimţi în buzunarul agricultorului, la recoltarea grâului şi a orzului, când producţia va fi diminuată.

Ion Sandu, directorul general al ANM, a prezentat ieri o prognoză îngrijorătoare, din care rezultă că, în iulie şi în august, cantităţile de precipitaţii vor fi la jumătate faţă de normele climatologice pentru această perioadă, fapt ce va afecta culturile de cereale. „În aprilie, când culturile au nevoie de umiditate, a fost dezastru. Am avut doar 15,8 litri pe metrul pătrat - o treime faţă de norma perioadei”, a precizat acesta.

Nu doar culturile, ci şi pădurile sunt în pericol. Potrivit preşedintelui Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu, aproape un mi lion de hectare de pădure privată riscă să fie distruse, întrucât Finanţele, de această dată din motiv de criză financiară, refuză să aloce banii necesari administrării acestora.

Ne puteți urmări și pe Google News