Protestul celor 700 de reformaţi

Protestul celor 700 de reformaţi

Aproximativ 700 de credincioşi reformaţi au participat, ieri, la un miting de protest organizat de Eparhia Reformată din Ardeal împotriva unei anchete DNA cu privire la retrocedarea patrimoniului Colegiului „Szekely Miko”, din Sfântu Gheorghe.

Credincioşii au venit la manifestare, direct de la slujbele de la bisericile reformate din oraş. În fruntea lor s-au aflat peste 20 de preoţi şi episcopul reformat Laszlo Tokes, candidat pentru Parlamentul European, dar şi primarul municipiului, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Şeful Eparhiei Reformate din Ardeal, cu sediul la Cluj, episcopul Pap Geza a declarat, după manifestaţie, că reformaţii protestează faţă de faptul că le este contestat dreptul de proprietate, după ce bunurile le-au fost retrocedate.   „Ni se contestă dreptul de proprietate”

Protestul de ieri a fost legat de aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Colegiului „Szekely Miko”, din Sfântu Gheorghe, care a fost retrocedat Eparhiei Reformate din Ardeal. Retrocedarea respectivă fa ce în prezent obiectul unei anchete DNA, declanşată de o plângere făcută de două persoane fizice care au contestat dreptul de proprietate al reformaţilor asupra patrimoniului liceului.

„Protestăm pentru că ni se contestă dreptul de proprietate în instanţă”, a spus episcopul reformat Pap Geza, care a adăugat că reprezentanţi ai bisericii sunt chemaţi astăzi la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru a da explicaţii asupra modului în care a fost făcută retrocedarea. „Mi se pare că sunt folosite metode securiste de această instituţie (DNA - n.r.) şi că e vorba despre o renaţionalizare”, a mai spus episcopul Pap Geza, care s-a ferit să ofere şi alte detalii. Retrocedare cu acte ilegale

Cei care au contestat retrocedarea patrimoniului Liceului „Syekely Miko” către biserica reformată sunt familiile Benedek şi Fejer din Sfântu Gheorghe. Cele două se află în proces cu Eparhia Reformată, după ce aceasta a contestat cumpărarea casei în care locuiau drept chiriaşi, casă care ar fi aparţinut liceului. Unul dintre contestatari, Benedek Levente, ne-a declarat că Liceul „Syekely Miko” a fost întotdeauna o şcoală autonomă ce a aparţinut comunităţii, şi nu bi sericii şi că retrocedarea s-a făcut ilegal, cu acte false.

Ne puteți urmări și pe Google News