Prefectura Timiş va verifica modul în care s-au făcut angajările mai multor arădeni ca lucrători vamali în cele două puncte de trecere a frontierei Timiş, de la Jimbolia şi Stamora-Moraviţa.
Spre surprinderea autorităţilortimişene Direcţia Regională Vamală Timişoara nu a găsit oameni din judeţ pe care să-i angajeze în cele două vămi de la frontiera cu Serbia, aducânt navetişti de la 200 de kilometri distanţă, care parcurg câte 400 de kilometri dus-întors, zilnic, pe ruta Arad - Stamora - Arad.
Este cel puţin surprinzător devotamentul acestor vameşi dipuşi să lucreze în două puncte de frontieră cu duty-free-uri, suportând din propriul buzunar costul navetei.
"Nu înţeleg ce poate fi atât de atractiv să lucrezi în anumite puncte de frontieră din judeţul Timiş. S-au găsit foarte repede modalităţi de transferuri doar în vămile comune cu Serbia, dar nu şi la Cenad, care este o frontieră internă a Uniunii Europene", a spus preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu.
Contrabanda din duty-free-uri
De la 1 ianuarie 2007 toare duty-free-urile de la frontiera cu Ungaria au fost desfiinţate, rămânând în funcţie doar cele de la frontiera cu Serbia. De aici, contrabandiştii cumpără cafea, băuturi alcoolice, dar, mai ales, ţigări netimbrate, la preţuri foarte mici, recomercializându-le pe piaţa neagră din România, la preţuri de speculă.
Numai în primul trimestru al acestui an, poliţiştii timişeni au prins un transport de peste 20.000 de pachete de ţigări şi unul cu peste 6.000 de pachete netimbrate. Afacerile cu ţigări de contrabandă din duty-free-urile de la Moraviţa şi Jimbolia par să fie rentabile, poliţia Timiş prinzând deja mai mulţi arădeni cu transporturi ilicite de ţigări.