Finanţatorul clubului FC Argeş Piteşti, Cornel Penescu, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, care îl cercetează pentru dare de mită. De asemenea, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, este şi el cercetat de de ofiţerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii DNA au descins la sediul Federaţiei Române de Fotbal, de unde au ridicat mai multe documente în cadrul unui caz instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti al DNA. Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus sigiliu pe biroul şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, din sediul FRF.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că "se aştepta să se ajungă în această situaţie". "Am atras atenţia presei şi a autorităţilor asupra încercării unor cluburi de a obţine rezultate nemeritate prin premierea unor jucători sau cumpărarea altora", a anunţat Mircea Sandu.
Mai mult, preşedintele FRF a susţinut că vor mai apărea astfel de probleme, atrăgând atenţia asupra unei partide, disputată săptămâna trecută, pe rezultatul căreia s-ar fi pariat excesiv. "Mi-a fost atrasă atenţia asupra unui meci despre care se ştia că se va încheia la o diferenţă de scor de cel puţin trei goluri", a spus Mircea Sandu. În etapa trecută, doar două partide corespund acestui scenariu: Dinamo FC Vaslui 4-1 şi FC Braşov - Gloria Buzău, scor 4-0.
Despre Cornel Penescu, preşedintele FRF a precizat că "măsurile care i se impun acestuia vor fi hotărâte de comisiile abilitate", şi s-a distanţat oarecum de preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, spunând că "acesta conduce un for independent". Totuşi, Mircea Sandu a menţionat că Gheorghe Constantin nu este principalul vizat de ancheta procurorilor, "problema fiind între cluburi şi arbitrii". Cornel Penescu, primul reţinut
Conform acţionarului majoritar al clubului FC Argeş, Cornel Penescu, procurorii DNA au descins şi la sediul clubului din Piteşti, iar ofiţerii Serviciului Teritorial Piteşti i-au percheziţionat şi locuinţa. Cornel Penescu a declarat, înainte de a fi introdus în duba Poliţiei, că nu cunoaşte motivele pentru care a fost reţinut de către procurori şi a transmis "sănătate la toată lumea".
"Am înţeles că este vorba despre meciurile lui FC Argeş cu Universitatea Craiova, FC Braşov şi Gloria Bistriţa şi că există suspiciuni că domnul Penescu ar fi dat bani unor oameni din fotbal precum Cristian Nica, Marcel Savaniu şi Aurel Bogaciu", a spus, pentru Mediafax, avocatul lui Cornel Penescu, Radu Nistor.
La sediul FRF, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor a dat declaraţii ofiţerilor DNA, iar la sediul DNA din Piteşti, Cornel Penescu şi fratele său, Ilie Penescu, au fost chestionaţi de procurori. Mai mult, la audieri a fost chemat, în calitate de martor, Liviu Făcăleaţă, directorul hipermarketului PIC, patronat de Cornel Penescu, dar şi Cristian Libertatu, fost director al OPC Argeş.
În cursul după-amiezii, la sediul DNA din Piteşi a fost adus şi Gheorghe Constantin, care a fost luat de la Casa Fotbalului cu o dubă, după ce a predat procurorilor mai multe documente.
Meciuri suspectate:
Conform unor surse judiciare, principalele probe din dosarul lui Cornel Penescu sunt interceptările convorbirilor telefonice între mai mulţi arbitri. Printre cei vizaţi sunt arbitrii Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu şi Tiberiu Lajos.
De asemenea, arbitrul Mihăiţă Ianovschi, care este şi antrenor în cadrul secţiei de juniori a clubului FC Argeş, a fost chemat la audierile DNA, el fiind acuzat că a fost "ajutat" de Cornel Penescu să promoveze în ierarhia arbitrilor până într-o poziţie din care ar fi putut să "ajute" indirect, la rândul său, echipa piteşteană. Conform unor surse judiciare, numele lui Ianovschi este menţionat în mai multe rânduri în stenogramele DNA.
- FC Argeş - Universitatea Craiova 1-1, etapa a 10-a, 3 octombrie
- Arbitri: Aurelian Bogaciu - Sorin Caia, Daniel Demetrescu
- FC Argeş - FC Braşov 1-0, etapa a 3-a, 9 august
- Arbitri: Marius Martiş - Iştvan Nagy, Iulian Szekely
- Gloria Bistriţa - FC Argeş 2-0, etapa a 13-a, 31 octombrie
- Arbitri: Tiberiu Lajos - Ioan Onicaş, Florin Stănescu
- FC Braşov - FC Argeş 1-0, etapa a 20-a, 15 martie
- Arbitri: Sorin Corpodean - Adrian Vidan şi Eugen Gheorghe
Unele surse susţin că ancheta, demarată în urma partidei din 9 august dintre FC Argeş şi Universitatea Craiova, vizează mai multe infracţiuni de luare şi dare de mită. Sumele totale oferite de Penescu arbitrilor ar fi fost în valoare de:
- 3.000 de euro pentru partida tur cu FC Braşov
- 10.000 de euro pentru jocul cu Gloria Bistriţa
- 15.000 de euro pentru meciul cu Universitatea Craiova
"Nu ştiu de unde până unde suntem acuzaţi de blat, din moment ce în cele trei meciuri vizate am reuşit doar un egal, cu Craiova. Acuzele la adresa clubului FC Argeş sunt foarte grave şi nefondate. Nu este exclusă posibilitatea unei retrogradări, însă ne vom bate până la capăt", a declarat Cristian Mincă, directorul clubului FC Argeş Piteşti.
Dinu Gheorghe, preşedintele clubului FC Braşov, a declarat, pentru Mediafax, că nu i s-a părut nimic suspect la partida pe care echipa braşoveană a câştigat-o, cu scorul de 1-0, în faţa echipei piteştene. "Am câştigat cu 1-0 şi puteam să-i batem mai clar. Nu mi s-a părut nimic nelalocul lui, Corpodean ştiu că mi-a dat un jucător afară pe final, dar arbitrajul a fost destul de echilibrat", a spus Dinu Gheorghe. Cazul Otopeni
Avocatul Radu Nistor a declarat, pentru EVZ, că printre capetele de acuzare formulate la adresa lui Cornel Penescu se numără şi faptul că ar fi dat 54.000 de euro brigăzii de arbitri, înaintea partidei din septembrie cu CS Otopeni, şi 292.000 de lei jucătorilor echipei adverse. Unele surse susţin că Direcţia Naţională Anticorupţie deţine stenograme ale convorbirilor telefonice dintre Penescu şi oficiali de la CS Otopeni.
Conform surselor EVZ, la scurt timp după încheierea partidei din 12 septembrie, oficialii clubului CS Otopeni au început să strângă probe care dovedeau că Penescu ar fi oferit bani pentru a facilita victoria echipei sale. După aceea, oficialii ar fi şantajat echipa argeşeană că va sesiza DNA dacă nu va câştiga partida retur de la Piteşti. Această ipoteză este una plauzibilă, deoarece partida dintre FC Argeş şi CS Otopeni, desfăşurată ieri, s-a încheiat cu scorul de 1-1. Oficialii clubului din Otopeni au negat aceste informaţii.
- CS Otopeni - FC Argeş 1-2, etapa a 7-a, 12 septembrie
- Arbitri: Tiberiu Lajos - Adrian Vidan, Eugen Gheorghe
Percheziţie la sediul FRF "Este vizat preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, Gheorghe Constantin, biroul său fiind sigilat de procurori în acest moment", au declarat surse judiciare. "Eu sunt de părere că DNA trebuie să-şi facă treaba şi sunt deschis oricărei activităţi, însă nu cunosc mai multe amănunte", a spus Penescu. Cazul ar viza partida disputată în 12 septembrie, în turul campionatului, între echipele CS Otopeni şi FC Argeş, încheiată cu victoria piteştenilor cu scorul de 2-1. Jocul a fost arbitrat la centru de Tiberiu Lajos, iar observatorul partidei a fost Mircea Salomir.
CAZURI SIMILARE ÎN FOTBALUL EUROPEAN
Scandalul "Calciopoli"
Scandalul meciurilor aranjate din fotbalul italian, cunsocut şi sub numele de Calciopoli, a implicat mai multe cluburi din primele două divizii valorice ale fotbalului din Peninsulă, Serie A şi Serie B.
Scandalul a izbucnit în mai 2006, după ce poliţia italiană a ascultat timp de câteva luni telefoanele mai multor conducători de club. Poliţiştii italieni au dezvăluit că echipa campioană Juventus Torino şi alte cluburi puternice, printre care AC Milan, Fiorentina, Lazio şi Reggina, dezvoltaseră relaţii puternice de "prietenie" între preşedinţii şi antrenorii cluburilor şi organizaţiile arbitrilor.
Toate echipele au fost găsite vinovate de aranjarea mai multor partide, Juventus fiind retrogradată direct în Serie B, iar celelalte cluburi primind penalizări.
Condamnări în Polonia
În Polonia, în mai 2005 a fost declanşată o vastă anchetă care a dus la condamnarea la închisoare a 17 persoane - arbitri, oficiali ai unor cluburi şi ai federaţiei de fotbal -, după ce au fost găsite vinovate de aranjarea unor meciuri. Unii dintre ele au primit pedepsele cu suspendare.
Cea mai mare condamnare, patru ani după gratii, a primit-o fostul preşedinte al clubului Arka Gdynia, considerat drept cel care a pus la punct majoritatea operaţiunilor de corupţie din fotbalul polonez.
Din cauza blaturilor, echipele Arka Gdynia, Jagiellonia Bialystok, Zaglebie Lubin, Widzew Lodz şi Gornik Leczna au fost retrogradate. CITIŢI ŞI:
CUM S-A ÎMBOGĂŢIT PENESCU Din lotul evazionistilor scapa cine poate „Baciul“, în naţionala evazioniştilor ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 13:35