Licorile din plante ajută la slăbit, scad grăsimile din sânge şi alungă stresul.
Ceaiul curăţă arterele, ajută la slăbit şi este o bună terapie împotriva stresului. Nutriţioniştii îl recomandă celor cu colesterolul crescut, persoanelor cu probleme de greutate, dar şi celor care suferă de insomnii.
Un bun calmant pentru sistemul nervos
Ceaiul verde sau de hibiscus, ceaiul alb sau cel de muşeţel sunt sortimente care vă ajută să reduceţi grăsimile din sânge. Totodată, ele accelerează metabolismul, ajutând la slăbit.
Pentru calmare, sunt recomandate ceaiurile de tei, lavandă, valeriană, coriandru, mentă, fenicul, cele din fructe de păducel şi cele din rădăcină de hamei. Spre deosebire de cafea, ceaiul nu creşte tensiunea şi nu excită sistemul nervos. Şi cardiacii pot beneficia de pe urma acestor „licori sedative”, deoarece ele irigă vasele de sânge.
„Sunt multe combinaţii de ceaiuri pe care le puteţi face. Ceaiul în sine este un spectacol de arome, de savoare şi de varietate. Cred că pentru fiecare stare de spirit, puteţi alege un sortiment de ceai”, spune Alexandra Popovici, cea care deţine ceainăria Serendipity din Bucureşti.
Condimentetele pot completa gustul
Specialiştii în nutriţie recomandă ceaiurile fierte, în locul celor îmbuteliate, pentru a evita excesul de calorii şi zahăr. Dintre toate tipurile de ceai sunt considerate pure ceaiurile: verde, negru, alb oolong şi pu-erh.
„Pentru dimineaţă, recomand ceaiul negru, deoarece are cofeină şi înviorează, iar pentru restul zilei, puteţi încerca ceaiul verde, un bun tonic pentru organism. Pe acesta îl puteţi combina cu petale de trandafir, lămâie şi condimente. Veţi obţine un evantai întreg de arome”, mai spune Alexandra Popovici. Ceaiurile pot fi condimentate cu piper, cuişoare şi scorţişoară, gustul fiind unul deosebit.
Benefic pentru plămânii expuşi fumului de ţigară
Obţinut din frunze fermentate, ceaiul negru conţine cea mai mare con centraţie de cofeină. Este benefic şi pentru plămânii expuşi fumului de ţigară şi reduce riscul producerii atacurilor cerebrale. Despre ceaiul alb specialiştii spun că are cele mai multe proprietăţi anticancer şi că este bun pentru slăbit, iar despre cel verde, că previne înfundarea arterelor, reduce riscul apariţiei bolilor de memorie şi pe cel al atacurilor de inimă.
De asemenea, studiile arată că ceaiul verde poate fi de folos în tratarea problemelor cu vezica urinară, sto macul ori pancreasul. Ceaiul pu-erh este obţinut din frunze îmbătrânite şi fermentate. Un studiu realizat pe animale a demonstrat că ceiaul pu-erh se asemănă ceaiului negru şi ajută la scăderea greutăţii şi a nivelului de colesterol.
Spre deosebire de cafea, ceaiul nu conţine grăsimi. „Când cafeaua se încăl zeşte treptat, se eliberează doi compuşi, gasol şi cafestol, care o fac mai bună la gust, dar şi mai nesănătoasă”, explică medicul nutriţionist Alina Jiletcovici, amintind că principalul risc îl con stituie creşterea grăsimilor din sânge. La ceai, nu există acest risc. Ca îndulcitor, mierea este cea mai bună soluţie.