Magistraţii Tribunalului Timiş au dispus, aseară, arestarea pentru 29 de zile a două persoane învinuite în dosarul site-urilor clonate, aparţinând unor bănci din Italia şi Germania. Învinuiţii sunt acuzaţi că au creat un prejudiciu de aproximativ 350.000 de euro.
În propunerea de arestare preventivă adresată instanţei, procurorii DIICOT Timiş precizează că, după clonarea site-urilor bancare, aceştia au expediat e-mail-uri către clienţii celor două bănci prin care le cereau să acceseze un link ce ducea la pagina clonată.
„Odată accesată acestă pagină de Internet, clienţilor li se solicitau date confidenţiale despre conturile pe care le deţineau, date care permiteau ulterior accesul învinuiţilor spre sumele de bani depuse de clienţi”, spune judecătorul Mihaela Roibu, purtător de cuvânt al Tribunalului Timiş.
Iniţial cei doi tineri arestaţi preventiv au extras sume mici de bani din conturile depunătorilor italieni şi germani, bani pe care i-au folosit pentru încărcarea unor cartele telefonice.
Ulterior, ei ar fi transmis datele, obţinute în urma clonării site-urilor bancare, unor persoane aflate în Italia şi care le-au folosit pentru extragerea unor mari sume de bani.
În acelaşi dosar sunt cercetate alte 24 de persoane din Caraş-Severin, iar o parte din acestea au fost reţinute de ofiţerii de la Crimă Organizată, urmând să fie prezentate magistraţilor cărăşeni cu propunerea de arestare preventivă.
Mai multe descinderi au avut loc, ieri dimineaţă, în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, în casele unor persoane suspectate că ar fi accesat ilegal serverele unor universităţi din SUA şi ale NASA. De asemenea, hackerii sunt bănuiţi că ar fi clonat site-urile unor bănci din UE, pentru a obţine datele clienţilor acestora.