Expoziţia Mondială de la Shanghai, sub semnul crizei

Expoziţia Mondială de la Shanghai, sub semnul crizei

Următorul proiect grandios al Chinei, Expoziţia Mondială de la Shanghai, din 2010, se poate transforma într-un dezastru guvernamental odată cu dispariţia marilor sponsori ai evenimentului, scrie "The Telegraph".

Odată cu încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, Partidul Comunist a desemnat târgul de la Shanghai drept următoarea prioritate naţională. Pentru organizarea evenimentului, China a alocat un buget de aproape 40 de miliarde de euro. Criza finanicară a forţat mai multe ţări importante să îşi reducă drastic fondurile alocate evenimentului, punându-le în pericol şi participarea la Shaghai.

Expoziţia Mondială, care a fost organizată pentru prima dată în 1851, la Crystal Palace, în Anglia, este plasată, după Jocurile Olimpice şi Cupa Mondială la fotbal, în topul importanţei evenimentelor publice. Steaguri de prezentare a evenimentului sunt omniprezente în Shanghai, iar muncitorii oraşului asfaltează de zor toare străzile şi dublează numărul magistralelor de metrou la 12 linii. Porţile expoziţiei se vor deschide peste un an de zile, iar autorităţile oraşului Shanghai se aşteaptă ca peste 60 de milioande de chinezi să viziteze pavilioanele Expoziţiei din centrul metropolei, însă veştile nu sunt dintre cele mai bune pentru organizatorii evenimentului.

Prezenţa Statelor Unite, în dubiu

Statele Unite ale Americii nu au reuşit să adune cele 60 de milioane de euro necesari construirii pavilionului, în ciuda faptului că amplasamentul acestuia este ideal. Peste 120 de companii, printre care Disney şi Pepsi, au refuzat să participe. Doar două companii au acceptat să sponsorizeze pavilionul american, 3M şi AnMar, un importator de vitamine din Connecticut.

Conform legislaţiei americane, banii publici nu pot fi utilizaţi la Expoziţie, iar companiile private se feresc să investească sume mari de bani. Oficialii chinezi au spus că neprezentarea ar fi un gest regretabil din partea Statelor Unite şi că acesta ar putea afecta relaţiile de prietenie cu care sunt tratate companiile americane în Shanghai.

Peste 70 de pavilioane au fost concepute pentru Expoziţia Mondială din 2010, însă, pâmă în prezent, doar şapte dintre ele au început să fie construite.

Ne puteți urmări și pe Google News