Johannis blochează toate investițiile până la vară

Johannis blochează toate investițiile până la vară

SIBIU. Mai multe proiecte, în valoare de peste 36 de milioane de lei, au fost sistate din cauza bugetului de austeritate și a crizei financiare.

În contextul crizei financiare care afectează România și a unui buget de austeritate pe 2009, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a decis să sisteze orice lucrări noi în oraș până la vară. Valoarea totală a lucrărilor intrate în stand-by este de peste 36 de milioane de lei. Pentru a face rost de fondurile necesare derulării proiectelor respective, administrația locală intenționează să scoată la vânzare terenuri şi locuinţe.

Dacă, în anul precedent, Primăria Sibiu a vândut terenuri în valoare de aproximativ 40 de milioane de lei, anul acesta, auto ritățile locale speră să depăşească 100 de milioane. „Noi sperăm să reuşim să aducem aceste venituri. Am un scenariu şi în cazul în care rezultatele nu vor fi bune. Vom semna acte adiţionale la contractele existente astfel încât să eşalonăm plăţile pe doi sau trei ani. Dacă nici aşa nu vom reuşi, vom renunţa la unele investiţii”, explică primarul Klaus Johannis.

Printre lucrările stopate se numără reabilitarea vechiului sediu al primăriei, amenajarea imobilului din Piaţa Mică 22, aflat în pericol de prăbuşire, modernizarea iluminatului din cartierul Tineretului, precum şi construcția unor noi poduri peste râul Cibin, care ar necesita şase milioane de lei.

Majorarea impozitelor, la latitudinea autorităților locale

Pe de altă parte, primarul Klaus Johannis critică Ministerul Finanţelor pentru decizia de a majora impozitele locale. „Există discuţii pe Codul Fiscal de multă vreme şi de multe feluri. De exemplu, noi, primarii, am susţinut că nu este treaba Ministerului Finanţelor să se bage în drep turile noastre de cum impozităm şi cum încasăm. Totuşi, Ministerul Finanţelor nu s-a retras din această activitate.

Acum, dacă doreşte să ridice pragul impozitelor, iarăşi i-aş sfătui să se retragă din această chestiune şi să lase consiliile locale şi primarii să se ocupe de impozitele şi taxele locale, pentru că de aceea se numesc locale”, consideră primarul Sibiului. Klaus Johannis nu susţine majorarea impozitelor şi crede că există şi alte mijloace de a aduna bani pentru bugetele locale în perioada crizei.

TIMIȘOARA Bani de la guvern pentru proiecte mici

Nici la Timișoara lucrurile nu stau mai bine, cel puțin trei investiții majore fiind sub semnul întrebării tot din cauza lipsei de fonduri și a bugetului pe 2009. Astfel, numai pentru construcția pasajului de pe Calea Șagului, centura Timișoarei și șoseaua Timișoara-Lugoj ar fi nevoie de 51 de milioane de euro, proiecte pentru care administrația lui Gheorghe Ciuhandu spera să primească finanțare guvernamentală.

„Sunt ani buni de când Timişoara nu a primit ajutor financiar guvernamental pentru proiectele sale. Tot ceea ce s-a realizat s-a făcut cu mijloace proprii. Ne-am descurcat singuri, fără să fim ajutaţi”, susține primarul Gheorghe Ciuhandu.

Singurele fonduri de la guvern care vor ajunge în Timiș sunt pentru câteva investiții mai mici. Vor veni bani pentru construirea unui spital în Făget, pentru reabilitarea celor din Ciacova şi Deta şi pentru modernizarea dispensarelor din Checea, Ghilad şi Giera. De fonduri pentru lucrări de reabilitare vor beneficia și şcoli din Şemlacu Mare, Deta, Livezile și Timişoara. (Georgeta Petrovici)

"Nu este treaba Mi niste rului Finanţelor să se bage în drep turile noastre, să ne spună cum impozităm. I-aş sfătui să se retragă din această chestiune şi să lase consiliile locale şi primarii să se ocupe.", Klaus Johannis, primarul Sibiului

Ne puteți urmări și pe Google News