PENITENCIARE CU UŞI DESCHISE: Gorbunov a avut trei complici în justiţie

PENITENCIARE CU UŞI DESCHISE: Gorbunov a avut trei complici în justiţie

A fost nevoie ca doi oameni să moară pentru ca un infractor periculos - condamnat la peste 15 ani de detenţie şi eliberat cu voia unui judecător şi a unui procuror care au dat dovadă de o clemenţă nejustificată - să fie aruncat pentru ani buni în spatele gratiilor.

Dacă anchetatorii vor reuşi să dovedească faptul că Serghei Gorbunov - considerat principalul suspect în cazul atacului comis, la sfârşitul săptămânii, în faţa unei case de schimb valutar din centrul Braşovului - a şi apăsat pe trăgaci, acesta ar putea să-şi petreacă tot restul vieţii la închisoare.

Deocamdată, moldoveanul se află în arestul poliţiei braşovene, iar martorii care l-ar putea identifica trebuie să răspundă la întrebările anchetatorilor. Poliţiştii sunt însă convinşi că au de-a fa ce cu o „execuţie comandată“ şi că au pus mâna pe vinovat.

De altfel, Valentin Candidatu, proprietarul casei de schimb valutar ai cărei angajaţi au fost împuşcaţi, a confirmat ieri suspiciunile anchetatorilor şi a precizat că atacatorul l-a vizat de fapt pe el, întru cât a refuzat să plătească o taxă de protecţie.

Ideea că Gorbunov a atacat la comandă a fost susţinută prima dată de poliţiştii constănţeni care s-au ocupat de anchetarea jafurilor comise de acesta în 2003 şi 2004.

Chestorul Traian Jipa, la acea vreme şeful poliţiei constănţene, a insistat că Gorbunov lucra la comandă, dar nu s-a putut stabili cine era „naşul“ (cel care-l angaja), deoarece legăturile ar fi fost stabilite prin intermediari.

Tot poliţiştii constănţeni sunt cei care l-au indicat, la sfârşitul săptămânii trecute, pe moldovean drept autor al atacului de la Braşov, ţinând cont de modul de operare a acestuia şi de portretul-robot. Scăpat printre degete de magistraţi

Povestea eliberării lui Gorbunov începe în mai 2008. Tribunalul Dolj a decis atunci eliberarea din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, pentru o perioadă de 3 luni, a unui deţinut extrem de periculos: Serghei Gorbunov, condamnat la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor, autor al mai multor jafuri armate comise în Braşov, Constanţa şi Hunedoara.

Acest lucru a fost posibil după ce, în luna ianuarie a aceluiaşi an, moldoveanul făcuse două cereri de eliberare temporară. Potrivit unui raport întocmit de legiştii craioveni, Gorbunov a fost diagnosticat cu „subatacuri de glaucom cu unghi“. Medicii au precizat că afecţiunea la ochi a deţinutului nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a penitenciarelor.

Prima cerere de eliberare a mol doveanului a fost respinsă de Tribunalul Dolj, „cu dispoziţia ca acesta să fie internat într-o unitate sanitară a Ministerului Sănătăţii pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale“. Câteva zile mai târziu, stupoare! Judecătoarea Maria Nicola, de la aceeaşi instanţă, a admis a doua cerere a lui Serghei Gorbunov şi a decis eliberarea deţinutului, deşi medicii propuneau şi „o internare, sub pază, pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale, după care cazul va fi reevaluat“.

  • De-a lungul carierei, judecătoarea Nicola a fost acuzată că şi-a maltratat copilul şi că a agresat o grefieră. Anul trecut, ea a dispus eliberarea din arest a celebrului clan „Pară“, care atacase cu săbii şi topoare, în plină stradă, un lider al lumii interlope din Craiova.
  • O mână de ajutor la eliberarea moldoveanului a dat şi procurorul de caz, Marius Vlădoianu, care a „uitat“ să formuleze recurs împotriva sentinţei. Vlădoianu fusese anchetat pentru luare de mită în alt dosar.

Eliberat în luna mai, dat în urmărire abia în noiembrie!

  • Pe 16 mai 2008, Gorbunov a ieşit pe poarta Penitenciarului Craiova. „Toate instituţiile din Braşov, oraş de reşedinţă al acestuia, au fost înştiinţate în scris despre eliberarea deţinutului, urmând ca poliţia să stabilească un program de supraveghere“, a spus procurorul Aurel Ilie, de la Curtea de Apel. „E clar că există o problemă. Cineva minte. La noi nu a ajuns nicio hârtie. Poate că grefiera a uitat să trimită documentele“, se apără comisarul-şef Constantin Arişanu, şeful poliţiei braşovene.
  • Pe 16 august, Gorbunov trebuia să se întoarcă la închisoare, dar nu a făcut-o! „Am anunţat imediat Poliţia Braşov“, spun reprezentanţii penitenciarului. „Noi abia în noiembrie am fost înştiinţaţi că Serghei Gorbunov a fost eliberat în luna mai şi că nu s-a mai întors. Am demarat procedurile de urmărire“, a replicat comisarul-şef.

VERDICTUL SPECIALIŞTILOR

Operaţie de o jumătate de oră

Raportul legiştilor craioveni în baza căruia a fost eliberat Gorbunov este contrazis acum de oftalmologi cu experienţă. Aceştia susţin că glaucomul este o boală care nu pune viaţa în pericol şi că nu se justifică eliberarea unui deţinut pentru a se opera. „Primele stadii ale glaucomului se tratează cu picături. Dacă, după ce s-au administrat picături, tensiunea interoculară nu scade, atunci este necesară operaţia. Această intervenţie este destul de simplă şi durează maximum 30 de minute“, afirmă oftalmolgul Andreea Ciubotaru.

Şi Monica Pop, directoarea Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti, crede că nu era necesară eliberarea deţinutului. „Se putea proceda, ca în cazul altor deţinuţi, la aducerea lui la spital, sub pază, pentru tratament“, precizează Monica Pop. (Mirabela Anghel)

BRAŞOV Acuzaţii la adresa lui Enache Cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov nu a fost pus sub acuzare de anchetatorii braşoveni. În schimb, ieri, patronul casei de schimb, prezent la înmormântarea unuia dintre angajaţi, a vorbit despre ameninţări şi taxă de protecţie. „Interesaţi-vă cine din lumea interlopă apără casele de schimb cu comisioane mascate. Ce spun ei că e taxă de pază e taxă de protecţie, de fapt“, a spus Valentin Candidatu, patronul casei de schimb.

Acesta a lăsat de înţeles că a primit şi o serie de ameninţări, pronunţând numele unui consilier judeţean. „Paul Enache (consilier judeţean PSD - n.r.) şi cu Nicu Dascălu au firmă de-aia de protecţie şi pază. Agenţii ăia care sunt acolo nu de pază se ocupă. Am avut conflicte cu ei, dar nu mi s-a cerut taxă de protecţie, mi s-a sugerat doar să tac din gură cu privire la evenimentele recente“, a mai spus Candidatu, care a adăugat că putea fi împuşcat chiar el: „Eu am plecat cu cinci minute mai devreme, putea să mă ia chiar pe mine“. Consilierul: „N-am auzit de Candidatu“

Consilierul judeţean Paul Enache spune că nu a auzit în viaţa lui de Candidatu. „Eu nici nu ştiu cine este acest om, sunt foarte surprins de aceste afirmaţii. N-am cerut în viaţa mea taxă de protecţie nimănui, n-am făcut firma pentru aşa ceva. Dacă aud de unul din angajaţii mei că a făcut aşa ceva desfiinţez firma în cinci minute“.

„Acest Candidatu ne-a făcut probleme în 2004-2005, când s-au deschis nişte case de schimb valutar de către nişte bulgari. Ele erau mult mai avantajoase, iar firma noastră păzea aceste zece case de schimb, opt în centrul Braşovului, iar restul în municipiu. Candidatu venea în faţa unei case de schimb valutar, unde era angajatul nostru şi tipa «Hoţii!» şi alte lucruri de genul acesta, pentru a înlătura concurenţa“, a explicat Nicu Dascălu, campion la karate.

Nicu Dascălu a recunoscut că l-a văzut pe Gorbunov antrenându- se, însă acesta nu avea calităţi sportive deosebite. „Se antrena la o sală de sport, aflată chiar lângă secţia de poliţie. (...) Lovitura sa de braţ nu era foarte puternică şi nu era de nivel de competiţie, ci era la nivel de începător. Era un tip hotărât şi ambiţios. Apoi s-a mutat la altă sală“, a mai precizat Nicu Dascălu. PRIETENI

Turnat de Adrian Berceanu?

Până să fie prins, cetăţeanul moldovean mergea liniştit la sălile de sport din Braşov, participa la lupte K1 şi făcea cumpărături la magazine din oraş. Declaraţia îi aparţine lui Adrian Marius Berceanu, bărbatul care a fost ridicat de poliţişti, împreună cu Gorbunov, dintr-un supermarket. Marius Berceanu - despre care surse din rândul anchetatorilor spun că ar fi cel care „l-a turnat“ pe moldovean - a precizat că Gorbunov i-ar fi cerut să-l angajeze ca şofer la una dintre firmele lui, că îi povestise că avea la activ un furt şi că fusese eliberat din Penitenciarul Craiova.

Cine este Adrian Berceanu? Afacerist controversat, prieten bun cu Samir Sprânceană, fost membru al lumii interlope din Craiova, Berceanu a fost arestat alături de acesta în martie 2006, fiind acuzaţi că au încasat rambursări ilegale de TVA în valoare de 660 de miliarde de lei vechi. În toamna aceluiaşi an, a fost eliberat de judecătorii Curţii de Apel Craiova şi s-a mutat în oraşul de sub Tâmpa. Alături de Sprânceană, Adrian Berceanu - cunoscut ca apropiat al PSD Dolj - a deţinut în Craiova o fabrică de confecţii şi un post de televiziune. Anchetatorii braşoveni nu exclud posibilitatea ca Berceanu şi Gorbunov să se fi cunoscut în spatele gratiilor. Nu în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, unde ambii au fost închişi, însă în perioade diferite, ci în Penitenciarul Jilava.

CRONOLOGIE Gorbunov, alte patru atacuri

În 2003 şi 2004, Serghei Gorbunov a mai atacat patru proprietari ai unor case de schimb valutar. Două atacuri armate au fost comise la Constanţa.

  • Primul a avut loc în noaptea de 11 spre 12 septembrie 2003, când victimă a fost omul de afaceri Cristian Putinică, proprietarul unei agenţii de schimb valutar. El a supravieţuit după ce a fost împuşcat de Serghei Gorbunov, într-un bloc din cartierul Faleza Nord.

Gorbunov nu a reuşit să pună mâna pe geanta în care Putinică avea 1.500 de dolari şi bijuterii în valoare de 100 de milioane de lei vechi. Gorbunov ar fi fost ajutat atunci de doi complici, dar cazul a fost soluţionat la acea dată cu „autor necunoscut“. Şeful IPJ Constanţa de atunci, chestorul Traian Jipa, a catalogat atacul drept o reglare de conturi.

  • În noaptea de 24 martie 2004, lui Gorbunov i-a căzut victimă Fenis Agali, proprietar al unei case de schimb valutar şi al unor pizzerii din Eforie, Constanţa şi Năvodari. Vecinii au auzit şase împuşcături în holul blocului şi au văzut cel puţin patru tineri care au fugit, lăsând la faţa locului un pistol cu amortizor. Fenis Agali, împuşcat în abdomen, spate şi maxilare, reuşise să smulgă geaca în care s-a dovedit ulterior că Gorbunov îşi lăsase buletinul.

Anchetatorii au aflat astfel că infractorul era urmărit internaţional de autorităţile din Moldova. După două zile, Gorbunov a fost prins la Sculeni, încercând să iasă din ţară, iar pe 27 martie 2004 a fost arestat, sub acuzaţia de tentativă de omor. Potrivit procurorilor, Gorbunov şi-a recunoscut faptele, dar a susţinut că în ambele cazuri ar fi acţionat de unul singur.

  • Imediat după arestarea lui la Constanţa, Gorbunov a fost transportat la Braşov, unde a fost judecat şi pentru atacul armat asupra lui Pavel Sabău, şi el patron al unor case de schimb. În seara de 27 februarie 2004, atacatorul i-a tras două gloanţe în abdomen şi unul în braţ, după care a vrut să-i smulgă din mână o pungă în care se aflau 500 de milioane de lei vechi. Planul i-a fost dejucat de un jandarm, vecin de bloc al victimei. Pistolarul a reuşit să fugă, dar fără bani.
  • Gorbunov a fost cercetat şi de poliţiştii hunedoreni, pentru o tâlhărie comisă în aprilie 2003. Atunci l-a atacat pe patronul unei case de schimb valutar, într-un bloc din Deva, şi i-a furat 650.000 de lei vechi. (A colaborat Marius Mitrache)
LOCUL FAPTEI. Până vor găsi eventuale probe, anchetatorii se bazează doar pe declaraţiile martorilor

CRAIOVA, ÎN TOP Penitenciar cu „porţi deschise“

  • La nivel naţional, nu mai puţin de 123 de infractori - eliberaţi temporar din motive sociale şi medicale -, sunt daţi în urmărire deoarece nu s-au mai întors la locul de detenţie. Potrivit directorului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, Penitenciarul Craiova este primul în „topul“ naţional al închisorilor de unde au fost puşi în libertate chiar deţinuţi periculoşi, condamnaţi pentru omor. „Trei dintre cele 22 de persoane eliberate din Penitenciarul Craiova în perioada 2000-2009 şi date apoi în urmărire au fost con damnate la câte 15 ani de închisoare pentru omor“, a precizat, ieri, Băla.
  • Potrivit acestuia, pe locul doi la capitolul „asasini în libertate“ se situează Penitenciarul Jilava. „În ultimii nouă ani, 16 deţinuţi de la Jilava au beneficiat de întreruperea pedepsei. 11 din tre aceştia sunt daţi acum în urmărire, doi fiind condamnaţi pentru omor“, a adăugat Băla.
  • Închisoarea bucureşteană este urmată de Penitenciarul de femei de la Târgşor (Prahova), de unde au fost puse temporar în libertate 12 deţinute. Şase au fost date în urmărire, una fiind acuzată de crimă. (Andreea Vădan)

Ne puteți urmări și pe Google News