LOVITURĂ IMOBILIARĂ: „Zambaccianul“ lui Miki Şpagă

LOVITURĂ IMOBILIARĂ: „Zambaccianul“ lui Miki Şpagă

PSD-istul Şerban Mihăilescu a cumpărat de la Dumitra Bosânceanu, soţia omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu, un apartament de lux pentru care a plătit un preţ subevaluat.

Senatorul PSD Şerban Mihăilescu s-a pricopsit cu o casă. Este vorba despre un apartament de lux de 186 de metri pătraţi, situat într-o zonă rezidenţială din Capitală, evaluat la peste o jumătate de milion de euro, dar achiziţionat la preţde chilipir. Binefăcătorul: familia omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu. Între multimilionarul constănţean şi Şerban Mihăilescu există o veche relaţie de prietenie. În 2002, când Mihăilescu era secretar general al guvernului, a fost emisă ordonanţa de urgenţă prin care Şantierul Naval Constanţa a fost privatizat, intrând în posesia lui Gheorghe Bosânceanu. Chiriaş de lux la stat

Ca orice demnitar, Şerban Mihăilescu a avut o problemă locativă pe care, în final, şi-a rezolvat-o. Până anul trecut a stat într-o vilă din cartierul Primăverii. Era vorba despre o locuinţă de serviciu primită de la stat în calitatea sa de ministrul al cabinetului Năstase. Şerban Mihăilescu nu a părăsit însă locuinţa de serviciu după ce nu a mai fost secretar general al guvernului. Şi-a prelungit contractul de închiriere, deşi legea nu-i permitea, dat fiind că nu mai era demnitar. A mai stat încă cinci ani în vila din Primăverii, cu o chirie simbolică. Cu chiu cu vai, după ce RAAPPS i-a mărit chiria, s-a mutat în propria sa locuinţă: un apartament cumpărat de la Dumitra Bosânceanu, soţia omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu. Lovitură imobiliară Detaliile tranzacţiei arată o lovitură imobiliară de excepţie. Şerban Mihăilescu a cumpărat cu doar 200.000 de euro un apartament de 186 de metri pătraţi (1.000 de euro/ mp) într-un „bloc“ de cinci etaje situat pe Strada Ceasornicului, lângă Parcul Herăstrău. Mai mult, vânzătorul l-a păsuit pe Şerban Mihăilescu de la achitarea integrală a sumei. S-a mulţumit cu un avans de 30%, urmând ca restul de aproape 140.000 de euro să fie achitaţi în rate, în următorii şapte ani.

În mod normal, un apartament în zona Parcului Herăstrău poate fi achiziţionat la un preţcuprins între 500.000 şi 850.000 de euro.

Roxana Ene, agent imobiliar la Total Intertrading, firmă care se ocupă cu intermedierea tranzacţiilor în zona Şoseaua Nordului, spune că nu a auzit de oferte de 1.000 de euro metrul pătrat. „E imposibil ca anul trecut să se fi cumpărat în zona Şoseaua Nordului cu 1.000 de euro metrul pătrat. Garsonierele în zonă se vindeau cu 3.000-3.500 de euro metrul pătrat. Anul trecut, în cartierul Aviaţiei, (în blocurile vechi, ceauşiste - n.r.) se vindeau apartamentele cu 2.000- 2.500 de euro metrul pătrat“, susţine reprezentantul Total Intertrading. „Nu e un preţ mic“

Şerban Mihăilescu a confirmat preţul de achiziţie - 721.592 lei (200.000 de euro) - menţionat în declaraţia de avere şi consideră că preţul nu a fost deloc mic. „Aceasta este aprecierea dumneavoastră“, a fost replica lui Şerban Mihăilescu. Întrebat despre datoria de 505.114 lei către o „persoană particulară“, care apare în declaraţia sa de avere, senatorul PSD a explicat: „Datoria este faţă de persoana de la care am cumpărat casa. Este un credit furnizor. Casa o plătesc în rate“.

Nu lipsa lichidităţilor l-a făcut pe Şerban Mihăilescu să prefere achiziţionarea unui apartament pe datorie de la familia Bosânceanu. Tot anul trecut, senatorul PSD a mai dat o lovitură imobiliară. A vândut o parte din terenul (nu şi casa de vacanţă) pe care îl deţinea la Cornu, Prahova. Mai precis 5.000 din cei 7.000 de metri pătraţi pe care era proprietar. Conform declaraţiei de avere, suma obţinută a fost de 700.000 de lei, adică aproape 200.000 de euro. Doar jumătate din sumă a ajuns într-unul din conturile sale.

Şerban Mihăilescu a încercat să menţină discreţia şi asupra numelui vânzătorului.

„Nu am obligaţia să vă spun numele celui de la care am cumpărat“, a pus punct subiectului senatorul PSD. În acte, ca vânzător apare Dumitra Bosânceanu, soţia omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu.

În ciuda apelurilor insistente şi a mesajelor lăsate atât pe telefonul personal, cât şi secretarei, Dumitra Bosânceanu nu putut fi contactată pentru lămuriri. „Doamna Bosânceanu este pe o altă linie telefonică. Vă asigur: convorbirile telefonice sunt foarte lungi“, ne-a răspuns secretara sa.

Bosânceanu: „Tranzacţia a fost legală“

Omul de afaceri Gheorghe Bosân ceanu a confirmat existenţa unei tranzacţii imobiliare între soţia sa, Dumitra, şi senatorul PSD.

„Din moment ce l-a vândut ea, înseamnă că nu l-am vândut eu şi nu ştiu de ce ar trebui să dau explicaţii despre o tranzacţie care nu a fost a mea, dar care cu siguranţă a fost legală. (A contribuit Clarice Dinu)

LEGĂTURĂ

O veche relaţie de prietenie Gheorghe Bosânceanu, omul de afaceri constănţean, recunoaşte prietenia cu Şerban Mihăilescu: „Cu domnul Şerban Mihăilescu sunt în relaţii foarte bune. Suntem prieteni şi pot spune acest lucru şi public“. Acesta a confirmat că Şerban Mihăilescu este în continuare membru în Consiliul de administraţie al clubului Farul Constanţa. Din 2002, Mihăilescu ocupă funcţia de vicepreşedinte al clubului patronat de omul de afaceri constănţean.

BOSÂNCEANU&MIKI Tovărăşie şi afaceri

Prietenia care-l leagă pe Gheorghe Bosânceanu de Şerban Mihăilescu datează din perioada în care actualul magnat era vicepreşedintele PSD Constanţa (atunci, PDSR), iar Miki Şpagă era secretar de stat la Ministerul Tran sporturilor, în guvernul Văcăroiu. Ulterior, relaţia celor doi a devenit vizibilă când Mihăilescu a fost numit, în 2002, vicepreşedintele Comitetului Director al clubului Farul Constanţa, patronat de preşedintele Bosânceanu.

Tot în 2002, Mihăilescu era secretarul general al guvernului Năstase, iar consorţiul Resource International, condus de Gheorghe Bosânceanu, punea stăpânire pe Şantierul Naval Constanţa (SNC), scos la privatizare de statul român. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 17,4 milioane de dolari, din care circa 1,3 milioane s-au plătit de cumpărător pentru acţiunile rezultate din conversia în acţiuni a datoriilor societăţii către buget.

Potrivit evaluărilor de piaţă din acea vreme, preţul SNC (5.000 de lei vechi pe acţiune) a fost mult subevaluat, iar Bosânceanu a plătit datoriile SNC către stat tot în acţiuni. Condiţiile de privatizare au fost aprobate prin ordonanţă de guvern, emisă în mandatul lui Şerban Mihăilescu în fruntea Secretariatului General al Guvernului. Sursele EVZ din Constanţa susţin că influenţa lui Şerban Mihăilescu l-a ajutat pe Bosânceanu să obţină controlul asupra SNC, precum şi câteva nave din patrimoniul transportorului maritim de stat, CNM Petromin.

În trecut, fostul ofiţer de marină civilă, Gheorghe Bosânceanu a fost directorul unui grup de nave Petromin. (Mihai Munteanu)

ASEMĂNĂRI

Năstase şi cazul blocului din Zambaccian Zona politică este plină de personaje cu probleme locative rezolvate prin lovituri imobiliare de succes. Cel mai cunoscut este cel al lui Adrian Năstase. Este vorba despre cazul imobilului din strada Zambaccian, transformat într-un dosar aflat în cercetarea procurorilor. Fostul premier a fost acuzat în dosarul „Zambaccian 2“ de luare de mită pentru modul în care a fost acuzat că a construit imobilul din Zambaccian.

Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News