Analizând parcursul tuturor formaţiilor în cupele europene din acest mileniu, se constată că echipa CFR Cluj este singura formaţie de la noi care a evoluat în toate cele trei întreceri, având şase jocuri în Liga Campionilor (toate în faza grupelor), două confruntări în Cupa UEFA şi zece meciuri în Cupa Intertoto (unde au ajuns până în etapa finalelor).
Alte nouă formaţii au adunat cel mult zece meciuri fiecare, două dintre acestea, FC Naţional şi Ceahlăul, fiind acum în Liga a II-a.
Gloria Bistriţa se află, oarecum surprinzător, pe o poziţie fruntaşă. Ardelenii au jucat 24 de partide, toate acestea contând însă pentru Cupa Intertoto, competiţ ia estivală la care „alb-albaştrii“ de lângă Tihuţa au avut practic abonament (şase participări în opt ani), reuşind doar o dată să ajungă în faza finalelor. „Câinii roşii“, nelipsiţi din Europa
După Steaua, pe locul secund în ierarhia întocmită pe baza numărului de confruntări continentale se află Dinamo, „câinii“ strângând 44 de meciuri. Echipa din Ştefan cel Mare s-a „delectat“ cu Liga Campionilor doar de opt ori, tot timpul însă numai în faza preliminariilor, niciodată în grupe. Grosul partidelor vine din Cupa UEFA, acolo unde „roş-albii“ au susţinut 36 de jocuri.
Rezultatele deosebite ale grupării din „Groapă“ constau în două prezenţe în grupele celei de-a doua competiţii şi o calificare în primăvara europeană. Dinamoviş tii se mai pot lăuda însă cu un lucru: sunt singurii din România care nu au lipsit în nicio ediţie a cupelor europene începând cu 2001! Rapid are cele mai multe meciuri în Cupa UEFA
Podiumul acestui top este încheiat de cea de-a treia mare echipă a Capitalei, Rapid. Giuleştenii au strâns 40 de dueluri, 38 dintre acestea fiind în Cupa UEFA (la care se adaugă cele două partide cu belgienii de la Anderlecht Bruxelles, din preliminariile Ligii).
„Alb-vişiniii“ au pătruns de două ori în grupele întrecerii de rang doi, iar o dată au mers în primăvara europeană (ajungând până în sferturile de finală). Clubul „feroviar“ este lider în ceea ce priveşte numărul de meciuri jucate în Cupa UEFA, ajungând la 38 de dueluri. CEI MICI Delăsare şi voinţă în Cupa UEFA-Intertoto
Participările românilor în Cupa Intertoto (competiţie care din acest an nu se va mai disputa) au reprezentat exemple de ridicol şi de ambiţie. Înscriindu-se fără a fi interesate de un parcurs bun în această întrecere, Gloria Bistriţa şi Ceahlăul au făcut figuraţie în ediţiile din 2001 şi 2003, cele două formaţii fiind învinse atunci de „pescarii“ finlandezi: Jazz Pori, respectiv Tampere United. La polul opus stau Oţelul şi FC Vaslui, moldovenii intrând în Cupa UEFA prin intermediul acestei competiţii.
Citiţi şi: Steaua, echipa mileniului III