Cum arată medicii care au descoperit, pentru prima dată, virusul EBOLA | VIDEO
- Ana-Maria Adamoae
- 27 octombrie 2014, 16:35
Virusul Ebola, care a ucis până în prezent 4.922 de persoane, a fost depistat, pentru prima oară, în 1976, de către o echipă medicală internațională, înntr-un sat din nordul Republicii Democrate Congo.
Febra hemoragică Ebola (a cărei denumire provine de la râul Ebola, în apropierea căruia se află satul Yambuku) a fost descoperită după ce, în septembrie 1976, un termos cu mostre de sânge de la o asistentă belgiană a ajuns la Institutul de Medicină Tropicală din Antwerp, Belgia. Medicii au crezut, inițial, că femeia fusese infectată cu virusul Marburg, însă ulterior și-au dat seama că este vorba despre un virus nou și au trimis o echipă de cercetători în satul Yambuku.
Mai multe înregistrări video realizate în perioada respectivă au fost date publicității, recent, de către institutul din Belgia.
Într-unul dintre clipurile video, un medic îmbrăcat în echipament de protecţie controlează un bolnav și apoi dă foc echipamentului respectiv. Cea de-a doua înregistrare îi înfățișează pe medicii belgieni Peter Piot şi Guido van der Groen etichetând fiolele cu sânge prelevat de la mai mulți pacienți.
"Gândindu-mă la munca iniţială depusă de echipa internaţională în 1976 în Yambuku, toate lecţiile pe care le-am învăţat atunci când am analizat cum s-a răspândit această boală la început sunt aplicabile şi astăzi", a declarat Peter Piot, în prezent director London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Piot a explicat că, atunci în Yambuku, echipa a descoperit că aproape toate victimele aveau în comun două elemente: participarea la funeralii şi o vizită la un spital din Yambuku.