Ruşii susţin că aproape au terminat vaccinul anti-HIV. Ce îi împiedică să îl finalizeze
- Ioana Tomescu
- 20 octombrie 2014, 09:05
Cercetătorii ruşi de la Novosibirsk au anunţat săptămâna trecută, marţi, că sunt gata să meargă mai departe cu a doua fază a studiului clinic pentru vaccinul ani-HIV. Cu toate acestea, există şi un impediment: cercetătorii au nevoie de 200-300 de milioane de ruble (4,9-7,3 milioane de dolari) pentru a finanţa testele.
Intenţia ruşilor de a crea un vaccin care să vindece virusul HIV a fost anunţată la începutul acestui an de specialistul HIV din Ministerul Sănătăţii, Alexei Mazus, după ce americanii anunţaseră că au reuşit să vindece un copil născut cu HIV, dar au precizat ulterior că virusul s-a întors, scrie Moscov Times. Mazus a declarat atunci că leacuri anti-HIV erau în faza de creare în trei centre de cercetare din întreaga ţară şi că autotirăţile speră că măcar unul dintre aceste centre să aibă rezultate bune.
Unul din aceste centre, Vektor, din Novosibirsk, a anunţat marţi că vaccinul cunoscut sub denumirea KombiVIChvak a făcut progrese semnificative şi este gata să treacă în a doua fază de testare. Această a doua fază presupune testarea vaccinului pe mai multe persoane, cercetătorii de la Novosibirsk precizând că, dacă vor exista fonduri suficiente, testele pot fi finalizate în mai puţin de doi ani.
Vaccin împotriva Ebola
Vaccinul anti-HIV nu ar fi singura performanţă în domeniul medical pentru Rusia, care a anunţat că este gata să testeze un nou vaccind contra Ebola, Triazoverin, teste care vor fi derulate pe maimuţe, în Guineea. Ministrul rus al Sănătăţii, Veronika Skorţova, a anunţat că au fost produse suficiente de doze pentru a relua experimentele pe maimuţe şi a începe testele clinice. Ea a afirmat că vor trece mai multe luni până când va fi produs un vaccin împotriva virusului, iar în prezent, cercetătorii ruşi caută cea mai bună variantă dintre vaccinurile propuse