EXCLUSIV EVZ. Tutela penală a lui Liviu Dragnea în Dosarul Uioreanu
- Mihai Şoica
- 27 august 2014, 00:00
Vicepremierul a condus ședința în care au fost aprobate ilegalitățile pentru care a fost arestat președintele Consiliului Județean Cluj. Uioreanu e acuzat că a primit șpăgi generoase pentru a aproba lucrări fără licitație la Aeroportul Internațional „Avram Iancu”.
Vicepremierul Liviu Dragnea a condus, potrivit procurorilor DNA, o ședință desfășurată la Cluj Napoca, la care au participat mai mulți directori generali ai unor instituții importante din România. Cu această ocazie s-a decis ca platforma de parcare a avioanelor care s-a construit la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj Napoca să se facă prin negociere directă cu firma care a construit și pista de aterizare-decolare, Napoca Construcții SA. DNA susține că platforma s-a construit ilegal.
În procesul verbal al ședinței conduse de vicepremierul Dragnea, în data de 7 iunie 2013 , care se află la dosarul penal, se arată că până la data de 22 iunie 2013 se va „demara și parcurge procedura de achiziție publică prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în conformitate cu art. 252, lit. b din OUG 34/2006, cu Asocierea SCC Napoca SA – ICCO System SRL – GEO Arc, pentru modificarea suprafețelor de mişcare aeroportuară pentru următoarele elemente de infrastructură noi: - construirea unei platforme APRON 4 – pentru o poziție de staționare a aeronavelor de referință categoria C”, se arată în procesul verbal al şedinței condusă de Liviu Dragnea (facsimil 2).
Dragnea a uitat să semneze procesul verbal
Din cauza unor întârzieri majore la construcția pistei de la Aeroportul Cluj Napoca, Liviu Dragnea a venit de mai multe ori la Cluj unde a ținut şedințe peste şedințe cu toți cei implicați, constructori, oficiali şi directori ai unor autorități naționale.
La şedința din data de 7 iunie 2013, au mai participat secretarul de stat de la Transporturi, Iulian Matache, Armand Petrescu – directorul general al Autorității Aeronautice Civile Române, Aleodor Frâncu – director general al Administrației Naționale a Serviciilor de Trafic Aerian, Ioan Oprean – director general adjunct la Administrația Națională „Apele Române”, prefectul de Cluj, Gheorghe Vușcan, preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu şi alții.
La final, toți cei implicați au semnat procesul verbal, cu excepția lui Liviu Dragnea şi a secretarului de stat Iulian Matache.
Scandalul uriaş a apărut în momentul în care procurorii DNA au decis să ceară arestarea lui Uioreanu pentru fapte de corupție. Anchetatorii susțin că Uioreanu a primit sume consistente de bani de la omul de afaceri Ioan Bene, a cărui firmă construia pista de aterizare-decolare şi care a fost desemnată să construiască şi parcarea APRON.
Procurorii arată în rechizitoriu că parcarea pentru avioane a fost construită fără autorizație de construire și fără emiterea unei autorizații de construire, fapt ce încalcă grav principiul liberei concurențe. „Pe fondul cointeresării materiale a preşedintelui CJ Cluj, inculpatul Ioan Bene, deținătorul societății de construcții SC Napoca SA, a convenit construirea platformei de parcare aeronave APRON 4 în lipsa oricăror forme legale și transparente de evaluare și acordare a unei astfel de lucrări finanțate din bani publici, prin ignorarea principiilor concurenței și transparenței stabilite de legiuitor și în lipsa oricărei documentații, licitații, contractări”, susține DNA.
Mai mult, unul dintre participanții la şedința din iunie 2013, vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu a declarat că el a aflat abia în ianuarie 2014, de la doi inspectori de la Inspectoratul de Stat în Construcții, că firma Napoca Construcții lucrează la parcarea APRON, asta în condițiile în care şi el a semnat procesul verbal. „Eu am aflat de la doi inspectori ISC și am sesizat directorii din CJ Cluj”, a declarat Oleleu.
Din dosarul DNA, mai rezultă că patronul Napoca Construcții SA, omul de afaceri Ioan Bene, i-ar fi dat lui Uioreanu, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 70.000 de euro.
Au încercat să se acopere de acte
Toată lumea, politicieni şi directori care conduc Consiliul Județean Cluj, ştiau că parcarea de la aeroport, care a costat 16 milioane de euro, cu 11 mai mult decât era prevăzut în studiul de fezabilitate, trebuia construită de firma Napoca, prin negociere directă.
După ce DNA a demarat dosarul penal ce îl privea pe Uioreanu, în data de 10 ianuarie 2014, vicepreședintele CJ Cluj Ioan Oleleu, la rândul lui urmărit penal, a aflat că telefoanele lui și ale unor directori au fost puse sub ascultare, și a dat „alarma” printre cei implicați, cu excepția rivalului Uioreanu. Aşa se explică faptul că în dosarul penal, după ce printre directori a fost dată alarma, mai toți cei implicați se chinuie din răsputeri să se acopere cu acte. Apoi, când văd că lucrurile sunt extrem de grave, directorii par să se resemneze. Într-o stenogramă a unei discuții telefonice dintre Mariana Rațiu, directorul Direcției de Investiții, și Simona Gaci, secretarul Consiliului Județean Cluj, rezultă disperarea celor în cauză, care, totuși nu au fost arestați şi sunt doar martori.
Rațiu: Nu-i nimic grav, nu te agita, că de aia stau eu aicea ...
Gaci: Noi am dat? Îhî.
Rațiu: Da draga mea şi certificatul ăla de urbanism din august ...
Gaci: Da.
Rațiu: Fai ce mă arde, ăla l-am dat pe tot.
Gaci: Pe tot.
Rațiu: Pe toată pista, pe suprafața de mişcare, inclusiv pe APRON.
Gaci: Inclusiv pe APRON l-am dat?
Rațiu: Da, da. Îhî.
Gaci: No, deci îi bine atuncea.
Rațiu: Da dragă, da.
Gaci: Cum ne dăm cu stângu în dreptu.
Rațiu: Da, da.
Gaci: Facerea de bine ... O altă stenogramă din 6 aprilie 2014, dintre cele două, face referire la vicepremierul Dragnea.
Rațiu: Astăzi m-am pus pe burtă cu toate documentele şi fac ordine şi disciplină la aeroport, APRON-ul apare în toate documentele, inclusiv la dl. Dragnea, din mai. Din mai (2013) construia APRONul prin negociere directă (...) Cuprinde şi APRON 4, deci APRON 4 este de anul trecut din mai în toate documentele ...
Gaci: Ştiu.
Rațiu: Asta vroiam să-ți spun că într-adevăr APRONul este din mai în discuții şi țiam spus, inclusiv la întâlnirile cu Dragnea, bineînțeles că pe niciuna Dragnea nu semnează, pe nicio hârtie ...
Gaci: Normal.
Rațiu: Toți semnează, preşedintele, Oleleu, Canta, toată lumea, mai puțin Dragnea şi Matache, nu au semnat pe nicio hârtie, iar APRON 4 se pune în discuție de atunci ...
Gaci: Nu ştiu, înseamnă că suntem şi noi foarte îngrămădiți. Nu-mi dau seama.
Rațiu: E dezastru, e ceva de nu ... depăşeşte orice imaginație.