Femeile depresive în timpul sarcinii nasc bebeluşi stresaţi
- Adam Popescu
- 18 decembrie 2010, 23:58
Gravidele nu trebuie subestimeze depresia în timpul sarcinii, pentru că riscă să aducă pe lume bebeluşi stresaţi, cu probleme neurologice şi comportamentale, se arată într-un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan.
"Există două posibile cauze: bebeluşii fie sunt mai sensibili în condiţii de stres şi reacţionează ca atare, fie sunt incapabili să facă faţă stresului", susţine dr. Delia M. Vazquez, unul dintre coordonatorii studiului.
Specialiştii au cercetat, de asemenea, legătura dintre depresia din timpul sarcinii şi dezvoltarea sistemului neuroendocrin al copiilor, responsabil de gestionarea stresului, emoţiilor şi dispoziţie. Una din cinci femei intră în depresie în sarcină
La studiu au participat 154 de femei gravide cu vârsta peste 20 de ani, care au experimentat episoade depresive după 28, 32 şi 37 de săptămâni de sarcină.
Cercetătorii au prelevat ulterior mostre de sânge din cordonul ombilical al nou-născuţilor pentru a măsura nivelul hormonilor de stres, iar după primele două săptămâni de viaţă, copiilor le-au fost testate abilităţile motorii şi modul de reacţie la stres şi stimuli, ajungând la concluziile mai sus menţionate.
"Nu putem estima ce impact au aceste afecţiuni pe termen lung. Cercetarea este încă la început. Oricum, ne permite să identificăm mamele care au nevoie de atenţie specială în timpul sarcinii sau copiii care ar trebui să beneficieze de programe postpartum", adaugă autoarea studiului, dr. Sheila Marcus.
Aproximativ una din cinci femei experimentează episoade de depresie în timpul sarcinii.