Londra: studenţii contestă în stradă creşterea taxelor de studii

Londra: studenţii contestă în stradă creşterea taxelor de studii

Studenţii britanici au ieşit iarăşi în stradă, azi, pentru a protesta faţă de majorarea taxelor universitare. La Londra au avut loc ciocniri între poliţie şi demonstranţi, la două săptămâni după o primă manifestaţie violentă, notează AFP.

Câteva sute de poliţişti au încercat să blocheze miile de studenţi şi liceeni care au venit să demonstreze la Whitehall, cartierul ministerelor din capitala britanică. Studenţii, dotaţi cu măşti şi glugi, au scandat sloganuri violente împotriva guvernului conservator-liberal condus de David Cameron.

Mai multe ciocniri au avut loc între cele două tabere şi o dubă a poliţiei a fost atacată de manifestanţi. Câţiva studenţi au reuşit să escaladeze clădiri oficiale sau s-au urcat pe staţii de autobuz, în timp ce alţii au aruncat cu fumigene şi bastoane asupra barajelor poliţiei. Trei studenţi au fost arestaţi, iar doi poliţişti au fost răniţi la Londra, în timp ce alţi doi studenţi au fost răniţi la Cambridge, potrivit unui prim bilanţ al poliţiei.

La manifestaţiile de miercuri au luat parte circa 10.000 de tineri în mai multe locuri din Londra şi alţi până la 3.000 în alte oraşe universitare din ţară, potrivit estimărilor agenţiei naţionale Press Association, mobilizarea fiind aparent mai slabă decât la 10 noiembrie. Aproape 50.000 de manifestanţi au ieşit atunci pe străzile Londrei, iar forţele de ordine au fost depăşite de protestatari, care au luat cu asalt sediul Partidului Conservator din capitală.

Studenţii au precizat că de această dată i-au luat în vizor pe liberal-democraţi, partenerii de guvernare ai conservatorilor, pe care îi acuză că şi-au încălcat promisiunea electorală de a împiedica creşterea taxelor universitare.

În prezent, cheltuielile de înscriere pentru studenţii britanici şi europeni la universităţile englezeşti nu pot depăşi 3.290 de lire (3.777 euro) pe an pentru un student. Guvernul premierului conservator David Cameron doreşte să autorizeze universităţile să le fixeze la 6.000 de lire maximum şi, în "circumstanţe excepţionale", la 9.000 de lire.

Ne puteți urmări și pe Google News