Angajatul ideal: şi cu şcoală, şi cu experienţă

Angajatul ideal: şi cu şcoală, şi cu experienţă

Angajatorii străini caută tineri care au terminat facultatea şi au acumulat şi experienţă în muncă în timpul studiilor, notele fiind pe ultimul plan.

Proaspăt absolvent cu experienţă profesională. Acesta este profilul candidatului ideal la posturile puse "la bătaie" de firmele din afara graniţelor, în ochii celor care recrutează tineri din România.

Rezultatele la învăţătură contează prea puţin, astfel că, atunci când au în faţă un CV, reprezentanţii firmelor de recrutare îşi aruncă ochii mai degrabă pe experienţa profesională decât pe numele universităţii absolvite. În plus, sunt interesaţi mai puţin de cunoştinţe şi abilităţi şi mai mult de calităţile "soft" ale viitorului angajat: personalitate, comportament, atitudine.

Acestea sunt rezultatele sondajului "Campus 360" realizat de Institutul german "trendence" în rândul marilor companii din 20 de ţări, printre care Australia, Belgia, Canada, China, Franţa, Germania, Japonia, Rusia, Marea Britanie şi SUA. Experienţa nu se capătă la şcoală

Specialiştii români consideră că lucrurile stau oarecum la fel şi pe piaţa românească a muncii, dar trebuie să se facă o di fe renţiere între recrutatori şi angajatorii reali.

"Recrutatorii nu angajează pentru propria firmă, ei fac recrutarea pentru alte companii. Recrutatorul îi promite angajatorului că absolventul va fi imediat operaţional, adică va putea rezolva sarcini de serviciu. Angajatorul este însă dispus să mai investească în pregătirea tânărului angajat", a explicat Mihai Korka, profesor la Departamentul de Statistică din cadrul A ca de miei de Ştiinţe Economice.

Experienţa în defavoarea notelor, comportamentul înaintea cunoştinţelor demitizează ideea după care e suficient să fii student silitor cu zece pe linie, care nu lipseşte de la niciun curs ori seminar. Orice activitate în organizaţii nonguvernamentale sau studenţeşti, stagiu de practică, lucru cu o jumătate de normă, internship cântăresc mai greu decât un examen luat cu brio la o materie dificilă.

Job după atitudine

"Potrivit recrutatorilor, candidatul ideal care tocmai a terminat cursurile universitare şi care va fi competitiv şi eficient la locul de muncă are anumite caracteristici. Pentru un angajator, cea mai relevantă e experienţa profesională dobândită în timpul studiilor, pe lângă specializarea dobândită sau notele primite. Astfel, 67,9% dintre patroni cred că tinerii ab solvenţi ar trebui să fie operativi imediat după terminarea facultăţii", arată raportul "trendence".

Mihai Korka ţine să specifice însă că nu orice job poate da valoare CV-ului: "Internshipurile nu sunt plătite şi, ţinând cont de situaţia economică actuală, prea puţini studenţi aleg un intern ship. Nu orice job poate dezvolta abilităţile unui tânăr".

Totodată, aproape 60% dintre angajatori consideră că specia lizarea de pe diplomă e importantă, 30% cred că universitatea urmată adaugă calitate pregătirii absolvenţilor, în timp ce doar 19% dau importanţă notelor. Preţuite de angajatorii străini sunt însă comportamentul, atitudinea, personalitatea, care pot fi determinante pentru conturarea unei cariere de succes.

"E o realitate gravă. Angajatorii noştri au sesizat că absolvenţii nu au soft skills, nu au competenţe care să-i facă prietenoşi, să aibă o atitudine proactivă", crede Korka.

Ne puteți urmări și pe Google News