Stimulente de până la 75% pentru bugetarii cu fonduri UE pe mână

Stimulente de până la 75% pentru bugetarii cu fonduri UE pe mână

Angajaţii statului care fac parte din echipele de gestionare a proiectelor finanţate din fonduri externe ar putea avea parte de o majorare salarială de până la 75%, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.

Personalul din administraţia publică centrală, din instituţiile publice din subordinea acestora şi din administraţia publică locală care "face parte din echipele de gestionare a proiectelor finanţate din fonduri comunitare nerambursabile post-aderare, precum şi din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile" ar putea beneficia de sporul de până la 75% destinat celor care aduc banii UE în ţară. Asta, după ce la 1 ianuarie aceşti angajaţi au rămas fără salariul consistent în valută pe care îl primeau de la stat şi au fost încadraţi pe salarii ca şi colegii lor bugetari care nu lucrau cu fonduri externe.

Aşa prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere ieri de Ministerul Muncii. Iniţiativa vizează una dintre cererile exprimate clar şi de premierul Emil Boc de a atrage cât mai multe fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, sumele disponibile ridicându-se până la aproape 20 de miliarde de euro, susţin specialiştii ministerului. Ţintă de 90% fonduri absorbite "Având în vedere faptul că potrivit indicatorilor aprobaţi din Cadrul Strategic Naţional de Referinţă 2007-2013, şi anume absorbţia până în 2015 a cel puţin 90% din alocarea disponibilă din fondurile structurale şi de coeziune, sunt necesare din partea României eforturi semnificative şi cu caracter permanent, atât din punct de vedere financiar, cât şi al resurselor umane şi materiale implicate", susţin iniţiatorii.

Ca atare, adaugă ei, "este importantă atragerea şi menţinerea specialiştilor pregătiţi în structurile care gestionează programele operaţionale, dar şi a celor care asigură implementarea proiectelor finanţate prin aceste programe la nivelul administraţiei centrale." Mai mult, trebuie evitată ieşirea din sistemul bugetar a acestor specialişti. Iniţiatorii spun că, deşi statul ar investi pe termen scurt sume mai mari de bani, 85% dintre acestea se vor recupera prin rambursările de la organismele comunitare, aceşti angajaţi fiind plătiţi din bugetele proiectelor aprobate.

Potrivit actului normativ, sistemul de motivare a acestor specialişti, bazat pe "un sistem financiar riguros", va stabili un "număr maxim de persoane care pot face parte din echipele de proiect, astfel încât măsura de stimulare propusă să asigure, proporţional, atingerea rezultatelor scontate", iar "salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care este încadrat personalul vizat să se majoreze până la 75%".

Ne puteți urmări și pe Google News