Justiţie-mutant: 14 luni până la primul termen

Justiţie-mutant: 14 luni până la primul termen

Programul de lucru impus de CSM magistraţilor blochează judecarea proceselor în termen rezonabil.

O hotărâre prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit programul de lucru al judecătorilor de la tribunale şi curţi de apel tergiversează exagerat actul de justiţie. Asta, în condiţiile în care judecarea în termen rezonabil a cauzelor este o condiţie impusă în Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie, de care este condiţionată chiar şi aderarea României la Spaţiul Schengen.

În plus, de curând, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o hotărâre-pilot împotriva României, în cauzele privind restituirea proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, acuzând autorităţile române de încălcarea dreptului de proprietate şi de nerespectarea duratei procedurii.

Urmările deciziei CSM - care a făcut ca, în unele cazuri, primul termen al proceselor să fie stabilit chiar şi la 14 luni de la înregistrarea dosarelor - i-au determinat, ieri, pe oficialii Ministerului Justiţiei (MJ) să ceară suspendarea "Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe în anul 2010".

CSM aruncă vina pe umerii Ministerului Justiţiei

"Programul prezintă disfuncţionalităţi, iar continuarea aplicării acestuia în instanţe are consecinţe grave în privinţa respectării obligaţiei de a asigura soluţionarea cauzelor într- un termen rezonabil. (...) În ultima perioadă, prin aplicarea acestui Program, primul termen a ajuns să fie stabilit, în anumite cazuri, la 11-14 luni de la data înregistrării dosarelor. (...) CSM a considerat rezonabil pentru un judecător să soluţioneze între 10 şi 15 dosare pe săptămână, stabilind un volum mediu de 90 de puncte de încărcare săptămânală. Conform hotărârii, la îndeplinirea numărului de puncte, un judecător poate refuza să intre în şedinţa de judecată", au arătat oficialii MJ.

Replica CSM nu s-a lăsat însă aşteptată: "Insuficienta asigurare de către MJ a resurselor materiale şi logistice şi neluarea măsurilor legislative necesare bunei funcţionări a justiţiei au impus CSM adoptarea unor programe care să determine menţinerea echilibrului între calitatea şi cantitatea actului de justiţie".

MINISTRUL JUSTIŢIEI: "România nu-şi permite o nouă problemă"

Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat, ieri, pentru EVZ că "România are deja o problemă consemnată în hotărârea-pilot, astfel că nu-şi mai poate permite să creeze o nouă problemă deplasând în timp, în mod exagerat, momentul înregistrării cauzei de primul termen de judecată".

"La nivelul CSM există deschidere pentru a discuta acest subiect. Suntem conştienţi de volumul mare de activitate în unele instanţe şi Parchete şi le mulţumesc magistraţilor şi grefierilor pentru efortul lor. Suntem conştienţi însă şi de aşteptările justiţiabililor de a judeca în termen optim şi previzibil. În plus, există argumente foarte serioase pentru a se suspenda acest Program, unul dintre ele fiind chiar hotărârea-pilot a CEDO, care atrage atenţia asupra duratei procedurii", a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, "imaginea justiţiei e afectată, dat fiindcă transparenţa asigurată de repartizarea aleatorie a cauzelor suferă prin jocul cererilor de preschimbare a termenelor de judecată".

"Peste 5.000 de astfel de cereri reprezintă tot atâtea dosare pentru judecător, iar soluţionarea lor presupune ratarea unui termen de judecată care are semnificaţie în economia procesului. Nu în ultimul rând, hotărârea CSM care a constituit iniial Programul-pilot are un caracter contradictoriu, căci obligă judecătorul la respectarea programului, interzicându-i să soluţioneze mai multe cauze decât cele stabilite de Program, pe de-o parte, dar în acelaşi timp CSM a atras atenţia asupra răspunderii judecătorilor pentru soluţionarea cauzelor în termen rezonabil", a încheiat Predoiu, care-şi pune speranţe în "Mica reformă", a doptată ieri de parlament.

Până la intrarea acesteia în vigoare, soluţiile propuse de ministru sunt suspendarea programului stabilit de CSM, organizarea unui nou examen de admitere la INM, în ianuarie, şi aplicarea legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor.

"Suntem conştienţi şi de aşteptările justiţiabililor de a judeca în termen optim." CĂTĂLIN PREDOIU, ministrul justiţiei

Ne puteți urmări și pe Google News