CCR: Legea pensiilor este constituţională

CCR: Legea pensiilor este constituţională

Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au decis, astăzi, că legea pensiilor este constituţională. Magistraţii au respins astfel, sesizările PSD şi PNL, care conestau modul în care a fost adoptată legea în Camera Deputaţilor, dar şi unele prevederi ale acesteia. Actul normativ va merge acum la promulgare. Partidele de opoziţie au ameninţat că, dacă preşedintele Traian Băsescu va promulga legea pensiilor, atunci vor declanşa procedura de suspendare a acestuia.

Verdictul dat astăzi de Curte era previzibil, în condiţiile în care numărul voturilor înclina balanţa în favoarea puterii. Din cei nouă judecători, cinci au fost propuşi de partidele aflate la guvernare şi ceilalţi patru - de reprezentanţii opoziţiei. Citeşte şi:

  • Ponta: Declanşăm suspendarea lui Băsescu, dacă va promulga legea pensiilor 
  • Anastase, către opoziţie: "Aţi cerut bani PDL ca să plecaţi din sală la votul pe legea pensiilor"
  • Roberta Anastase, anchetată pentru fraudă la legea pensiilor
  • Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor

CCR ar fi trebuit să dea un verdict încă din 29 septembrie, însă judecătorii au amânat decizia pentru azi. "Având în vedere cererea formulată de unii judecători pentru o mai bună studiere a problemelor ce fac obiectul celor două sesizări, Plenul Curţii Constituţionale a decis, în baza dispoziţiilor art.58 alin.(3) din Legea nr.47/1992, întreruperea deliberării şi reluarea acesteia în data de 6 octombrie", se arăta în comunicatul CCR transmis săptămâna trecută. PSD şi PNL au contestat atât procedura de adoptare a legii pensiilor, acuzând fraudarea votului în parlament, cât şi problemele de fond. Semnatarii contestaţiilor susţin că noua lege a pensiilor încalcă drepturi fundamentale, precum cel de proprietate şi dreptul la un trai decent. Egalizarea vârstei de pensionare, la 65 de ani, şi valoarea punctului de pensie sunt, de asemenea, contestate.

Ce prevede noua lege a pensiilor
  • Atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la vârsta de 65 de ani, potrivit noii Legi a pensiilor, cu condiţia să fi contribuit cel puţin 15 ani la bugetul de asigurări sociale şi pensii.
  • Stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani.
  • Anual, contribuţia va fi majorată, astfel încât va ajunge la 6% din salariul brut în următorii ani.
  • Salariul brut realizat lunar şi valoarea coeficientului de ierarhizare vor constitui baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News