CNAS vrea negocieri cost-volum cu producătorii pentru preţurile medicamentelor necesare în boli cronice. Producătorii reclamă distorsionarea pieţei.
Un ordin postat zilele trecute pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a pus pe jar bolnavii cronic şi piaţa farmaceutică. Mai exact, CNAS anunţă că "începând cu data de 1 septembrie 2010, pentru eficientizarea consumului de medicamente şi creşterea accesului asiguraţilor la tratament, CNAS încheie contracte cost-volumrezultat" cu producătorii de medicamente.
Reprezentanţii pacienţilor cred că vor fi lăsaţi fără tratament şi reclamă lipsa de transparenţă a măsurii, iar cei ai producătorilor văd ordinul drept "o ingerinţă în piaţa farmaceutică, care distorsionează concurenţa".
Sunt vizate medicamentele pentru diabet, cancer, HIV
După schimbarea modului de calcul al preţului medicamentelor compensate, făcută în iulie, au rămas nemodificate listele cu medicamente pentru boli speciale şi programe naţionale.
"Metoda pe care o avem în vedere pentru aceste categorii de bolnavi (diabet, HIV, hepatite, cancer etc.) e diferită de cea aplicată pentru restul listelor. Dacă aplicam aceeaşi metodă ar fi însemnat să îi punem pe pacienţi să plătească din buzunar. Vrem să mergem pe ceea ce se cheamă cost-volum rezultat. Adică stabilim ce volum de medicamente avem nevoie pentru bolnavii aflaţi în tratament pentru fiecare produs în parte. Apoi facem o negociere cu producătorul care aduce produsul: atâtea medicamente avem nevoie plus o marjă de corecţie pentru noi pacienţi, ne asumăm această cantitate şi bolnavii. Câte medicamente daţi de banii pe care îi oferim", explică oficialii CNAS metoda pe care o doresc implementată.
La produsele de ultimă generaţie se au în vedere sancţiuni pentru producători dacă medicamentele nu au efectele scontate. "Spre exemplu, dacă produsul în cauză spune că va creşte speranţa de viaţă cu 5 ani şi o creşte doar cu un an, producătorul va fi obligat să dea mai multe medicamente în acelaşi preţ", mai explică oficiali CNAS.
O suprataxare a companiilor
Producătorii de medicamente nu văd însă cu ochi buni intenţiile casei de asigurări.
"Nu ştiu cât de legale sunt negocierile pentru că aceste contracte cost-volum reprezintă angajamente din partea unei entităţi că va consuma o anumită cantitate, ceea ce intră în categoria achiziţii publice. Măsura împarte piaţa pe criterii care nu sunt transparente şi avem serioase dubii că legislaţia referitoare la concurenţă poate fi respectată", este opinia directorului executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.
El vede aceste negocieri ca o suprataxare a companiilor farmaceutice, care vine după taxa pusă pe cifra de afaceri şi impunerea unui preţ minim european.
"Aceste măsuri arată inconsegvenţă şi incoerenţă, anexele din ordin cuprind pagini goale, nu ştim la ce produse ne referim. Nu există o gândire pe termen mediu şi lung. De la început sumele alocate sunt mici, iar nevoile pacienţilor sunt extrem de ridicate. Trebuie lăsate să pătrundă asigurările complementare, să de - greveze sistemul public", este opinia directorului ARPIM.
Consiliul Concurenţei nu poate exprima o opinie în acest caz. "În cazul în care CNAS intenţionează să implementeze un sistem diferit de calcul al preţului medicamentelor pentru boli cronice proiectul trebuie să fie transmis şi Consiliului Concurentei, pentru analiză şi emiterea unui punct de vedere. Nu ne putem exprima opinia înainte de a cunoaşte exact conţinutul proiectului", declară reprezentanţii Consiliului.
3,8% din PIB reprezintă cheltuielile pentru sănătate ale României pentru 2009, ceea ce înseamnă cu 4,8% mai puţin decât media europeană
"Măsura împarte piaţa pe criterii netransparente. Avem dubii că legislaţia referitoare la achiziţii publice şi la concurenţă este respectată". DAN ZAHARESCU, director executiv
ARPIM VOCEA PACIENŢILOR
"O să ne tratăm la Mama-Omida"
Reprezentanţii pacienţilor sunt de acord să se facă negocieri directe cu producătorii pentru obţinerea unui preţ mai bun la medicamente, însă nu au încredere că măsurile anunţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor fi implemetate aşa cum se spune.
"În cazul listelor de medicamente compensate modificate recent ni s-a spus că pacienţii nu vor plăti decât cu cel mult 10 la sută mai mult, ori sunt cazuri unde plătesc şi cu 120 la sută mai mult. Susţinem şi suntem de acord cu sistemul cost-volum, însă ce vom face în situaţia în care companiile farmaceutice renumite, care au produse aprobate de autorităţile internaţionale, nu se mai justifică economic şi pleacă din România? Unde o să mergem să ne tratăm, la Mama-Omida?", comentează Cezar Irimia, preşedintele Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România.
El spune că măsurile pe care CNAS le anunţă fără a preciza exact la ce produse se referă (anexele cu medicamentele vizate sunt goale) provoacă panică printre bolnavi.