"Nu vor mai exista procese care să dureze zece ani"

"Nu vor mai exista procese care să dureze zece ani"

Procesele nu vor mai dura ani în şir, justiţiabilii vor cheltui mai puţin în instanţă, iar judecătorii nu vor mai avea atât de multe dosare în lucru.

În concluzie, justiţia va începe să funcţioneze, după ce vor intra în vigoare normele "Micii reforme", adoptate de executiv. Aşa susţine secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, care a explicat pentru EVZ cum se face că o reformă "mică" poate să rezolve atâtea probleme importante.

Lege fără recurs şi apel

EVZ: Cât estimaţi că va dura un proces după aplicarea "Micii reforme"? Lidia Barac: A estima cât durează un proces în Civil sau în Penal este imposibil, pentru că trebuie să avem în vedere natura şi obiectul cauzelor grave de jurisdicţie. Dar, un lucru e cert. Procedurile vor fi scurtate.

Dumneavoastră, în presă, aţi scris foarte mult despre procese care durează chiar şi de zece ani. Avem semnale că, în multe cazuri, se reia ciclul procesual la instanţa la care a fost iniţial învestită, prin jocul acesta al casărilor cu trimitere sau al desfiinţării hotărârilor şi trimiterii spre rejudecare. Acest lucru nu se va mai putea întâmpla, pentru că, în acest proiect de lege, s-a limitat numărul casărilor la posibilitatea ca un judecător să poată uzita de acest instrument, de această soluţie într-o cale de atac - fie că este apel, fie că este recurs -, doar o singură dată. (...)

În plus, procesele care au un prejudiciu e valuabil în bani de până la 2.000 de lei se vor judeca în primă şi ultimă instanţă la judecătorie. Nu mai antrenăm căi de atac, recursuri, apeluri, care înseamnă nu numai costuri materiale, ci şi de energie umană.

Mai puţine cheltuieli

Nu e însă imposibilă scurtarea proceselor în condiţiile în care există judecători care au în lucru şi peste 1.000 de dosare? Tocmai. Acest proiect aduce modificări, amendări sau construieşte norme noi la codurile în vigoare şi aduce norme la viitoarele coduri - având în vedere durata de timp fixată pentru intrarea lor în vigoare. Iar prin felul în care sunt construite, noile norme reglează şi aspectele de volum şi de durată ale procedurilor.

Nu e neconstituţională prevederea potrivit căreia în cazul în care o persoană primeşte o citaţie se presupune că a luat la cunoştinţă şi de cele transmise anterior? Nu este o prevedere neconstituţională, pentru că această posibilitate e reglementată exclusiv în domeniul civil. Or, acest domeniu, al Civilului, este guvernat de principiul disponibilităţii părţilor.

Asta, spre deosebire de procesul penal care e guvernat de un alt principiu, al oficialităţii părţilor. Prin urmare, cei care sunt antrenaţi în procese civile trebuie să-şi asume responsabilitatea demarării acestora.

La fel se întâmplă şi în cazul acelora care intră în raporturi juridice civile, pentru că în aceste raporturi juridice civile părţile sunt pe picior de egalitate juridică.

Ne puteți urmări și pe Google News