Cum îi scoateţi din cap copilului snackurile şi hamburgerii
- Adam Popescu
- 9 iulie 2010, 17:12
Nu îi lăsaţi să sară peste micul dejun, limitaţi porţiile, consumul de zahăr sau de alimente dulci şi încurajaţi-i să vă ajute la aranjarea mesei. Se vor simţi importanţi.
Dacă aveţi un copil obez, care plânge toată ziua să meargă la fast-food, trebuie să luaţi măsuri. Nu drastice. Mai puţine gră simi, diversificarea alimentaţiei şi prac ticarea unor exerciţii fizice este reţeta sigură pe care o poate aplica un părinte, pentru ca odrasla să nu ajungă supraponderală.
Primul instinct pe care îl au atunci când observă că micuţul lor se îngraşă e să îi interzică să mai mănânce snackuri sau dulciurile care îi plac cel mai mult. Specialiştii susţin că este o strategie greşită şi incompletă, pentru că va fi şi mai dornic să le consume. Pentru a nu avea probleme cu kilogramele de mic, trebuie să respectaţi câteva reguli ale alimentaţiei, pe care specialiştii vi le recomandă.
1. Nu săriţi niciodată peste micul dejun
Studiile arată că cei mici sar peste micul dejun mai des decât peste orice altă masă, iar când vor fi mari vor fi predispuşi riscului de a se apuca de fumat sau de a deveni alcoolici. În plus, vor avea probleme cu somnul şi dificultăţi de concentrare.
"Nimeni nu trebuie să sară peste micul dejun, pentru că este masa care funizează energie pentru întreaga zi. În cazul copiilor, ei trebuie să aibă mai multe mese pe zi, pe care să le suplimenteze cu iaurt sau cu fructe", explică Eduard Adamescu, nu triţionist în cadrul cabinetului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "Calea Moşilor" din Bucureşti.
2. Limitaţi porţiile
Nu obligaţi copiii să mănânce porţii mari. Ei vor fi mult mai atraşi să mănânce dacă au pe masă boluri mici: "Prin porţionare adecvată învăţăm copilul să aibă o măsură. Părinţii care observă că micuţul lor tinde să crească în greutate mai mult decât normal trebuie să-i limiteze porţiile şi să îl ajute să facă mai multă mişcare", recomandă medicul nutriţionist Eduard Adamescu.
3. Nu exageraţi cu sucurile
Apa nu este un pericol pentru sănătatea copiilor, însă sucurile dulci nu trebuie consumate în exces. "La apă nu trebuie să avem limite, însă sucurile dulci sunt periculoase, pentru că au mult zahăr, ceea ce îi predispune la obezitate. Îi puteţi da unui copil un pahar de suc pe zi, dar eu vă recomand să înlocuiţi sucurile dulci cu freshurile", mai spune Adamescu. Nu uitaţi că cei mici au nevoie şi de lapte pentru consolidarea masei osoase.
4. Aranjaţi masa împreună
Micuţii care nu mănâncă în sânul familiei sunt mai predispuşi riscului de a pierde controlul greutăţii pentru că mănâncă produse nesănătoase care dezechilibrează metabolismul, susţin specialiştii. Luarea mesei trebuie să corespundă cu un ritual, şi de aceea este bine să îl implicaţi cel puţin în aranjarea ei.
"Pentru a atrage atenţia copilului, îi puteţi cere ajutorul pentru a crea un mediu cât mai atractiv. Alimentele trebuie să fie variate, aşezate în porţie, nu la grămadă, pe masă. Acest lucru le creşte pofta de mâncare, stimulându-le secreţiile gastrice", spune nutriţionistul Eduard Adamescu.
5. Reduceţi zahărul din alimentaţie
Atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, este greu să se elimine definitiv zahărul din alimentaţie, însă cantitatea consumată nu trebuie să fie foarte mare. "Zahărul nu are minerale sau vitamine, dar aduce calorii şi energie. Regula e că zahărul nu trebuie să depăşească 10% din necesarul caloric", conchide medicul Adamescu.