Poliţiştii, cei mai activi braconieri

Poliţiştii, cei mai activi braconieri

Asociaţiile de vânătoare spun că poliţiştii şi politicienii sunt cei mai numeroşi în topul vânătorilor-penali.

Cu suliţa pe cal, cu arbaleta, cu haita de ogari. Aşa se "ţes" acum poveştile vânătoreşti, iar noţiunea de "etică" a cam dispărut. Mai grav este că aceia care fac legile sau trebuie să le aplice - politicienii şi poliţiştii - sunt consideraţi cei mai mari braconieri. Goana după vânat face ca, de multe ori, pădurarii să ducă adevărate războaie cu infractorii.

Noaptea, în fondurile de vânătoare se duc lupte care se lasă adesea cu victime. În judeţul Giurgiu, de pildă, braconajul a luat amploare, fiind aproape de necontrolat. Localnicii spun că poliţiştii ar fi şi ei complici şi că unii dintre ei ar organiza chiar partide ilegale de vânătoare.

Prin Giurgiu şi Teleorman, politicienii şi poliţiştii sunt cei mai mari braconieri. După ei vin oamenii de afaceri, care- şi permit o armă de vânătoare ori un permis obţinut legal. Culmea însă, aceştia preferă unele metode mai sălbatice de vânătoare, probabil pentru distracţie, pe timp de noapte.

Răzbunare cu toporul

În urmă cu doar câteva săptămâni, inginerul Adrian Cătălin Gîriuţă, în vârstă de 41 de ani, angajat al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) "Diana", a fost snopit în bătaie cu toporul şi cu bâtele de o familie de recidivişti violenţi şi prieteni ai acesteia.

S-a întâmplat lângă Lacul Făcău, din judeţul Giurgiu, după o patrulare obişnuită pe lac, cu o barcă. Gîriuţă a găsit la pescuit, în acea zi, câţiva pescari care şi-au înşirat ostentativ sculele, chiar şi în copaci. Inginerul crede că acesta a fost momentul în care s-a declanşat furia grupului de atacatori, carora li se interzisese braconajul. Era necesar, spun angajaţii AVPS-ului, pentru că vânătoarea ilegală devenise un carnagiu.

La puţin timp după ce indivizii cu undiţele au fost alungaţi, trei angajaţi ai AVPS "Diana" au fost atacaţi de Paul, Marian şi Costel Lazăr, însoţiţi de Liviu Sorescu Bogdan, zis "Ghebaru", şi de Nicolae Dumitraşcu, sosiţi cu ATV-urile. "Ghebaru" ar fi acceptat să participle la "răfuială" întrucât inginerul Gîriuţă l-a mai dat pe mâna poliţiştilor din Giurgiu, după ce l-a prins la braconaj.

A urmat o bătaie soră cu moartea, cel puţin pentru Gîriuţă, care era ţinta atacatorilor. Unul dintre bărbaţi l-a lovit puternic cu toporul în cap, în timp ce alţi doi încercau să-l doboare cu nişte cozi de lopeţi. Cel care ţinea toporul, Marin Lazăr, şi care tot întreba obsedant "ce ai, mă, cu noi?!" l-a lovit la picior pe inginer.

Marin a continuat să dea cu toporul pe spatele lui Gîriuţă care se târa, încercând să scape. În tot acest timp, o altă luptă se dădea cu ceilalţi doi angajaţi ai AVPS-ului. Constantin Claudiu Ferii a fost călcat cu unul dintre ATV-uri pe picioare, iar Marian Dumitru a reuşit să scoată arma şi să tragă un foc de avertisment în plan vertical, care nu i-a speriat însă pe indivizi.

Ba din contră, povestesc victimele, "parcă i-a înrăit şi mai tare". Atacatorii au fugit abia când au văzut că se apropiau alţi paznici ai AVPSului. A fost anunţată Salvarea şi poliţia prin 112. Victima a fost spitalizată peste 30 de zile.

Recidivişti înarmaţi

Poliţiştii nu s-au grăbit să ajungă la faţa locului şi să-i caute pe atacatori. La câteva ore, au spus că nu i-au găsit acasă. Declaraţiile atacatorilor nu au fost luate "la cald". Prin urmare, ei au avut timp să reflecteze bine la de claraţii. Nu recunosc premeditarea atacului. Ei le râd în nas paznicilor şi susţin că sunt victime, întrucât un paznic ar fi folosit arma în direcţia lor.

Cei şase indivizi care i-au atacat pe angajaţii AVPS "Diana" au arme legal obţinute. Marian Cristian Lazăr are o arbaletă, armă silenţioasă. Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor încadrează acest gen de armă ca fiind neletală, ce poate fi procurată şi deţinută numai după o declaraţie dată la poliţie. Săgeata lansată de arbaletă are o forţă mare de penetrare, bate până la o distanţă de 20-30 de metri şi este mortală.

Paul Lazăr a avut şi el antecedente, fiind condamnat pentru un furt, dar a fost amnistiat în 1988, printr-un decret dat de Ceauşescu. El deţine armă de vânătoare legal. Angajaţii de la AVPS "Diana" dau pe bandă rulantă braconieri pe mâna poliţiştilor. Numai anul acesta au fost înregistrate peste 10 cazuri.

Ne puteți urmări și pe Google News