Ţigările se scumpesc cu un leu

Ţigările se scumpesc cu un leu

Fumătorii vor suporta şi ei consecinţele majorării TVA: de la 1 iulie, ţigările vor costa mai mult, însă nu cu 5%, ci cu circa 10%, din cauza recentelor modificări legislative şi a creşterii contrabandei.

Ţigările se scumpesc, de mâine, cu circa un leu pe pachet, în principal ca urmare a majorării taxei pe valoarea adăugată (TVA). Marii producători de tutun din România şi-au anunţat noile preţuri care vor fi aplicate începând cu 1 iulie.

Astfel, de joi, un pachet de Kent White, produse de British American Tobacco, va costa 10,9 lei, faţă de 9,9 lei până acum. Iar pentru un pachet de Marlboro Filter Plus, ţigări produse de Philip Morris, românii vor scoate din buzunar 11,2 lei, cu un leu mai mult faţă de preţul actual de 10,2 lei. Ţigările Parliament Super Slims vor costa 11,6 lei/pachet, iar Dunhill Gold 11,4 lei/pachet.

Totodată, de mâine, pentru un pachet de L&M Blue Label fumătorii vor cheltui 10,3 lei, iar pentru Pall Mall Red 10,3 lei. Al treilea mare producător de ţigarete din România, Japan Tobacco International (JTI), a anunţat de acum două săptămâni o creştere de preţuri cu aproximativ 40 de bani pe pachet, dar este de aşteptat ca şi această companie să salte preţurile cu o valoare mai mare.

De ce sunt preţurile mari

Care sunt cauzele pentru care producătorii de ţigarete anunţă scumpiri de circa 10%, duble faţă de 5% aşteptate în urma majorării TVA? Principala cauză este decizia guvernului de creştere a TVA de la 19% la 24%.

"Taxa pe valoarea adăugată intră în baza de calcul al accizei. Altfel spus, acciza se aplică la preţul care include TVA mai mare", explică Gilda Lazăr, director corporate affairs la JTI România. Ea spune că, în urma creşterii TVA, valoarea accizei va ajunge să depăşească 74 euro pe mia de ţigarete, nivelul prevăzut în Codul Fiscal.

În plus, ordonanţa privind combaterea evaziunii fiscale prevede creşterea nivelului de garanţii pentru antrepozitele fiscale care se calculează pe capacitatea de producţie. Până acum, antrepozitele se calculau pe baza mediei accizelor plătite în anul precedent. Prevederea, suprapusă peste un nivel al contrabandei de 26,8%, creşte costurile companiilor, adaugă Gilda Lazăr.

Potrivit reprezentantului JTI, scăderea vânzărilor se traduce prin costuri mai mari de producţie, iar majorarea cotei accizei minime pentru ţigarete de la 91% la 96% "dă un semnal că taxele cresc".

Ne puteți urmări și pe Google News