Cele două proiecte au în continuare dificultăţi, iar datele anunţate pentru primele livrări de gaze către statele vest-europene sunt incerte.
Grupul rus Gazprom a anunţat că este gata să înceapă construcţia conductei South Stream în 2013, potrivit Ria Novosti. Un nou termen, după ce premierul rus, Vladimir Putin, declarase în aprilie că lucrările vor demara în prima jumătate a lui 2012 şi vor fi definitivate în 2015. Şi totuşi, ruşii îşi continuă „maratonul” negocierilor cu statele care ar putea fi ţări de tranzit ori posibili cumpărători.
Până acum, pentru realizarea gazoductului care ar urma să conecteze Rusia de statele vest-europene prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, au fost semnate acorduri cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi, cel mai important, Austria. Aceasta din urmă urmează să fie la capătul conductei Nabucco, proiectul susţinut de Uniunea Europeană.
Astfel, Nabucco, conducta gândită ca soluţie alternativă la gazele ruseşti, va avea punctul final la Baumgarten (Austria), un important centru de trading cu gaze deţinut 50%- 50% de grupul austriac OMV şi de Gazprom.
România, atrasă în joc
Pe de altă parte, South Stream se confruntă în continuare cu probleme. Bulgaria, ţară prin care va intra South Stream după ce va ieşi din Marea Neagră, a cerut mai mulţi bani pentru tranzitul gazelor prin conductă, potrivit unor surse diplomatice citate de novinite.com. Un oficial rus a spus, în schimb, că Bulgaria nu ar trebui să facă jocuri politice, altfel Rusia poate construi South Stream pe teritoriul României.
Ulterior, oficialii Gazprom au declarat că nu există discuţii pentru ocolirea Bulgariei, pe care au criticat-o însă pentru lentoarea cu care dezvoltă proiectul. Mai trebuie menţionate costurile uriaşe de realizare a conductei South Stream, estimate de unii la 25 miliarde dolari. Iar preţul scăzut al gazelor din această perioadă nu ajută Gazprom. Unii analişti iau în calcul şi o cerere redusă de gaz. Totuşi, conducta este văzută ca un proiect politic, folosit pentru extinderea influenţei ruseşti în regiune şi ca o „sperietoare” pentru Ucraina.
România este şi ea luată în calcul în South Stream - ca rută secundară de tranzit din Bulgaria. Autorităţile, deşi nu şi-au ascuns interesul, au susţinut mereu că proiectul Nabucco rămâne prioritar. Lucrările la această conductă ar urma să înceapă la sfârşitul lui 2011 şi să se finalizeze în 2014. Conducta n-are însă surse de aprovizionare.
Iran, tăiat de pe listă
Acum câteva zile, Turcia şi Azerbaidjanul au încheiat, la Istanbul, un acord care stabileşte costul exporturilor azere de gaze către Europa, prin intermediul Turciei. Acordul este considerat esenţial pentru Nabucco - Azerbaidjanul fiind considerat principalul furnizor.
Pe de altă parte, ministrul azer al energiei, Natig Aliev, avertizase anterior că obiectivul de începere a construcţiei Nabucco în 2011 nu poate fi atins, întrucât nu sunt suficiente resurse de gaz, care ar trebui găsite în Iran şi Irak, ţări însă instabile politic.
În România, conducta va trece prin judeţele Dolj, Caraş- Severin, Mehedinţi, Timiş şi Arad, traseu care va putea suferi modificări în funcţie de analizele din teren, iar construcţia va începe în 2011, potrivit Transgaz.
"Construcţia Nabucco în România va începe în 2011 sau începutul lui 2012. Traseul va fi cunoscut la final.“ VLAD PAVLOVSCHI director general Nabucco Gas Pipeline România SRL
VIZITĂ Videanu, la Moscova
O delegaţie română condusă de ministrul român al economiei, Adriean Videanu, va efectua săptămâna viitoare, pe 16-17 iunie, o vizită la Moscova, potrivit informaţiilor EVZ. Videanu se va întâlni atât cu ministrul rus al energiei, Serghei Smatcko, cât şi cu reprezentanţi din conducerea Gazprom. Vizita ministrului român al economiei la Moscova se înscrie în seria recentă de întâlniri dintre partea română şi cea rusă.
Până acum, România nu a fost invitată oficial să participe la South Stream, dar a furnizat datele necesare studiului de fezabilitate. Discuţiile de până acum au mai vizat depozite de gaze şi construcţia în comun de centrale electrice în România.