James Clapper - „naşul” serviciilor secrete americane

James Clapper - „naşul” serviciilor secrete americaneJames Clapper și Barak Obama. Sursa foto: arhiva EVZ

Liderul de la Casa Albă a numit un fost general de armată în fruntea celor 16 agenţii de informaţii, într-un moment în care imaginea spionajului american este destul de şifonată.

Preşedintele american, Barack Obama, l-a desemnat sâmbătă pe generalul în rezervă James Clapper la conducerea comunităţii naţionale de informaţii. Clapper este al patrulea oficial numit în această funcţie de la crearea postului, în 2004.

Supranumit „naşul spionajului”, generalul a fost, până săptămâna trecută, subsecretar pentru informaţii în Departamentul american al Apărării şi îl înlocuieşte în funcţie pe Dennis Blair, constrâns să demisioneze pe 20 mai, după o serie de divergenţe cu directorul CIA, Leon Panetta.

„După patru decenii în slujba Americii, Jim este unul dintre cei mai experimentaţi şi respectaţi profesionişti din serviciile secrete ale acestei ţări”, a declarat liderul de la Casa Albă.

  • Clapper a ocupat, până la retragerea din viaţa militară activă, în 1995, mai multe posturi specializate în culegerea de informaţii în ţări precum Coreea de Sud, Vietnam, Laos şi Cambodgia.
  • Din septembrie 2001 până în 2007, când s-a alăturat echipei secretarului apărării, Robert Gates, fostul general din armata aerului a condus Agenţia de informaţii geospaţială (NGA), care furnizează armatei americane hărţi şi imagini preluate prin satelit.

Adept al strategiilor ofensive

Clapper preia conducerea unei comunităţi din care fac parte 16 agenţii de informaţii şi unde sunt angajate aproximativ 200.000 de persoane. Misiunea sa va fi una dificilă, în condiţiile în care serviciile secrete au suferit recent mai multe lovituri de imagine după ce nu au putut preveni o serie de tentative de atentat terorist, ultimul incident de acest gen fiind maşina-capcană plasată în Times Square.

Fostul general s-a pronunţat deschis în favoarea invadării Afganistanului în 2001 şi a Irakului în 2003, fiind un aprig susţinător al strategiilor ofensive implementate de fosta administraţie Bush.

Deşi Clapper este contestat de o parte dintre membrii Congresului, care îl acuză de lipsă de transparenţă, Obama le-a cerut senatorilor, care trebuie să avizeze propunerea sa, să lase deoparte divergenţele politice.

Ne puteți urmări și pe Google News