În întâlnirea cu parlamentarii PDL, preşedintele i-a criticat pe Boc, Vlădescu, Videanu şi Udrea.
În schimbul acordului la unison pentru tăierea pensiilor şi salariilor bugetarilor, preşedintele Traian Băsescu le-a oferit, ieri, parlamentarilor PDL o execuţie de faţadă a propriilor miniştri. De muştruluiala prezidenţială nu a scăpat nici măcar Elena Udrea, luată la rând după Sebastian Vlădescu şi Adriean Videanu.
Reproşurile lui Băsescu: lipsa de transparenţă şi atribuirea contractelor pe bani publici clienţilor de partid. Ca şi la întâlnirea de acum două săptămâni, premierul Emil Boc, atins din când în când aluziv, nu a suflat o vorbă.
„Venituri uriaşe”, episodul doi
După ce le-a impus parlamentarilor să-şi seteze telefoanele pe modul silenţios şi să nu se mai „plimbe pe uşă”, preşedintele şi-a scos lista cu obiecţii. Marea supărare: „Veselia care există la agricultură, la frontieră şi evaziunea fiscală”. La Finanţe, a acuzat ascunderea veniturilor inspectorilor fiscali, care, pe lângă salariu, primesc ca stimulent şi procent din amenzile pe care le dau.
„De ce nu daţi pe site nu salariile, ci veniturile inspectorilor fiscali?”, i-a reproşat el lui Vlădescu lipsa de transparenţă, potrivit unor surse care au participat la discuţii. Pe Videanu l-au adus în discuţie parlamentarii, invocând „băieţii deştepţi care au rămas tot deştepţi, şpăgile din ministere şi de la companiile de stat”. Băsescu a plusat şi el.
„Sunt unii secretari de stat care au venituri uriaşe din două- trei consilii de administraţie. Acest cumul nu trebuie să mai existe”, a decretat Băsescu, cerând ca şi în companiile de stat ca Romgaz sau Transgaz să fie tăiate salariile.
„Sunt contracte pentru săli de sport date clientelar”
Surpriza parlamentarilor a fost însă reproşul la adresa ministerului condus de Elena Udrea. „Sunt contracte pentru săli de sport date clientelar, membrilor de partid”, a acuzat Băsescu, după ce, la ultima conferinţă de presă de la Cotroceni, i se ceruseră explicaţii pe acest subiect.
O palmă voalată a primit şi Boc: „Degeaba luaţi voi măsuri anticriză dacă nu le aplicaţi”. Cu toate obiecţiile prezidenţiale, guvernul merge înainte cu aceiaşi miniştri. „Nu se pune problema niciunei remanieri până la toamnă. Dar, repet, până la toamnă”, i-a mai liniştit o dată Băsescu pe PDL-işti că nu le clatină încă scaunele. Cu o condiţie: „Să iasă o reformă sinceră în partid”.
Pe parlamentari i-a plesnit însă cu legea berii, trimisă recent la promulgare exact la fel cum le-o reîntorsese preşedintele pentru reexaminare: „Am simţit că v-aţi îndepărtat de mine. Nici măcar n-aţi dat un telefon să vedeţi ce m-a deranjat la această lege”, le-a reproşat Băsescu, susţin sursele citate.
Cezar Preda:
„Băsescu mă intimidează”
După ce au încasat obiecţiile prezidenţiale, PDL-iştii s-au descărcat pe Emil Boc şi pe Roberta Anastase. Chemat la o discuţie cu deputaţii, Boc a fost luat la rost de Cezar Preda pentru „atitudinea sfidătoare” a lui Vlădescu, acuzat că se întâlneşte cu liberalii şi că a dat afară ieri PDL-iştii de la Finanţe, din judeţe, să pună în loc PNL-işti. „De ce n-ai spus la întâlnirea cu preşedintele?”, a ripostat Boc. „Pentru că mă intimidează”, a replicat Preda. Premierul a explodat însă când deputaţii i-au cerut „un referendum în filiale pentru tăierea pensiilor”. „Gata, s-a luat o decizie, cine iese din linie va fi exclus din partid”, s-a scandalizat Boc, plecând în trombă.
OBSERVAŢII
Lăzăroiu, criticat că vorbeşte prea mult
Nu doar miniştrii au fost puşi la colţ de preşedintele Traian Băsescu, ci şi consilierul său Sebastian Lăzăroiu, care, în ultima vreme, a lansat o serie de mesaje ultimative şi la adresa guvernului, dar şi a opoziţiei. „Şi-a depăşit atribuţiile. Un consilier nu trebuie să vină cu mesaje proprii, pentru ca apoi să le întărească preşedintele, ci invers”, a spus şeful statului în faţa taberei PDL-iste din parlament.
Satisfacţia a fost cu atât mai mare cu cât Sebastian Lăzăroiu participa şi el la discuţiile cu senatorii şi deputaţii democrat-liberali. E adevărat, cu pauze, el ieşind din întâlnire de câteva ori, în vreme ce celorlalţi participanţi li s-a pus în vedere încă de la început să nu se „vânzolească”. De altfel, unii dintre întârziaţi n-au mai fost lăsaţi să intre în sală. (Clarice Dinu)
JOC DE IMAGINE
Udrea: „Afacerile sau funcţia”. Prigoană: „Le trec pe soacră-mea”
Anca Simina Acuzată în presă că a derulat contracte pe bani publici atribuite unor colegi de partid, Elena Udrea a venit cu ideea că PDL ar trebui să resusciteze o mai veche măsură „Băsescu”: să-şi împingă demnitarii să opteze între afaceri şi politică. Preşedintele Traian Băsescu însuşi le-a descris parlamentarilor PDL planul „afacerile sau politica” drept obligatoriu dacă nu vor să ajungă „un partid de nimic”.
Jocul de imagine al PDL s-a clătinat însă în numai câteva ore, în care liderii partidului sau contrat public pe formula în care ar urma să renunţe, teoretic, la afaceri. Primul care s-a opus deschis: deputatul Silviu Prigoană.
Versiunea „Udrea”
Primul pas al Elenei Udrea a fost anunţul desfiinţării Companiei Naţionale de Investiţii la care a fost numită directoare o apropiată a sa: Ana Maria Topoliceanu. „Cu restricţiile bugetare existente, cu restructurările din CNI aproape că nu merita să derulăm programele prin Companie şi să lăsăm să planeze suspiciuni atât de mari asupra modului cum se cheltuieşte banul public”, a explicat ministrul.
Grăbită să anunţe public reinventarea PDL, Elena Udrea i-ar fi luat-o înainte lui Emil Boc, care, susţin surse din partid, ar fi urmat să iasă el însuşi cu această idee. Versiunea „Udrea” e, aparent, mai drastică: renunţarea la acţiuni a demnitarilor care vor să rămână în funcţie. „Avem şi colegi care sunt acţionari în firme care lucrează cu statul şi cred că ar trebui să adopte această măsură: să renunţe la acţiuni sau la funcţia publică”.
Ministrul admite însă că nu şi-ar dori ca măsura să i se aplice şi soţului, soţiei sau copiilor demnitarului: „Presupun că e greu să-i ceri familiei, rudelor să-şi schimbe total viaţa”. În consecinţă, Prigoană a şi venit cu soluţia: „Partidul trebuia să-mi spună înainte să candidez că o să mă pună să renunţ la afacerile mele. Le trec pe numele soacră-mii, e bine?”.
Versiunile „Blaga” şi „Videanu”
Miniştrii Vasile Blaga şi Adriean Videanu nu văd lucrurile chiar la fel. „Orice cetăţean a avut acţiuni în România, nu?”, exclude Blaga ideea renunţării la acţiuni, limitând măsura la neimplicarea în afacerile cu statul.
„Pentru toţi cei care au afeceri cu banul public eu sunt de acord, eu n-am”, s-a exclus şi Videanu din grupul vizaţilor, achiesând la versiunea „Blaga”: „Cei care au afaceri cu statul trebuie să opteze”.
CLIENTELA POLITICĂ
CNI, o vacă de muls
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a fost înfiinţată în urmă cu nouă ani şi funcţionează în prezent sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Încă din guvernarea Năstase, CNI a fost „folosită” pentru pariul între premierul de atunci Adrian Năstase şi Ion Ţiriac pentru construcţia celor 400 de săli de sport.
Anul trecut, CNI a ajuns să coordoneze diverse proiecte, de la renumitele săli de sport la aşezăminte culturale, bazine de înot sau cămine culturale. În 2009, bugetul companiei a depăşit 660 de milioane de lei, iar anul acesta s-a redus la 400.