Luna şi greva generală în îndatorata Grecie

Luna şi greva generală în îndatorata Grecie

Grecii au organizat ieri a patra grevă generală din februarie, în timp ce Zona Euro face obiectul tot mai multor speculaţii privind prăbuşirea sa

A patra grevă generală, organizată în tot atâtea luni câte s-au scurs de la primele măsuri de austeritate adoptate de executivul socialist de la Atena, a adus, ieri, statul elen în stare de repaus. Aproape 20.000 de persoane, potrivit poliţiei, şi mai bine de 40.000 de grevişti, după calculele sindicatelor, au mărşăluit pe străzile marilor oraşe, fără ca forma de protest să mai degenereze în violenţele care au însoţit precedenta grevă generală din 5 mai, când trei persoane şi-au pierdut viaţa într-un incendiu provocat de anarhişti.

Aproape 1.700 de poliţişti au fost mobilizaţi în centrul Atenei pentru a evita incidentele de la începutul lunii. Patrulele s-au concentrat asupra cartierului Exarchia, unde circa 30 de persoane, suspectate că se pregăteau să instige manifestanţii la violenţă, au fost reţinute.

Potrivit sindicaliştilor, activitatea din sectorul industrial şi cel al serviciilor publice a fost blocată în proporţie de 70 la sută, iar cea portuară şi din rafinării, oprită complet, în capitală circulând doar un singur tren pentru fiecare destinaţie. Traficul aerian internaţional nu a fost însă perturbat, controlorii alegând să nu se alăture grevei pentru a nu afecta şi mai mult turismul.

Sectorul privat grec este momentan la adăpost de măsurile de austeritate, după ce FMI a anunţat, ieri, că nu va cere guvernului de la Atena să impună şi aici reduceri de salarii.

Zona Euro, greu de părăsit

În pofida eforturilor susţinute de a ţine închegată uniunea monetară, zvonurile privind prăbuşirea Zonei Euro, prin retragerea, de exemplu, a Germaniei, din cauza costurilor uriaşe pe care trebuie să le suporte Berlinul, continuă să se înmulţească.

Agenţia Stratfor a publicat însă o analiză în care demonstrează că o astfel de opţiune, pur teoretică în prezent, este foarte greu de pus în practică. În primul rând, orice retragere sau chiar expulzare a unui stat din acest club este tehnic ilegală deoarece o astfel de manevră generează automat modificarea tratatelor sau, în cel mai fericit caz, trebuie să facă obiectul consensului celor 27 de state comunitare, chiar dacă nu toate aparţin uniunii monetare.

Scenarii în discuţie

O alternativă ar fi, susţine Stratfor, reînfiinţarea UE şi a Zonei Euro, de data aceasta fără statul-problemă, modificarea urmând să fie operată şi la nivelul instituţiilor.

Germania ar dispune însă de o influenţă mult mai puternică, ceea ce ar putea nemulţumi celelalte state mari. Specialiştii nu exclud însă cu fermitate astfel de scenarii, subliniind că, dacă în urmă cu un an asemenea discuţii erau tabu în grupul celor 16, acum acestea sunt cel puţin luate în considerare.

Ne puteți urmări și pe Google News