Fostul preşedinte polonez şi soţia sa şi-au ocupat locul ieri în Panteonul Poloniei, funeralii de la care lideri importanţi ai lumii au absentat.
Polonia şi-a luat rămas bun ieri de la fostul cuplu prezidenţial, înhumat în cripta Catedralei Wawel din Cracovia, într-o ceremonie de la care au absentat oaspeţii de seamă care îşi anunţaseră iniţial prezenţa.
Preşedintele american Barack Obama, cel francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-au anulat pe rând deplasarea în sudul Poloniei din cauza restricţiilor impuse traficului aerian european în ultimele zile după erupţia unui vulcan din Islanda.
La funeralii au asistat însă liderul de la Moscova, Dmitri Medvedev, şi cel ucrainean, Viktor Ianukovici, care s-au deplasat la Cracovia la bordul aeronavelor prezidenţiale.
„Prezenţa lui Medvedev este mai importantă decât absenţa lui Obama”, comenta în ediţia de ieri publicaţia „Gazeta Wyborcza”, subliniind că preşedintele rus a ţinut cu orice preţ să ajungă pe teritoriul polonez.
Preşedintele român, Traian Băsescu, prezent şi el la ceremonia funebră, a ales să meargă în oraşul din sudul Poloniei cu maşina, după o primă etapă pe ruta Bucureşti-Oradea parcursă cu elicopterul.
Mase de oameni
Peste 40.000 de persoane, sosite din toate colţurile ţării, s-au strâns, ieri după-amiază, în jurul Bazilicii „Sfânta Maria”, situată în partea veche a oraşului, unde a început slujba de înmormântare.
Alte 45.000 de persoane au ales să privească procesiunea pe un ecran gigant amplasat pe esplanada Blonie, în timp ce 7.000 de polonezi s-au adunat în jurul Bisericii Lagiewniki, o construcţie impozantă situată într-un cartier periferic al oraşului, îmbrăcat în alb şi roşu, culorile drapelului naţional.
Autorităţile se aşteptau însă la un exod de un milion de persoane dar, au explicat sociologii, ceremoniile extinse de-a lungul întregii săptămâni trecute au generat o oarecare stare de oboseală în rândul populaţiei.
Cu o zi înainte, 100.000 de polonezi au adus un omagiu fostului preşedinte Lech Kaczynski şi soţiei sale Maria, în Piaţa Pilsudski din centrul Varoşoviei, locul unde în 1979 Papa Ioan Paul al II-lea a ţinut o slujbă memorabilă. În acelaşi loc, în 2005, mii de polonezi îşi luau rămas bun de la fostul Suveran Pontif.
Circa 100.000 de polonezi au venit ieri la Cracovia FOTO: REUTERS
După slujbă, sicriele cu rămăşiţele pământeşti ale fostului cuplu prezidenţial au fost transportate pe afeturile a două tunuri de la bazilică la Catedrala Wawel, locul unde odihnesc eroii Poloniei. Un număr de 21 de salve de tun au însoţit coborârea celor două sicrie în cripta pe care au fost scrise cu litere de aur numele celor doi.
AMINTIRE. Un polonez poartă un banner cu chipul fostului lider FOTO: EPA DURERE
RECONCILIERE
Tragedia care ar putea apropia două popoare
Prezenţa preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, la funeraliile fostului lider de la Varşovia, în pofida condiţiilor dificile de zbor de deasupra Europei, poate fi tradusă şi printr-un simbol al reapropierii dintre Rusia şi Polonia, comentează agenţia France Presse. Compasiunea manifestată de autorităţile ruse, dar mai ales de populaţia de rând a marcat o ruptură puternică în lunga istorie de suspiciune reciprocă dintre cele două ţări, mai scriu jurnaliştii francezi.
„Avem misiunea reconcilierii, aceasta este sarcina generaţiei noastre. Compasiunea şi sprijinul pe care l-au arătat fraţii ruşi zilele acestea ne dau speranţe privind apropierea şi reconcilierea celor două popoare slave”, i-a declarat liderului rus cardinalul Stanislaw Dziwisz, arhiepiscopul Cracoviei şi fost secretar al Papei Ioan Paul al II-lea, în timpul slujbei de ieri, desfăşurată în Bazilica „Sfânta Maria”.
Rusia nu a precupeţit niciun efort pentru a-şi manifesta durerea - buchete de flori la Ambasada Poloniei din Moscova, o zi de doliu naţional, până acum ceva nemaiîntâlnit pentru un străin, şi, mai ales, celebra îmbrăţişare dintre premierul Vladimir Putin şi omologul său polonez, Donald Tusk.
A doua zi după tragedia de la Smolensk, televiziunea publică rusă a difuzat filmul „Katyn”, al lui Andrzej Wajda, interzis până atunci în Rusia, surprinzându-şi până şi cei mai vehemenţi critici. „Ştiu că milioane de ruşi au putut vedea filmul. Acum cunosc adevărul”, ar fi exclamat regizorul polonez.