Audiere EXPLOZIVĂ la Parlament. SECRETELE SRI, luate la puricat. Întrebările-BOMBĂ cărora MAIOR trebuie să le facă față
- Ionel Dancu
- 27 februarie 2018, 00:00
Comisia parlamentară de control a activității SRI îl audiază marți pe George Maior, fostul director al serviciului secret din perioada 2006-2015, pe tema acuzațiilor de implicare a SRI în justiție, politică și mass-media
Președintele Comisiei parlamentare, Claudiu Manda, a spus pe 13 februarie că trebuie „clarificat” cu fostul director SRI dacă sunt adevărate anumite „aspecte” și „elemente punctuale” relatate de persoanele care au venit la audieri în comisie. Anterior, Manda și Maior au avut o discuție între patru ochi.
Maior a afirmat, la rândul său, pe 2 februarie, că așteaptă cu „nerăbdare” să depună mărturie în Parlament pentru că „este în interesul tuturor să se clarifice anumite aspecte” negative care au apărut în spațiul public cu privire la serviciul secret.
Ambasador al României la Washington, Maior a adăugat că vine la București să „încheie” discuțiile privind activitatea SRI. Audierea are loc azi, de la ora 11.00.
Raport
Președintele Comisiei parlamentare a mai spus că Maior va aduce la audiere un „material” referitor la „cum a fost domnia sa și a văzut serviciul toată perioada de când a ajuns și până a plecat”, adică un raport de evaluare a activității SRI.
Potrivit lui Manda, ar putea fi singura șansă a comisiei parlamentare de a lămuri de față cu Maior controversele legate de SRI. Președintele comisiei a zis că nu crede că Maior va mai fi audiat și că eventuale întrebări suplimentare îi vor fi trimise fostului director SRI „prin corespondență”, la Washington.
Întrebări
Deputatul Lucian Viziteu, membru în comisia de control a SRI, a spus ieri EVZ că îl va întreba pe Maior despre „nota secretă” trimisă de SRI către ANI în ceea ce îl privește pe președintele Klaus Iohannis și dacă la întâlniri informale se discuta despre anchetarea „baronilor” PSD. Vicepreședintele Comisiei SRI, Marian Cucșa, a spus EVZ că vrea de la Maior „răspunsuri concrete” și despre dezvăluiri făcute de-a lungul timpului de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. (A contribuit Maria Stan)
„SRI a vrut să preia Realitatea TV”
Pe 1 noiembrie 2017, fondatorul ProTV, Adrian Sârbu (foto), a vorbit la audierea sa în comisia de control a activității SRI despre prezența „distrugătoare” a SRI „în câmpul mass-media în perioada 2010-2016”.
Potrivit lui Manda, Sârbu le-a relatat parlamentarilor că George Maior l-a „rugat” în 2010 să-i dea „sfaturi” lui Sebastian Ghiță „cum să conducă instituția Realitatea TV din punct de vedere managerial” și că Sebastian Ghiță i-a „confirmat” lui Sârbu personal, ulterior, „implicarea” SRI în activitatea Realitatea TV.
”A fost aspectul legat de intenția de a fi preluată conducerea și, mai târziu, eventual întreaga instituție media, respectiv Realitatea TV, pe care și-ar fi dorit personele din conducerea SRI din acea vreme să o preia prin intermediul domnului Ghiță”, a spus Manda.
Planul incendiar pentru distrugerea PSD
Pe 19 octombrie 2017, fostul ministrul al Dezvoltării, Elena Udrea (foto), a povestit Comisiei parlamentare despre întâlniri neoficiale din perioada 2009 - 2010 între șefi din SRI, oameni din Justiție și politicieni, în cadrul cărora se puneau la cale strategii anti-PSD.
„În aceste întâlniri informale, spre exemplu, se contura ideea în anul 2010, că PSD era un partid foarte puternic și că ar trebui «ajutat» să nu mai ocupe atât spațiu în spectrul politic și că soluția ar fi ca baronii locali ai PSD să fie anchetați și deferiți Justiției”, a povestit președintele Comisiei, Claudiu Manda.
Conclav
Contactată la acea vreme de EVZ, Udrea a povestit că în anul 2010 a participat alături de foștii șefi SRI George Maior și Florian Coldea și foștii lideri PSD, Victor Ponta, Ilie Sârbu, Liviu Dragnea și Ioan Rus, la întâlniri în care s-a discutat despre „teoria” potrivit căreia PSD-ul este „prea puternic” și pentru „binele democrației” ar trebui „lucrat la liderii din teritoriu”
„Le-am spus cum, la un moment dat, exista teoria cum că PSD este un partid prea mare și prea puternic, că dreapta este prea fărâmițată, și că pentru binele democrației ar trebui slăbiți liderii din teritoriu. Discuțiile aveau loc la diferite întâlniri onomastice, la zilele unor instituții. Din zona Coldea am auzit acestă teorie, prin anul 2010 cred, făceau strategii că totuși ar trebui lucrat pe liderii PSD din teritoriu. Erau de față Coldea, Maior, Ponta, Dragnea, Rus, Sârbu. Argumentele erau statul de drept, lupta anticorupție, democrația”, a spus Udrea.
Furia lui Dragnea: A dat ordin să mi se facă dosar!
Președintele PSD, Liviu Dragnea (foto), a declarat pe 24 septembrie, la Antena 3, că este „sigur” de faptul că George Maior, în calitate de director al SRI, ar fi dat ordin să i se facă dosar pentru Referendumul din 2012.
Întrebat dacă a avut o relație bună cu Maior, când acesta era directorul SRI, Dragnea a răspuns afirmativ. El a adăugat apoi că nu a avut o relație de prietenie cu Maior, și că relația bună a avut-o cu instituția, nu cu directorul ei. „ Am auzit că (Maior, n.red.) era prieten doar cu cineva, dar eu am avut o relație bună cu instituția”. Chestionat de moderatorul Antenei 3 dacă crede că Maior a dat ordin să i se facă dosar pentru referendumul din 2012, Dragnea a răspuns: „Da. Nu cred, sunt sigur”. Liderul PSD nu a intrat în detalii.
Pe 6 septembrie 2012, DNA a anunțat începerea urmăririi penale a lui Liviu Dragnea în privința implicării acestuia în organizarea și desfășurarea referendumului din 29 iulie 2012 pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu. În acest dosar, Dragnea a fost condamnat definitiv de ÎCCJ, pe 22 aprilie 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani.
Procurorii au spus că în calitate de secretar general al PSD, Dragnea a coordonat un mecanism complex având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot, că a transmis mesaje legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege și că a trasat sarcini unor apropiați politici ai săi să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot.
Cum i-a „agățat” ANI pe Iohannis și Hellvig
Maior va fi chestionat cu privire la informările secrete pe care SRI le-a trimis Agenției Naționale de Integritate (ANI), note în care au apărut inclusiv actualul Președinte al României și actualul director al serviciului secret.
Pe 15 noiembrie 2017, fostul director al Agenției Naționale de Integritate (ANI) din 2012-2015, Horia Georgescu, a declarat în Comisia parlamentară de control a SRI că „în 2011 s-a semnat un protocol între ANI și SRI”. Președintele Comisiei parlamentare, Claudiu Manda, a spus că printre cele 65 de protocoale încheiate de SRI cu alte instituții, pe care Comisia le-a primit de la serviciul secret, nu se află niciunul cu ANI. Georgescu le-a spus membrilor comisiei că pot găsi documentul în arhiva ANI, la biroul de documente secrete.
În acea ședință, Horia Georgescu (foto) a mai spus că ANI a primit în 2012 o „informare” de la SRI cu privire la actualul director al serviciului secret, Eduard Hellvig, la vremea respectivă ministru PNL al Dezvoltării în primul Guvern USL Victor Ponta. Pe 9 noiembrie 2012, ANI l-a acuzat pe Hellvig de incompatibilitate, acesta și-a dat demisia din Guvern și în decembrie 2014 a câștigat procesul cu ANI la ÎCCJ.
De asemenea, în ziua în care președintele Klaus Iohannis s-a înscris în PNL, 20 februarie 2013, SRI a trimis Agenției Naționale de Integritate o „notă secretă”, în care s-a indicat un „articol de lege încălcat” de Iohannis, la vremea respectivă primar al municipiului Sibiu. După ce ANI a primit nota de la SRI, instituția l-a declarat pe Iohannis incompatibil, șeful statului fiind achitat abia după alegerile prezidențiale.
Detalii picante din viața Alinei Bica
După ce a fost audiată în Comisia parlamentară de control a SRI, Elena Udrea a relatat EVZ că în anul 2013, înainte ca fosta șefă a DIICOT Alina Bica să fie numită în funcție, George Maior i-a spus personal că are informații de la Florian Coldea privind anumite relații intime ale Alinei Bica.
„La numirea Alinei Bica s-a opus sistemul Coldea, care a venit cu anumite informații că ea ar fi avut niște relații intime neprincipiale, cu persoane interlope. Eu am aflat asta de la Maior, într-o discuție de la un eveniment la care participau mai multe persoane. Maior mi-a spus: «Știi, uite, Alina nu poate să fie în funcție pentru că uite ce știm despre ea». Maior a spus că informațiile veneau de la Coldea. Scopul era clar: pentru că Alina nu era din echipa Coldea și pentru că nu răspundea la comenzi, nu era dorită”, a declarat Udrea pentru EVZ.
Misteriosul număr 3 din statul român
Pe 19 septembrie 2017, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a spus în Comisia parlamentară de control a SRI că un fost președinte al Camerei Deputaților ar fi fost „susținut de persoane din conducerea SRI” prin „canale media” și că susținerea respectivă se referea la „promovarea” mediatică a acelei persoane, a relatat la acea vreme Claudiu Manda. Nici Manda și nici Dragomir nu au vrut să spună care este numele acelui președinte al Camerei Deputaților care „a beneficiat de susținerea persoanelor și instrumentelor pe care unii din angajații SRI le aveau la dispoziție”.
O săptămâna mai târziu, subiectul a fost „detaliat” în Comisia parlamentară, iar Dragomir a adus email-uri care ar confirma susținerea SRI pentru un fost număr 3 în ierarhia politică a României.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu a exclus să fie vorba despre Valeriu Zgonea, fost președinte social-democrat al Camerei Deputaților în 2012-2016, exclus din partid pentru acuzația că a fost „păcălit” de „unii” din afara partidului să devină un „instrument” prin care PSD să fie prăbușit la 20% în alegeri.
Condamnarea lui Voiculescu
Fostul director SRI este așteptat să lămurească și relația dintre serviciul secret și justiție după ce Adrian Sârbu și Elena Udrea au povestit în Comisia parlamentară că ar fi știu de la Maior și Coldea că fondatorul Antena 3 urma să fie condamnat.
„În contextul în care dădea exemple de intervenții ale unor ofițeri SRI în instanțe și justiție, (Elena Udrea, n.red.) a dat și exemplul Antenei 3 și a lui Dan Voiculescu și a spus că aflase personal de la Maior și Coldea că va intra o doamnă judecătoare în complet și că va da foarte repede decizia de condamnare la 10 ani”, a relatat președintele Comisiei, Claudiu Manda, la un post de televiziune, după audierea fostului ministru PDL.
Fondatorul ProTv, Adrian Sârbu, a declarat și el, în fața Comisiei SRI, că a fost martor când fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a spus că „are soluție pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunțe instanța”, a mai ipovestit Manda.
Câmp tactic
Fostul colonel SRI Daniel Dragomir (foto) a vorbit și el în audierile sale din comisia SRI despre faptul că angajați SRI s-ar fi implicat în traseul pe care îl parcurgea un dosar penal de la realizarea rechizitoriului până la alegerea completului de judecată și mai apoi obținerea sentinței.
Generalul SRI Dumitru Dumbravă, autorul afirmației că instanțele reprezintă „câmp tactic” pentru serviciile secrete, a spus însă la audierea în Comisia parlamentară că „nu vorbea despre influențarea justiției, ci de faptul că (...) inculpații ar putea să influențeze actul de justiție și că în acest sens era un atribut și o implicare a SRI”, a relatat Manda.
Udrea a spus în Comisia parlamentară că a asistat la un caz în care un șef de Parchet a primit un telefon de la SRI cum să procedeze într-un dosar penal. „Un șef de Parchet a primit un telefon de la un general SRI să procedeze într-un anume fel într-un dosar penal față de un inculpat. Deci, i s-a dat un telefon și i s-a spus cum să procedeze față de un inculpat, o situație la care eu am asistat, o convorbire la care au am asistat și era anul 2013 și pe care am relatat-o aici cu nume și prenume”, a zis ea.
Legal
În vara anului trecut, audiat pe tema prezenței sale acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009, George Maior a spus că în mandatul său SRI nu a încălcat legea în „relația” cu Parchetele.
„Relația cu Parchetele a fost exemplară și desfășurată în termeni strict legali. Nu îmi fac niciun fel de problemă din acest punct de vedere”, a arătat Maior pe 29 august 2017.