Cum să nu achiţi o coplată de 200 de ori mai mare la medicamente

Cum să nu achiţi o coplată de 200 de ori mai mare la medicamente

Modificările aduse listelor de compensate au redus suma plătită de asigurări, pentru că se acoperă doar produsele cele mai ieftine. Dacă nu vreţi să plătiţi din buzunar, puteţi schimba pastilele cu unele similare.

Toate listele de medicamente compensate au fost modificate astfel încât, dacă există echivalente generice, ieftine, ale produselor originale să fie compensate numai genericele. Obişnuinţele românilor şi recomandările medicilor ori farmaciştilor îi fac încă pe mulţi să scoată din buzunar diferenţa de plată pentru a primi acelaşi medicament original, pe care obişnuiau să-i ia. Există însă şi variante mai ieftine pentru a vă lua medicamentele achitând o coplată mult mai mică decât la produsele patentate. Diferenţele de coplată pe care le aveţi de suportat la unele medicamente sunt extrem de mari, putând ajunge până la 200 de ori faţă de produsul cel mai ieftin, compensat prin asigurări. De la 1 leu coplata la 100 de lei "Să spunem că avem un medicament la care cel mai mic preţ aprobat este 10 lei, 90% este acoperit de asigurări, iar bolnavul poate achita coplata un leu sau 100 de lei, cât este produsul original, pe care obişnuia să îl ia", exemplifică Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR). El crede că folosirea medicamentelor mai ieftine ar trebui să fie implementată de autorităţi prin aşa numitul "stimulator generic", adică prin încurajarea inclusiv a medicilor şi farmaciştilor să le ofere pacienţilor. "Astfel de metode au fost implementate cu succes în ţări precum Germania, Marea Britanie, Elveţia, Franţa", adaugă preşedintele APMGR.

În Franţa, spre exemplu, folosirea genericelor a fost promovată inclusiv prin campanii în massmedia, cu lozinci de genul "Nu mai da bani pe ambalaj!". 30 de variante pentru acelaşi medicament Conform legislaţiei actuale, în mod normal, şi acum farmaciştii ar trebui să le explice asiguraţilor care sunt variantele pe care le au la dispoziţie dintr-un medicament compensat, chiar dacă cel mai ieftin lipseşte din farmacie, cum se întâmplă uneori. "Este important ca asiguratul să ştie că are de ales şi să nu meargă pe ideea că ce este ieftin este şi prost. Sunt şi 30 de variante dintr-un medicament, iar diferenţele de coplată pot fi uriaşe. Dacă cel mai ieftin produs nu este disponibil, nu trebuie neapărat să-l aleagă pe cel mai scump, poate fi unul intermediar. Pacientul ar trebui să fie cel care decide cât plăteşte ca şi coplată", este de părere Dragoş Damian. În ceea ce priveşte disputa originale-generice şi ideea că produsele ieftine nu au cum să fie la fel de bune ca cele patentate, originale, specialiştii spun că, teoretic, aşa ceva nu este posibil. "Esenţialmente, genericele şi originalele sunt similare" "În acord cu legislaţia şi dacă avem încredere că Agenţia Naţională a Medicamentului îşi face datoria, genericele şi originalele sunt interschimbabile, esenţialmente sunt similare", spune prof. dr. Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Specialistul explică şi de ce se ajunge ca un produs generic să fie şi de 200 de ori mai ieftin decât unul original. Pentru a fi autorizat, pentru medicamentul original se depun mai multe tipuri de documente, iar investiţiile făcute în cercetare trebuie recuperate prin preţul mai mare pe care acestea îl au pentru o perioadă de timp. Când le expiră însă patentul, originalele pot fi făcute de companiile farmaceutice de generice, care nu trebuie să mai facă investiţii în cercetare, iar studiile care trebuie prezentate sunt mult mai puţine. Click pe imagine pentru a vedea zece exemple de medicamente pentru care puteţi plăti mai puţin

Citiţi şi:

  • S-a modificat taxa de clawback, plătită de producătorii de medicamente. Vezi cum se calculează
  • Coplata, acoperită şi prin asigurările private
  • Românii plătesc din 2012 o parte din serviciile medicale. Care e valoarea coplatei şi cine e scutit

Ne puteți urmări și pe Google News