Cum se apără americanii de infecţiile din spitale? Filmează doctorii când se spală pe mâini
- Marian Păv ăla şc
- 25 noiembrie 2011, 18:43
Un spital din Manhasset, New York, a găsit o metodă originală de a determina personalul medical să se spele pe mâini: instalarea unui sistem video ce permite monitorizarea medicilor şi asistentelor care sunt obligaţi să-şi dezinfecteze mâinile de fiecare dată când intră sau ies din salonul unui pacient, notează în ediţia sa de vineri New York Times.
Camerele din plafon sunt focalizate către chiuvete şi dozatoarele de substanţe dezinfectante din interiorul şi din afara saloanelor. Un monitor la fiecare uşă vede atunci când cineva intră sau iese dintr-o cameră - oricine trece de o uşă are 10 secunde pentru a se spăla pe mâini.
Ceea ce face ca sistemul să funcţioneze nu este doar filmarea în sine, ci şi feedback-ul. La trei ore după intrarea în tură, asistenta şefă primeşte pe e-mail informaţii detaliate în legătură cu rata igenizării mâinilor în rândul personalului, şi din nou, la sfârşitul turei.
Cu trei ani în urmă, rata de igienă a mâinior în unitatea de primire urgenţe a fost extrem de scăzută - o medie de 6,5%. Însă odată sistemul de monitorizare video instalat, rata spălării pe mâini sau a utilizării substanţelor dezinfectante a crescut cu peste 80%. Infecţiile din spitale, a patra cauză de deces cu 100.000 de morţi pe an Circa 1 din 20 de pacienţi din spitalele din SUA dobândesc o infecţie în timpul internării - multe sau majoritatea prin intermediul mâinilor personalului medical, scrie New York Times. Infecţiile intraspitaliceşti sunt a patra cauză de deces din America. Însumate, decesele anuale din Statele Unite cauzate de accidente auto, SIDA şi cancer de sân sunt mult mai puţine deât cele 100.000 de decese provocate în fiecare an de infecţiile intraspitaliceşti.