Rachete sol-aer din depozitele libiene au ajuns pe mâna grupării Hamas

Rachete sol-aer din depozitele libiene au ajuns pe mâna grupării Hamas

Gruparea palestiniană Hamas şi-a consolidat arsenalul de rachete sol-aer cu proiectile sustrase din depozitele libiene, pe fondul războiului împotriva regimului Gaddafi, şi introduse clandestin în Fâşia Gaza cu ajutorul Iranului, scrie ziarul israelian Haaretz.

Potrivit serviciilor israeliene de informaţii, Hamas a introdus recent în Fâşia Gaza rachete sol-aer performante de fabricaţie rusă, provenind, cel mai probabil, din depozitele militare ale fostului regim de la Tripoli.

Israelul se teme că prezenţa acestor rachete performante va limita accesul nestingherit până acum al avioanelor şi elicopterelor sale de luptă deasupra teritoriului palestinian şi că noile proiectile ar putea fi folosite împotriva avioanelor civile.

Armele au ajuns pe mâna facţiunilor palestiniene după ce o reţea de contrabandă bine pusă la punct a sustras cantităţi mari de astfel de rachete din depozitele libiene, profitând de situaţia din ţară. O parte din aceste proiectile au ajuns şi la grupările islamiste somaleze, scrie Haaretz.

Ne puteți urmări și pe Google News

SUA, îngrijorate de acest fenomen, au anunţat că vor aloca noului guvern de la Tripoli fonduri consistente pentru a combate acest tip de contrabandă. Washingtonul a dat mână liberă noii administraţii să localizeze aceste depozite vulnerabile şi să le distrugă. Raiduri în Fâşia Gaza

Azi dimineaţă, aviaţia israeliană a lansat trei raiduri care au vizat ţinte din sudului Fâşiei Gaza, controlată de Hamas, potrivit unor martori oculari. Loviturile au vizat sectoare situate în estul şi vestul oraşului Khan Yunes şi o bază a Brigăzilor Al-Qassam, braţul armat al Hamas, au precizat aceste surse.

Raidurile au avut loc după ce o rachetă a fost lansată aseară din Fâşia Gaza asupra unui sector din apropierea oraşului Ashdod în sudul Israelului, fără să provoace răniţi. Martori oculari din Fâşia Gaza au confirmat că o rachetă de tip Grad a fost trasă contra Israelului.

Acest tir de rachetă şi triplul raid aerian sunt primele survenite după acordul încheiat săptămâna trecută între Israel si Hamas în virtutea căruia Israelul a acceptat să elibereze 1.027 de prizonieri palestinieni în schimbul soldatului său Gilad Shalit.