Germania a arestat un cuplu de spioni ruşi care acţionau încă de pe vremea URSS

Germania a arestat un cuplu de spioni ruşi care acţionau încă de pe vremea URSS

Un cuplu german a fost arestat săptămâna trecută sub acuzaţia de spionaj în favoarea Rusiei, primii astfel de agenţi care acţionează la ordinele Moscovei descoperiţi şi reţinuţi de autorităţile de la Berlin după reunificarea Germaniei, subliniază publicaţia Der Spiegel.

Marţea trecută, la 6.30 dimineaţa, trupele speciale ale poliţiei germane au năăvălit într-un apartament din oraşul Marburg. Înainte de a fi trântită la pământ, femeia a apucat să smulgă cablul unui transmiţător conectat la un computer prin care trimitea mesaje codate pe frecvenţă joasă.

Operaţiunea din Marburg a fost punctul final al unui efort colectiv extins de-a lungul mai multor luni. Cei doi suspecţi, Heidrun şi Andreas A, de 45 şi respectiv 51 de ani, au fost încarceraţi în aşteptarea procesului. Ambii resping orice acuzaţie de spionaj în favoarea Rusiei.

Der Spiegel subliniază că aceştia sunt primii agenţi ruşi "ilegali" arestaţi în Germania din 1990 până în prezent. "Ilegali" în sensul că cei doi suspecţi acţionau independent şi diferit de diplomaţii care, în spatele zidurilor ambasadei şi feriţi de imunitate, practică un spionaj la scară redusă, riscând doar expulzarea, mai scrie publicaţia germană. Potrivit Biroului Federal pentru Protejarea Constituţiei, serviciul german de informaţii interne, a anunţat că misiunea cuplului de spioni a început înainte de căderea Zidului Berlinului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1988, Andreas A., un german născut în Argentina, s-a mutat în Germania cu intenţia de a studia la una din renumitele universităţi de aici. În 1990 el s-a căsătorit cu Heidrun, pe atunci cetăţean austriac, născută în Peru. Ancheta preliminară dusă de procurorii germani arată că aceste date sunt false.

Autorităţile germane le-au luat urma celor doi cu ajutorul CIA. Vara anului trecut, Alecsandr Poteiev, coordonatorul reţelei de spioni ruşi care activau pe coasta de est a Statelor Unite, s-a predat autorităţilor americane. El a oferit atunci CIA informaţii despre cei 11 agenţi din subordinea sa, printre care şi exotica Anna Chapman, dar şi date despre reţele similare care operau în Europa Occidentală.

Nu se cunosc deocamdată detalii despre activitatea celor doi. Experţii presupun că cei doi foloseau Germania doar ca bază, operând în alte părţi ale Europei. O altă teorie este că suspecţii preluau informaţiile sustrase de agenţii din teren şi doar le transmiteau mai departe Moscovei.