Ce pregăteşte mişcarea "Să ocupăm Wall Street". Unde se extind protestele

Ce pregăteşte mişcarea "Să ocupăm Wall Street". Unde se extind protestele

Mişcarea "Să ocupăm Wall Street", înfiinţată la New York, s-a răspânduit deja în peste 65 de oraşe şi în Canada şi intră în a patra săptămână de proteste. Organizatorii sunt pregătiţi pentru noi acţiuni şi pe toată durata lunii octombrie. Conform presei din SUA, pentru data de 15 octombrie este prevăzută "o zi a mobilizării mondiale".

Protestatari care se inspiră din acţiunea americanilor plănuiesc să îşi stabilească, după modelul new-yorkez, un cartier general în districtul financiar al Londrei, în acest week-end. Pe pagina de Facebook intitulată "Să ocupăm Bursa de la Londra" peste 3000 de oameni şi-au declarat susţinerea. Acţiunea care a debutat la 17 septembrie drept o mică mişcare de protest faţă de lăcomia corporatistă şi rata mare a şomajului, se extinde de la o zi la alta, devenind o mişcare populară pentru schimbare economică.

Sindicatele, studenţii şi comunităţile religioase s-au aliat deja mişcării pe care unii o numesc "Primăvara americană", cu trimitere la protestele din Egipt, Tunisia, Yemen şi Libia, denumite "Primăvara arabă". În cursul zilei de ieri, şi reprezentanţii unor comunităţi religioase au făcut front comun cu manifestanţii de pe Wall Street.

Creştini, evrei şi musulmani au adus cu ei un "viţel de aur", simbolul falsei divinităţi din jurul centrului financiar al New York-ului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ziarul Washington Post scrie că pentru data de 15 octombrie este prevăzută "o zi a mobilizării mondiale". Protestatarii reclamă o taxă de 1% pentru societăţile americane care profită de criza bancară şi financiară.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/UFLmDKs4MK4" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>