Deponenţii au început să-şi retragă banii din băncile europene

Deponenţii au început să-şi retragă banii din băncile europene

Băncile europene pierd din depozite pe măsură ce investitorii devin tot mai speriaţi de criza datoriilor suverane şi îşi mută banii în zone considerate mai sigure, potrivit Bloomberg.

Acest trend, notează ziariştii americani, ar putea înrăutăţi şi mai mult o situaţie deja extrem de delicată. Depozitele deţinute de către băncile greceşti, de exemplu, au scăzut cu 19% în ultimul an. În cazul instituţiilor financiare din Irlanda, scăderea a fost de circa 40% în ultimele 18 luni.

În acelaşi timp, băncile din UE se împrumută tot mai puţin una către alta, iar instituţiile financiare din SUA şi-au redus investiţiile făcute în băncile germane, franceze şi spaniole.

Deşi Banca Centrală Europeană (BCE) a mai atenuat efectul, punând la dispoziţia băncilor circa 500 miliarde euro în finanţări temporare, băncile au fost obligate să reducă împrumuturile. În plus, ele plătesc mai mult pentru a atrage şi păstra depozitele. Sau, cum este cazul Italiei, trebuie să vândă obligaţiuni pe segmentul retail cu o dobândă de cinci ori mai mare decât cea aplicată la depozite.

Ne puteți urmări și pe Google News