Islamul moderat, principală sursă a noii legislaţii libiene

Islamul moderat, principală sursă a noii legislaţii libiene

Islamul va fi principala sursă de legislaţie în noua Libie, a declarat aseară preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie libian, Mustafa Abdul Jalil, în primul său discurs public susţinut la Tripoli, transmite AFP.

Liderul CNT a făcut această promisiune în faţa miilor de libieni reuniţi în Piaţa Martirilor din Tripoli.

"Nu acceptăm nicio ideologie extremistă de dreapta sau de stânga. Suntem un popor musulman, adepţi ai unui islam moderat şi pe această cale vom merge mai departe. Trebuie să rămâneţi alături de noi împotriva oricăror persoane care ar încerca să ne fure revoluţia", a declarat el în faţa mulţimii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Mustafa Adeljalil a calificat eliberarea capitalei Tripoli drept "un miracol care s-a produs cu foarte puţine pierderi omeneşti".

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru această apariţie publică a liderului CNT s-au luat măsuri stricte de securitate, fiind interzisă circulaţia maşinilor prin Piaţa Martirilor. De asemenea, cei care au dorit să asiste la discursul liderului CMT au trebuit să treacă prin filtre de securitate asigurate de oameni înarmaţi.

Acuzaţii grave la adresa rebelilor

Între timp, organizaţia Amnesty International (AI) a cerut CNT să ia măsuri pentru a preveni noi abuzuri comise de rebelii aflaţi în subordinea sa. Într-un raport recent, AI îi acuză pe insurgenţi că au comis acte de tortură şi crime, răzbunându-se astfel pe militarii din fostele forţele guvernamentale.

AI menţionează, în mod deosebit, în raportul său actele de linşaj cărora le-au căzut victime persoane de culoare, suspectate că ar fi mercenari angajaţi de Muammar Gaddafi. Raportul de 100 de pagini a fost întocmit după o investigaţie de trei luni în Libia.

Mohammed al-Alaqi, ministrul de Justiţie în guvernul de tranziţie, susţine că acuzaţiile aduse de AI sunt prost formulate. "Rebelii nu sunt militari, ei sunt simpli cetăţeni, astfel încât ei nu pot fi acuzaţi de crime de război", a explicat acesta.