Un inginer, favorit la Sănătate

Un inginer, favorit la Sănătate

UDMR ar putea să-l nominalizeze pe deputatul Derzsi Akos la Ministerul Sănătăţii.

UDMR Bihor are cele mai multe şanse să dea viitorul ministru al Sănătăţii. Celelalte organizaţii nu se înghesuie să vină cu propriile nominalizări. Filialele Harghita şi Mureş nu au niciun fel de pretenţii - au deja doi miniştri şi un vicepremier-, şi, potrivit unor surse din cadrul Uniunii, ar susţine nominalizarea care va veni din partea UDMR Bihor, întrunit ieri seară pentru a alege un reprezentant. Deputatul bihorean Derzsi Akos, membru în comisia de sănătate de la Cameră, este vehiculat ca favorit pentru această funcţie, au declarat pentru EVZ, surse udemeriste. Organizaţia, care l-a dat şi pe ministrul demisionar Cseke Attila, are cele mai mari şanse să-şi impună nominalizarea pentru portofoliul vacantat la Sănătate.

În ciuda protocolului de colaborare local cu USL, care a aruncat în zona de îngheţ relaţiile cu PDL la nivelul judeţului, organizaţia este privită în UDMR ca cea mai îndreptăţită să dea viitorul ministru.

Secuimea, cu miniştrii săi

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform surselor, cele mai importante organizaţii ale Uniunii, Mureş, Covasna şi Harghita, nu au pretenţii să susţină din propriile rânduri o nominalizare la acest portofoliu. Nici nu ar avea motive: din secuime provin cei doi miniştri UDMR în exerciţiu din cabinetul Boc, Kelemen Hunor şi Lazslo Borbely, dar şi vicepremierul Marko Bela.

Un posibil candidat ar putea avea şi UDMR, Satu Mare: senatorul Gunther Tiberiu, de profesie arhitect, creditat cu o a doua şansă. "Mi se pare corect ca cei din judeţul Bihor să se întrunească pe această temă, pentru că ei au avut un ministru. Derzsi este membru în comisia de sănătate, fost secretar de stat, ca atare este posibilă nominalizarea sa. Propunerile se fac de către organizaţii sau de către asociaţiile civice care compun Uniunea, dar decizia o ia Prezidiul", ne-a explicat Marton Arpad, deputat de Covasna.

Influenţă în UDMR

În prezent, UDMR Bihor este cea mai influentă filială din afara secuimii. Conform surselor citate, deputatul Derzsi Akos este susţinut de liderii filialei pentru această funcţie, un vot de validare urmând a fi dat vineri după-amiază. "Am avut numai câteva discuţii informale cu colegii mei pe această chestiune. Acceptarea acestei nominalizări depinde de mai multe condiţii, despre care daţi-mi voie să vorbesc după şedinţa organizaţiei", a declarat, pentru EVZ, parlamentarul UDMR, de profesie inginer minier, fost secretar de stat coordonator al Departamentului Strategie şi Ocupare Forţă de Muncă în timpul guvernării Tăriceanu. 19 miniştri s-au perindat pe la Sănătate din 1990 încoace. UDMR îl va oferi pe cel de-al douăzecilea ocupant al acestui portofoliu CITIŢI ŞI:

  • UDMR îl înlocuieşte pe Cseke, dar nu mai acceptă lovituri sub centură
  • Demisia lui Cseke, la o săptămână după avertismentul lui Băsescu
  • Cine vine la șefia Sănătății, în locul ministrului demisionar Cseke Attila?
  • Demisia lui Cseke l-a surprins pe Ialomiţianu
  • Ialomiţeanu, acuzat de UDMR că a ignorat nevoile Sănătăţii. Mate Andras: Gestul lui Cseke, corect, ministrul nu a fost consultat pe rectificarea bugetară