Scandalul interceptărilor ilegale: Șeful Scotland Yard a demisionat

Scandalul interceptărilor ilegale: Șeful Scotland Yard a demisionat

Scandalul interceptărilor ilegale practicate de tabloidul News of the World se extinde și asupra poliției. Șeful poliției metropolitane din Marea Btitanie, Paul Stephenson, a demisionat aseară, în urma acuzațiilor care au fost aduse în acest dosar unor membri ai Scotland Yard-ului.

Șeful Scotland Yard a dorit să precizeze însă că nu a șitut despre existența interceptărilor telefonice practicate de tabloid, informează BBC. ”Am luat această decizie din cauza speculaţiilor şi a acuzaţiilor că ar exista legături între poliţia metropolitană şi News International, divizia britanică a grupului Murdoch, şi în special cu Neil Wallis, ex-redactor şef adjunct al News of the World”, a declarat Paul Stephenson într-o conferință de presă. Astăzi, adjunctul său, John Yates, cel care conducea departamentul de combatere a terorismului, și-a depus demisia după ce comisia de etică a Scotlanda Yard s-a reunit în cursul zilei pentru a evalua mai multe plângeri legate de rolul acestuia în scandalul News of the World.

Poliția metropolitană a fost acuzată că ar fi tergiversat ancheta în dosarul interceptărilor. Mai mult, Scotland Yard a recunoscut în această săptămână că l-a recrutat, în 2009, pe Neil Wallis, arestat joia trecută, drept consultant în relaţii publice, după plecarea acestuia de la tabloid.   Legături periculoase

Wallis a mai fost consultant al unui luxuos hotel în care şeful poliţiei a petrecut cinci săptămâni de convalescenţă în acest an, scrie presa britanică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Teoria privind existența unor legături strânse pe care News International le întreţinea cu poliţia a fost alimentată în acest week-end de dezvăluirea conform căreia numărul unu al Scotland Yard-ului s-ar fi întâlnit de 18 ori cu conducătorii acestuia între 2006-2010. Scotland Yard a închis ochii Potrivit ziarului New York Times, Scotland Yard ar deține dovezi că victimele acestei practici condamnabile ar fi de ordinul miilor, însă polițiștii au închis ochii. Se pare că într-o sală obscură a Scotland Yard se află, de peste patru ani, șase saci plini cu dovezi: 11.000 de note conținând numele a 4000 de celebrități, politicieni, sportivi, polițiști și victime ale unor crime, ale căror telefoane au fost ascultate ilegal de News of the World.

Vacanță amânată pentru Parlament

Premierul britanic David Cameron a declarat că Parlamentul ar putea să își amâne plecarea în vacanță, pentru a dezbate ultimele evoluții ale scandalului ascultărilor ilegale. Presa susține, de asemenea, că și șeful guvernului va fi nevoit să își scurteze deplasarea în Africa, urmând să revină mâine la Londra.