Presa americană: Europa se apropie de propriul moment Lehman Brothers

Presa americană: Europa se apropie de propriul moment Lehman Brothers

Criza datoriilor din Europa s-ar putea apropia de propriul moment Lehman Brothers, odată cu publicarea rezultatelor testelor de stres efectuate asupra băncilor de pe bătrânul continent, anunţă New York Times.

Oficialii europeni vor anunţa astăzi rezultatele acestor teste, în speranţa că investitorii îşi vor recăpăta încrederea în instituţiile financiare europene. Totodată, Bruxelles-ul doreşte risipirea temerilor potrivit cărora activele depuse garanţie pentru creditele luate de la bănci ar fi serios supraevaluate.

Deşi miniştrii de finanţe europeni au reiterat recent ideea că băncile vulnerabile vor fi ajutate, practic această sarcină va trebui îndeplinită de către băncile centrale din ţările respective, care au însă niveluri diferite de dorinţă şi putere financiară de a face asta, subliniază ziariştii americani.

Aceste rezultate sosesc într-un moment extrem de delicat pentru economia UE, anxietatea investitorilor crescând exponenţial în ultima lună. Recent, Italia a intrat într-un vârtej, dobânda la obligaţiunile pe zece ani ale guvernului italian depăşind 6%. Ieri, dobânda pentru obligaţiunile pe doi ani ajunsese la 4%, mai mare decât în Spania şi dublu faţă de cât era în urmă cu un an. Mai este însă mult până la nivelul atins de Grecia, unde dobânzile pentru obligaţiuni se apropie de 30%. UPDATE Autoritatea Bancară Europeană (EBA) va publica astăzi rezultatele la testele de stres la care au fost supuse 91 de mari bănci europene, într-un moment în care zona euro este afectată de criza datoriilor, informează Agerpres. Rezultatele vor fi publicate astăzi, la ora 16.00 GMT, după închiderea pieţelor bursiere. Băncile testate provin din 21 de ţări şi reprezintă 65% din activele bancare din UE. Cea mai reprezentată ţară este de departe Spania, cu 25 de bănci, urmată de Germania, cu 13 bănci, şi Grecia, cu şase bănci. Potrivit pronosticurilor mediilor financiare, între 10 şi 15 bănci nu vor trece aceste teste, în special din Spania şi Germania. În plus, analiştii vor urmări cu atenţie şi rezultatele băncilor din Grecia, Italia, Portugalia şi Irlanda, ţări considerate a fi cele mai fragile în contextul actual.

Ne puteți urmări și pe Google News