Sondaj: Francezii l-ar vrea pe Strauss-Kahn președinte, nu pe Sarkozy

Sondaj: Francezii l-ar vrea pe Strauss-Kahn președinte, nu pe Sarkozy

Scandalul în care a fost implicat Dominique Strauss-Kahn nu pare să fi dăunat prea mult imaginii politicianului francez. Acest lucru este dovedit de rezultatele unui recent sondaj de opinie conform cărora, dacă ar candida, în turul doi al alegerilor prezidențiale, francezii l-ar vota pe fostul șef al FMI, acuzat de agresiune sexuală, și nu pe actualul lider de la Elysee, Nicolas Sarkozy.

Pentru prima dată în ultimele luni, de la arestarea lui Strauss-Kahn, în mai, la New York, francezii au fost chestionați în legătură cu eventualitatea unei candidaturi a fostului șef al FMI, ca reprezentant al socialiștilor, în fața lui Nicolas Sarkozy. Chiar dacă nu se mai bucură de o încredere foarte mare în rândul electoratului, pe care a avut-o până în momentul arestării, DSK tot ar fi votat de 54% dintre francezi, arată sondajul realizat de BVA. Cu siguranță, ar fi mai mult un vot de neîncredere pentru Sarkozy, decât o declarație sinceră de susținere a lui Strauss-Kahn, notează ziarul britanic The Independent.

Start pentru primarele din tabăra socialistă

Semnalul clar este că francezii merg pe ideea că ”oricine este mai bun decât actualul lider de la Elysee, după patru ani de mandat. În acest timp, tabăra socialistă se pregătește de alegerile primare, în urma cărora va fi desemnat candidatul acestei formațiuni la scrutinul prezidențial. Campania electorală va începe în acest week-end, iar rezultatul este așteptat în octombrie. Este pentru prima dată când un partid din Franța recurge la acest mod de selectare a candidatului. Martine Aubry, François Hollande, Arnaud Montebourg, Ségolène Royal și Manuel Valls și-au depus candidaturile. Cele mai multe șanse de a-l înfrânge pe Sarkozy le are, conform sondajelor, fostul lider al PS, François Hollande.

Ne puteți urmări și pe Google News