Reorganizare fără asumare și minorități fără statut

Reorganizare fără asumare și minorități fără statut

Proiectul reorganizării administrativ-teritoriale a ajuns în impas. Intenţia PDL de a-l aproba prin procedura angajării răspunderii s-a lovit de opoziţia UDMR, formaţiune membră în coaliţia de guvernare. UDMR nu este de acord nici cu harta noilor judeţe, opt în versiunea PDL, opţiunea lor fiind pentru 12-16 judeţe. Divergenţele s-au manifestat ieri în şedinţa coaliţie de guvernământ Potrivit unor surse din coaliţie, intenţia PDL de a aproba reorganizarea prin asumarea răspunderii ar constitui o încercare de descurajare a pretenţiilor UDMR de a se adopta statutului minorităţilor în această vară. Eventual tot prin asumare.

Aceste temeri sunt împărtăşite şi de unii parlamentari UDMR. Un refuz al Uniunii de a susţine reorganizarea pe cele opt judeţe mamut ar oferi democrat-liberalilor pretextul pentru a amâna uşor-uşor, până după alegerile viitoare, satisfacerea doleanţelor udemeriste, ferind astfel PDL de efectele electorale negative ale transpunerii unei astfel de legi. Amenințările UDMR

Deocamdată PDL a lăsat să scape strategic din braţe tema asumării la pachet a răspunderii atât pe proiectul de reorganizare cât şi pe statutul minorităţilor. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a anunţat ieri că a fost constituită o comisie politică însărcinată cu găsirea unei soluţii în privinţa reorganizării teritoriale. Altfel spus, asumarea sau orice formă de adoptarea a proiectului se amână până când “suntem în faţa unui proiect însuşit şi de o parte şi de alta". Asta după ce Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, fluturase câteva ameninţări cu privire la pierderea majorităţii dacă voinţa maghiarilor e nesocotită. Întrebat dacă mai poate funcţiona coaliţia în cazul în care nu se rezolvă problema privind reorganizarea teritorială, Kelemen Hunor a răspuns: "Se poate pune acest subiect în sertar şi reluăm discuţiile anul viitor sau după alegerile de anul viitor". Liderul Uniunii a subliniat că statutul minorităţilor "nu este o monedă la schimb pe reorganizare". Kelemen: Asumare implică moțiune, adică probleme pentru guvern Kelemen s-a arătat mai împăciuitor după o discuţie cu Ioan Oltean, după şedinţa coaliţiei, semn că are promisiuni că democrat-liberalii ar putea renunţa la ideea asumării. Totuşi, nu a renunţat la avertismente: "În acest moment, nu există o poziţie oficială privind asumarea. Dacă nu există asumare, nu există moţiune de cenzură. Dacă nu există o moţiune de cenzură nu avem nicio problemă". Liderul UDMR a precizat că în urma discuţiilor din coaliţie s-a convenit ca proiectul Legii privind Statutul minorităţilor naţionale să fie discutat marţi şi miercuri în Comisia pentru drepturile omului.

“Aşteptăm raportul de la Comisia pentru drepturile omului, probabil că mâine, poimâine vom avea raport, dacă nu vom avea raport atunci vom discuta ce vom face şi cum mergem mai departe", a arătat În schimb, în cazul în care discuţiile din coaliţie pe reorganizarea teritorială nu ajung la nici un rezultat subiectul va fi pus la “sertar" până după alegerile de anul viitor, a precizat Kelemen. El nu a ezitat să arate puţin pisica conducerii PDL. “Un al treilea nivel de administraţie e o chestie interesantă, dar nu l-am luat în calcul până acum", a spus el, referindu-se la varianta USL de reorganizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Strategia PDL:amânarea statutului minorităților Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, în fapt liderii PDL vor face tot posibilul să întârzie cât mai mult adoptarea şi intrarea în vigoare a statutului minorităţilor. Motivele sunt pur electorale. Pentru PDL, o eventuală sprijinire a adoptării proiectului de lege al minorităţilor naţionale va avea efectul unei mine foarte greu de dezamorsat pentru viitoarele lor campanii electorale, nemaivorbind de afectarea şanselor propriilor candidaţi la diverse funcţii locale sau parlamentare.

Tocmai de aceea, reorganizarea administrativ teritorială a României având în ultimă instanţă ca rezultat desfiinţarea celor trei judeţe în care maghiarii din România sunt majoritari ar contrabalansa eventualele consecinţe electorale ale adoptării statutului minorităţilor. Mai mult, o eventuală tergiversare a temei reorganizării ar servi intereselor PDL, care ar putea folosi rezistenţa partidelor politice la această iniţiativă pentru a-şi acuza adversarii politici că se opun modernizării statului, temă care va constitui unul din elementele principale al discursului electoral al PDL la viitoarele alegeri.

În aceste condiţii UDMR va avea de ales: susţine un proiect care desfiinţează practic puterea minorităţilor la nivel local şi obţine un statut care consacră o autonomie culturală, dar golită de conţinut, sau nu susţine reorganizarea riscând să nu-şi vadă nici proiectul literă de lege înainte de locale.

“UDMR nu va ieşi de la guvernare. Presiunea partidului lui Tokes îi va sili să accepte răul cel mai mic. Prea mult depind de rezultatul alegerilor de anul viitor" susţin totuşi, sursele citate.