Războiul medici-asigurări merge mai departe

Războiul medici-asigurări merge mai departe

Doar 25 de medici de familie din Bucureşti au semnat ieri contractul cu asigurările. Doctorii cer un buget cu 30% mai mare, li se oferă 10%.

Puţini medici au dat ieri trimiteri sau reţete compensate. Oficial, între reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu s-a ajuns la un compromis.

Mărul discordiei sunt banii alocaţi medicinei primare şi obligativitatea de a introduce datele pacienţilor în sistemul informatic, odată cu introducerea cardului naţional de sănătate. În timp ce CNAS oferă pentru acest an un buget cu 10% mai mare doctorilor de familie, ei cer cu 30% mai mult.

"Suntem forţaţi să semnăm un contract în alb"

Din cei aproape 900 de medici de familie din Bucureşti care au avut până luna trecută contract cu sistemul public de asigurări, doar 25 au mers ieri la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti pentru a semna contractele pentru 2011 şi 2012.

În Timişoara, medicii au mers doar să se intereseze dacă pot face contracte din nou.

"Nimeni nu a putut să semneze deocamdată. Estimez că peste jumătate vor veni şi vor semna când vor exista toate actele", spune Cristian Călin Careba, preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Timişoara.

Nu doar doctorii de familie sunt nemulţumiţi de condiţiile pe care asigurările le oferă în acest an, ci şi cei din ambulator, care se plâng că nu primesc suficienţi bani pentru consul taţiile acordate şi care ameninţă şi ei că nu mai semnează contracte noi. Doctorul de familie Sandra Alexiu, secretar la Societatea Naţională a Medicilor de Familie, spune că marea majoritate a doctorilor nu semnează contractele noi.

"Valoarea punctului nu e garantată şi se menţionează doar pentru trimestrul trei, urmând ca pentru trimestrul patru să fie comunicată ulterior. Practic, suntem forţaţi să semnăm un contract în alb", crede medicul.

În unele judeţe, doctorii se simt ameninţaţi de reprezentanţii caselor de asigurări. În Bihor, pentru că la casa judeţeană au venit mulţi asiguraţi care au reclamat că nu li se acordă servicii de către medicii de familie, oficialii casei "au obligat doctorii să depună prin fax, e-mail sau la registratura instituţiei, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfăşoară activitate în legătură cu casa", mai susţine medicul Sandra Alexiu.

Preşedintele CNAS: "Unii medici vor câştiga mai mult"

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, invită medicii să semneze contractele şi le garantează faptul că bugetul alocat medicinei de familie este cu 10% mai mare decât propunerea iniţială a Casei. El le transmite medicilor de familie că "din moment ce suplimentăm sumele faţă de anul trecut, eu vă asigur că unii vor câştiga mai mulţi bani". "Atitudinea medicilor de familie nu reflectă decât dispreţ faţă de pacient şi de resursele pe care România le poate oferi. “ LUCIAN DUŢĂ, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Ne puteți urmări și pe Google News